¡Vuelve Photoblogs.org!

¿Os acordáis de Photoblogs.org? Se trataba de un directorio que reunía fotoblogs de todo el mundo con el objetivo de crear comunidad entre sus usuarios. Lamentablemente, con el paso de los años, el formato fotoblog fue perdiendo popularidad coincidiendo con la aparición de las redes sociales y Photoblogs.org acabó desapareciendo del mapa.

Después de mucho tiempo de inactividad, el responsable de la web, Brandon Stone, quiere ponerla de nuevo en marcha con la intención de convertir el fotoblogueo en una actividad fácil y puesta al día. Todavía existen muchos buenos fotoblogs independientes, lo difícil es encontrarlos y seguirlos. El nuevo Photoblogs.org pretende ser tan fácil de usar como Instagram, pero sin las restricciones y control que esta red social impone a sus usuarios.

Photoblogs.org

Si vais a Photoblogs.org, podréis ver cómo funcionará la nueva web. La página inicial muestra el feed personal de Brandon que recoge los fotoblogs que sigue en estos momentos. Como se puede ver, ya hay mucho trabajo realizado. Se trata de una versión funcional, pero todavía queda muchísimo por hacer.

Brandon necesita fondos para acabar el trabajo y por eso ha iniciado una campaña de financiación mediante donaciones.

  • Si se recaudan 5000 $, Brandon podrá concentrarse en terminar la fase beta y crear una versión funcional de Photoblogs.org que pueda comenzarse a usar. Ahora mismo, él es el único usuario.
  • Si se recaudan 10000 $, Brandon construirá una nueva plataforma de fotoblogueo moderna y fácil de usar. La simplicidad y la elegancia serán las directrices de su diseño. El objetivo que persigue es que abrir un fotolog independiente sea igual de fácil que crear una cuenta en Instagram.
  • Si se recaudan 15000 $, Brandon publicará el software de la nueva plataforma de fotoblogueo bajo una licencia de código abierto. La idea sería muy similar a cómo funciona WordPress actualmente. Existirá un servicio de alojamiento de fotoblogs en la que solamente tengamos que registrarnos para crear nuestro fotolog, similar a WordPress.com. Y la versión de código abierto estará disponible para descargar de forma gratuita, de forma similar a cómo funciona WordPress.org.

¿Os animáis?

Convocatòria “2ª Beca Joan Cabanas-Alibau”

L’Associació Fotogràfica Sant Cugat del Vallès-QgatFoto, la Fundació Cabanas/Casa Museu-Cal Gerrer i l’Ajuntament de Sant Cugat convoquen la segona edició de la Beca Joan Cabanas-Alibau de Fotografia, valorada en 2000 €.

La beca té l’objectiu de promoure la creativitat artística i la recerca de noves formes d’expressió en fotografia. La beca comporta l’exposició del projecte guanyador a la seu de la Fundació Cabanas/Casa Museu-Cal Gerrer. La beca homenatja Joan Cabanas-Mibau (1907-1952), primer fotògraf professional de Sant Cugat, testimoni de la seva vida social durant la primera meitat del segle XX, i autor del fons fotogràfic històric més significatiu de la vila.

Els dossiers es poden presentar fins el 15 de desembre a la Casa de Cultura de Sant Cugat del Vallès.

Més informació a:

Associació Fotogràfica Sant Cugat del Vallès-QgatFoto

Conferencia “Todas las cosas del mundo”

Dentro del marco del festival La Nuu, el fotógrafo Ricky Dávila ofrecerá el próximo viernes 28 de octubre a las 19:30h una conferencia bajo el título “Todas las cosas del mundo” en la que hablará de su trayectoria profesional.

Después de estudiar en la Universidad del País Vasco, Ricky Dávila se gradúa en el ICP de Nueva York en 1990. A lo largo de los años noventa desarrolla su trabajo en el terreno del reportaje. Publica su trabajo dentro y fuera de España y recibe los galardones Fotopres, World Press Photo y el Ortega y Gasset. En la última década su trabajo se encamina hacia el ámbito del fotolibro y las exposiciones. Es autor de cinco libros: “Retratos”, “Manila”, “Ibérica”, “Nubes de un cielo que no cambia” y “Todas las cosas del mundo”, y de una veintena de exposiciones individuales. Actualmente, dirige el Centro de Fotografía Contemporánea de Bilbao.

Fecha: Viernes 28 de octubre de 2016
Horario: A las 19:30h
Lugar: Museu Municipal Castell (MMUC), C/ Castell 35, 08191 Rubí (mapa)
Precio: Entrada gratuita

“The Eruptive Islands of Lofoten” de Barbara Ghidini

L’Espai de fotografia Francesc Català-Roca inaugura el proper divendres 28 d’octubre a les 19.30 h l’exposició “The Eruptive Islands of Lofoten” de Barbara Ghidini.

Barbara GhidiniPer l’autora, les Illes Lofoten eren una meravella que calia descobrir, interpretar, revelar i desxifrar. Una terra evocadora i dominada per roques erràtiques de més de tres milions d´anys, sent unes de les més antigues del món, on el gel en retirar-se va deixar les formes sorprenents que es poden veure a l´actualitat.

Data: Del 28 d’octubre al 30 de desembre de 2016
Lloc: Espai de fotografia Francesc Català-Roca, C/ Llança 21, 08015 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

Exposició “Marianne Breslauer. Fotografies (1927-1938)”

El Museu Nacional d’Art de Catalunya acollirà del 27 d’octubre de 2016 al 29 de gener de 2017 una exposició retrospectiva de Marianne Breslauer.

Marianne BreslauerMalgrat la seva curta trajectòria com a fotògrafa, onze anys entre 1927 i 1938, el llegat de Marianne Breslauer és un exemple singular de la denominada “nova fotografia”. Des del seu descobriment a la dècada dels vuitanta la seva obra s’ha mostrat en importants exposicions individuals, la darrera el 2010 a la Berlinische Galerie de Berlín. Aquesta serà la primera vegada que s’exposarà a Espanya el conjunt de la seva obra.

Marianne Breslauer forma part de tota una generació de dones fotògrafes que van aprofitar les noves llibertats que els oferia la República De Weimar per exercir aquesta activitat. De família burgesa il·lustrada d’origen jueu, la seva carrera es va interrompre quan, amb l’arribada al poder del Nacionalsocialisme, el 1933, es va haver d’exiliar.

La mostra presenta el conjunt de l’obra de l’artista i posa especial atenció a les fotografies del maig de 1933, quan Breslauer, en companyia d’una amiga, l’escriptora Annemarie Schwarzenbach, va recórrer Barcelona, Andorra, Osca, Pamplona i Sant Sebastià. Van fer aquest viatge per encàrrec de l’agència alemanya Akademia però, en retornar a Alemanya, Breslauer no va poder publicar les fotografies perquè era jueva i es va negar a fer-ho sota un pseudònim, tal com li proposava l’agència. Malgrat això, diferents revistes suïsses van publicar reportatges amb aquestes imatges i textos de Schwarzenbach. A més d’una trentena de fotografies d’aquest viatge, també se’n mostren d’altres preses a Berlín, París, Itàlia i Palestina.

Data: Del 27 d’octubre de 2016 al 29 de gener de 2017
Lloc: Museu Nacional d’Art de Catalunya, C/ Mirador Palau Nacional 6, 08038 Barcelona (mapa)
Preu: Pagament

Xerrada “A History of Misogyny, Chapter One: On Abortion”

El proper dijous 27 d’octubre a les 19.30h la fotògrafa Laia Abril donarà una xerrada sobre el seu treball “A History of Misogyny, Chapter One: On Abortion” a l’Espai de Fotografia Francesc Català-Roca.

“A History of Misogyny, Chapter One: On Abortion” és un projecte a llarg termini on es documenten i es conceptualitzen els perills i perjudicis causats per la falta d’accés legal, segur i gratuït a l’avortament de les dones arreu del món. A través d’una col·lecció d’inputs visuals, d’àudio i evidència textual, l’autora es basa en el passat per posar en relleu la llarga erosió contínua dels drets reproductius de la dona fins a l’actualitat.

Data: Dijous 27 d’octubre de 2016
Horari: A les 19:30h
Lloc: Espai de fotografia Francesc Català-Roca, C/ Llança 21, 08015 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

“Retrats d’artistes” de Martí Gasull Avellán

L’espai El Quadern Robat inaugura el proper dimarts 25 d’octubre l’exposició “Retrats d’artistes” de Martí Gasull Avellán.

Martí Gasull AvellánLa mostra consta de 29 retrats i un autoretrat realitzats entre els anys 1965 i 2016. Una bona part, pertanyen al gruix de més de 4.000 negatius que Martí Gasull va cedir al MACBA, en qualitat de dipòsit. Com escriu Bernat Gasull i Roig al pròleg del catàleg de l’exposició que ha tingut lloc entre els mesos de maig i setembre de 2016 al Museu de Montserrat: -Són fotos d’artistes que mon pare ha tractat o conegut, o fins i tot ha establert una amistat ferma i estreta. Com ell mateix diu, són “sorgides del vici de fotògraf”. A voltes són fruit d’un imprevist: “Un dia em truca Guinovart i em diu: Martí, estic a Barcelona i m’han demanat una foto. Puc venir al teu estudi i en un minut me’n fas una?. Prou, li contesto. Resultat: Tres hores jugant a fer fotos”. Per això, més enllà del gest i l’esperit de l’artista, les imatges traspuen una dissimulada admiració, amistat i afecte mutus”.

Sovint, els retrats han estat fets durant les sessions dedicades a fotografiar les obres dels artistes, i copsen l’actitud reflexiva, concentrada, introspectiva, i de vegades irònica o somiadora dels seus autors. Amb aquesta exposició es vol reivindicar la persona i l’obra de Martí Gasull Avellán, que sempre amatent i discret, ha estat un testimoni d’excepció de la creació artística del nostre país, així com un exemple excel·lència professional de primer ordre.

Data: Del 25 d’octubre de 2016 al 30 de gener de 2017
Lloc: El Quadern Robat, C/ Còrsega 267 – principal 2 B, 08008 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

Xerrada amb Walter Astrada

El fotoperiodista Walter Astrada donarà una xerrada el proper dimarts 25 d’octubre a les 19h en el centre cívic Pati Llimona.

Astrada va néixer a Buenos Aires al 1974. Va començar la seva carrera com a fotògraf de La Nació a l’Argentina. El 1999 va viatjar pel Brasil, Xile, Bolívia i Perú desenvolupant el seu projecte personal “La fe”. També va fotografiar per l’Associated Press i France Press a països com Bolívia, Argentina, Paraguai i la República Dominicana. Posteriorment es va establir com a freelance per cobrir Uganda i l’Àfrica oriental.

En els anys següents va desenvolupar projectes personals a llarg termini. Al llarg de la seva carrera ha guanyat un munt de premis, entre ells tres World Press Photo.

Després de 19 anys captant guerres, malalties i injustícies socials, va tancar al maig de 2015 la porta de casa seva a Barcelona, ​​va pujar a una Royald Enfield anomenada Atenea, i va partir cap a l’est, direcció: volta al món.

Ell mateix ho explica: “los sueños están para ser realizados; si no se realizan, comienzan a descomponerse en nuestro interior transformándose en frustraciones”.

Ara farà una aturada en el seu viatge per explicar-nos la seva feina actual, el seu viatge, el seus vincles amb la fotografia, experiències i sensacions.

Data: Dimarts 25 d’octubre de 2016
Horari: A les 19h
Lloc: Centre Cívic Pati Llimona, C/ Regomir 3, 08002 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

Cicle “Històries dins d’un objectiu”

Des del mateix moment en que irromp en l’escena moderna, la fotografia no ha deixat de documentar incansablement la nostra existència. En els seus escassos dos segles de vida, el mitjà fotogràfic ha estat testimoni fidel de tots els esdeveniments que han acompanyat l’ésser humà en la seva història recent.

El cicle de cinema “Històries dins d’un objectiu”, que arrenca avui dissabte 15 d’octubre al centre cívic Can Basté, pretén retre homenatge a aquelles fotògrafes i fotògrafs que amb el seu treball han aconseguit deixar constància d’uns instants irrepetibles arrabassats al temps històric.

Dissabte 15 d’octubre a les 18h: La Sal de la Tierra
Des de fa quaranta anys, el fotògraf Sebastiâo Salgado recorre els continents tractant de captar els canvis de la humanitat. Ha estat testimoni de grans esdeveniments que han marcat la història recent: conflictes internacionals, fam, èxodes, etc. No obstant això, ara decideix visitar territoris verges amb grandiosos paisatges i fauna i flora exòtiques. Es tracta d’un gran homenatge fotogràfic a la bellesa del planeta.

Dissabte 22 d’octubre a les 18h: La Maleta Mexicana
“La maleta mexicana” explica la història de tres caixes que es van trobar en un apartament de Ciutat de Mèxic l’any 2007, després que haguessin desaparegut enmig del caos que dominava Europa a principis de la Segona Guerra Mundial. Aquesta maleta contenia 4.500 negatius, fruit de la feina de tres amics que es van conèixer a París entre 1936 i 1937, i que es van convertir més tard en els millors reporters fotogràfics del seu temps. El seus noms eren Robert Capa, David “Chim” Seymour i Gerda Taro.

Dissabte 29 d’octubre a les 18h: Finding Vivian Maier
“Finding Vivian Maier” és l’aclamat documental sobre una misteriosa mainadera, que en secret va fer més de 100.000 fotografies que van restar ocultes en un magatzem i descobertes dècades més tard, i que ara és considerada una de les millors fotògrafes del segle XX. Dirigida per John Maloof i Charlie Siskel, l’estranya i fascinant vida i art de Maier es revelen a través de fotografies mai vistes abans, pel·lícules i entrevistes amb persones que la van conèixer.

Data: Diverses dates
Lloc: Centre Cívic Can Basté, Passeig Fabra i Puig 274, 08031 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

Presentación del multimedia “La Dictadura”

El próximo viernes 21 de octubre a las 17:30h tendrá lugar en la escuela GrisArt la presentación de “La Dictadura”, proyecto multimedia de Alfons Rodríguez realizado junto Nacho Carretero y José Bautista.

“La Dictadura” retrata la situación actual de Bielorrusia que a día de hoy acumula cinco mandatos de dictadura de Aleksandr Lukashenko. Alfons Rodríguez captura situaciones que muestran la realidad de este país y su falta de libertades. Nacho Carretero pone palabras a este proyecto documental y José Bautista realiza junto Alfons Rodríguez el material multimedia.

Fecha: Viernes 21 de octubre de 2016
Horario: A las 17:30h
Lugar: GrisArt Escola Internacional de Fotografia, C/ Méndez Núñez 14, 08003 Barcelona (mapa)
Precio: Entrada gratuita

“Expedientes. Fragmentos de un país” de Juan Toro

La Casa Elizalde inaugura el proper dijous 20 d’octubre a les 19.30 h l’exposició “Expedientes. Fragmentos de un país” de Juan Toro.

Juan ToroDurant set anys el fotògraf veneçolà ha dirigit la seva mirada als residus d’una violència silent i quotidiana que marca el teixit social del seu país. L’artista recol·lecta evidències i realitza un treball sistemàtic de catalogació i salvaguarda d’una memòria col·lectiva. Toro construeix una sèrie d’expedients visuals que configuren un indesitjable arxiu històric d’un període tumultuós de la República Bolivariana de Veneçuela.

Data: Del 20 d’octubre al 18 de novembre de 2016
Lloc: Centre Cultural La Casa Elizalde, C/ València 302, 08009 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

Jornadas “Transit Tales”

El CFD Barcelona presenta “Transit Tales”, un proyecto de fotografía participativa y trabajo intercultural que se desarrollará durante el curso 2016-17 en el marco del programa europeo Erasmus+. Realizado en colaboración con un red de asociaciones europeas, “Transit Tales” tiene como objetivo reflexionar, producir e intercambiar experiencias sobre la representación de las personas migrantes y refugiadas.

El proyecto arranca en Barcelona con un primer ciclo de actividades que tendrán lugar del 18 al 22 de octubre en la sede del CFD Barcelona. El programa de las jornadas incluye seminarios para profesionales y actividades públicas gratuitas; una mesa redonda y la inauguración de una exposición colectiva de fotografías realizadas por refugiados en talleres participativos.

Fecha: Del 18 al 22 de octubre de 2016
Lugar: CFD Barcelona, C/ Fontrodona 31, 08004 Barcelona (mapa)
Precio: Entrada gratuita