Info

Barcelona Photobloggers neix de la mà d’un grup d’aficionats a la fotografia el mes de febrer de 2006 amb la intenció de ser un lloc de trobada obert a tots els amants a la fotografia de l’àrea de Barcelona que tinguin un fotoblog.

Projectes realitzats

Des de la seva fundació, Barcelona Photobloggers ha realitzat i col·laborat en diversos projectes:

En col·laboració amb Caja Azul:

Aparicions en mitjans de comunicació

Des de la seva fundació, Barcelona Photobloggers ha aparegut en diversos mitjans de comunicació:

Què és un fotoblog?

Un fotoblog és un web, el contingut principal del qual són fotografies pròpies (acompanyades o no de textos), presentades en un format de diari o blog. A un fotoblog, a diferència dels blogs tradicionals, en els que el més important són els textos, l’èmfasi està en les imatges. A primera vista pot semblar que no existeix cap diferència entre un fotoblog i una senzilla galeria d’imatges. Un fotoblog, a diferència d’una galeria, està ordenat cronològicament. Cada fotografia té associada una data.

Com crear un fotoblog?

Si ets un usuari novell, l’opció més recomanable per a crear un fotoblog és donar-se d’alta a una web que ofereixi serveis d’allotjament de fotoblogs. Actualment hi ha diverses empreses que es dediquen a oferir serveis d’allotjament per aquelles persones que no volen problemes a l’hora de muntar el seu fotoblog. La majoria d’aquests serveis són gratuïts i són una opció perfecta per a començar. Normalment, hi ha prou amb crear un compte, posar un nom al fotoblog i escollir una plantilla. I ja pots començar a publicar fotografies. Shutterchance o Aminus3 són algunes de les companyies que ofereixen serveis gratuïts d’allotjament de fotoblogs.

Si ets un usuari avançat, el més recomanable és allotjar el teu fotoblog a un servidor propi. Tindràs llibertat total per administrar i personalitzar el teu fotoblog. En primer lloc necessites un CMS o Sistema de Gestió de Continguts. A diferència de les galeries, que habitualment estan fetes amb simples pàgines estàtiques, la majoria de fotoblogs utilitzen algun tipus de gestor de continguts que permet la creació i administració de continguts web. El més conegut i utilitzat actualment és WordPress. En segon lloc necessites una direcció web o domini pel teu fotoblog. El preu dels dominis s’abaratit molt els últims anys i ara pots tenir un per uns 10 € a l’any. Finalment necessites un servidor on allotjar el teu fotoblog. A l’hora d’escollir un servidor has de tenir en compte alguns aspectes com, el preu, la fiabilitat i el servei oferts, el volum de tràfic permès, la quantitat d’espai oferta i els requisits del teu CMS. La majoria de CMS necessiten PHP i una base de dades, com MySQL, per a funcionar. Comprova que el servidor escollit té tot el que necessites. Ja pots instal·lar el CMS al servidor i configurar-lo. Segueix les instruccions del manual d’instal·lació. Cada CMS és diferent i pot ser una mica complicat d’instal·lar si no tens experiència. És recomanable que demanis ajuda a algú que utilitzi el mateix CMS que hagis escollit tu. Un cop instal·lat i configurat, solament has de comprovar que tot funciona.