La Biblioteca Esquerra de l’Eixample-Agustí Centelles inaugura el proper dijous 9 de novembre la 17a edició de «Fotointerpretacions», un projecte de creació basat en la relació entre la fotografia i la literatura. En aquesta nova edició es podran veure les fotografies del projecte «Skiá – Graphé. El dibuix de l’ombra» de Martí Llorens i Rebecca Mutell de Factoría Heliográfica.
Les paraules gregues skiá, ‘ombra’, i graphé, ‘dibuix’ ―és a dir, la tècnica de dibuixar i representar objectes a través de la seva ombra―, van ser els termes que el 1835, W. H. F. Talbot va escollir per designar les imatges que aconseguia fixar sobre un paper sensibilitzat amb clorur de plata. Així, l’esquiagrafia va representar l’inici de la investigació fotogràfica d’aquest reconegut polímata anglès.
«El 2017, l’Ajuntament de Girona ens va convidar a participar en el seu projecte «Arxiu, memòria i recerca», destinat a enriquir la col·lecció fotogràfica del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge, (CRDI). Seguint la petjada dels assajos fotogràfics de Talbot, vam decidir retratar la ciutat de Girona mitjançant el procediment esquiagràfic. La naturalesa tècnica d’aquest procediment, en què l’aparició de la imatge per ennegriment directe del paper forçosament té lloc al mateix lloc en què s’exposa a la llum solar, fa que la gènesi d’aquestes fotografies pertanyi de manera íntegra i ineludible a aquesta ciutat. Atès que el tema principal de les esquiagrafies ―que Talbot posteriorment anomenaria dibuixos fotogènics― eren els espècimens botànics, i vist el caràcter dels parcs i jardins urbans de Girona, vam optar per fer una sèrie de fotogrames per contacte de fulles i plantes d’alguns d’aquests parcs. Aquest mateix procediment el vam utilitzar com a negatiu per a una càmera de gran format. Si feia 180 anys Talbot havia necessitat un temps d’exposició de diversos minuts per a la realització d’un fotograma, el fet d’emprar aquell mateix paper a l’interior d’una càmera ens va obligar a exposicions que, en el nostre cas, no van ser inferiors a les dues hores en ple estiu. Pel que fa al positivat, la simbiosi d’un procediment fotogràfic històric amb una tècnica contemporània ens va semblar fructífera. Així doncs, vam digitalitzar els negatius de paper per poder imprimir-los en un format molt més gran.»
Data: Del 9 de novembre al 22 de desembre de 2023
Lloc: Biblioteca Esquerra de l’Eixample-Agustí Centelles, C/ Comte d’Urgell 145, 08036 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta