“Light and darkness” de Sergi Escribano

L’Espai de fotografia Francesc Català-Roca inaugura el proper divendres 3 de març a les 19.30 h l’exposició “Light and darkness” de Sergi Escribano.

“Light and Darkness” és un retrobament amb una Barcelona ja desapareguda, un petit homenatge als carrers on va créixer l‘autor, on el protagonisme és per a la llum i la foscor, on gairebé cada dia durant uns segons es recreen escenes cinematogràfiques irrepetibles.

Data: Del 3 de març al 21 d’abril de 2017
Lloc: Espai de fotografia Francesc Català-Roca, C/ Llança 21, 08015 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

FineArt Igualada 2017

Del 24 de febrer al 19 de març tindrà lloc una nova edició del festival FineArt Igualada, un esdeveniment consolidat com a referent en el món de la imatge, apropant la fotografia i tot allò que l’envolta tant al públic en general, com als aficionats i, per suposat, als professionals de la fotografia. I ho fa, en diferents espais expositius municipals i d’altres d’efímers que recuperen espais patrimonials de la ciutat, per emmarcar les diferents propostes visuals, en més de vint sales d’exposicions distribuïdes per la ciutat d’Igualada.

FineArt 2017 compta amb professionals d’àmbit internacional com els reconeguts Mauricio Ramos –fotògraf mexicà de renom que treballa pel National Geographic, el Marlboro Adventure Team i el Redbull, entre altres- i la brasilera Natàlia Mansano. Enguany també compta amb el premi nacional de fotografia 2009 Gervasio Sánchez, el cordovès Pedro Madueño, la catalana Joana Biarnés i els també catalans Juan Pastor Villalba i Javier Corso. El fotògraf d’aventura i esports de muntanya Jordi Saragossa, de la seva banda, proposarà descobrir l’ombra de Kilian Jornet.

A més de les 48 exposicions, el certamen comptarà amb un gran nombre d’activitats paral·leles vinculades amb aquest art com són visites guiades –com la de Gervasio Sánchez el dia de la inauguració sobre la seva exposició “Antologia”-, pel·lícules –”Chasing ice”; “Joana Biarnés, una entre tots” i “Essence du Benín”-, i tallers per grans i menuts.

Com cada edició, també hi ha espais dedicats a fotògrafs igualadins, aquest any el festival compta amb les obres de Josep M. Lladó Bausili, Cesc Elias, Laia Valls, David Ribera i Marc Vila. L’esdeveniment també ofereix les fotografies del Premi Ciutat d’Igualada Procopi Llucià i les mostres fotogràfiques de l’Arxiu Comarcal de l’Anoia amb Rostres, del XXIV Biennal Internacional de Fotografia de l’Esport i, com a novetat, les fotografies del primer concurs d’Instagram de FineArt.

Per la seva banda, les escoles de disseny i fotografia continuen apostant per FineArt; es mostren els treballs dels alumnes de l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya (IEFC), de l’Elisava (Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona), de Fotoespai Barcelona Centre d’Imatge, de Grisart, de l’Escola Groc, de El Observatorio, de l’Escola d’Arts i Oficis Gaspar Camps d’Igualada i de l’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Olot.

Us recomanem que us feu fans de la pàgina a Facebook del festival o us feu seguidors del seu Twitter si voleu estar al tant de totes les novetats d’aquest esdeveniment.

“Dulce y Salada” de Jorge Panchoaga

La Casa América inaugura el próximo martes 21 de febrero a las 19:30h la exposición “Dulce y Salada” de Jorge Panchoaga.

La muestra explora la crisis medioambiental y social en la Ciénaga Grande de Santa Marta, en la desembocadura al Oceáno Atlántico, en el Caribe colombiano, del río Magdalena, el más importante del país con una extensión de 1540 kilómetros.

La exposición usa el agua como eje central narrativo y metafórico para abordar diversos sucesos del pasado y del presente en Nueva Venecia, pueblo palafito de pescadores situado sobre la ciénaga que hoy intenta sobrevivir al desastre de la contaminación tras sufrir, en noviembre del año 2000, una masacre perpetrada por paramilitares con unos 70 lugareños muertos y desaparecidos.

“Dulce y Salada” adopta su nombre por el cambio cíclico, de salada a dulce, del flujo de las aguas de este humedal a causa de su confluencia con el Océano Atlántico y el río Magdalena. Los retratos y el registro de actividades cotidianas de Panchoaga señalan la vida en Nueva Venecia y los paisajes áridos muestran el estado latente de crisis en este ecosistema único.

Fecha: Del 21 de febrero al 15 de junio de 2016
Lugar: Casa América Catalunya, C/ Còrsega 299 – Entresòl, 08008 Barcelona (mapa)
Precio: Entrada gratuita

Exposición “Topología del tiempo”

La Facultad de Filosofía y Letras de la UAB inaugura mañana miércoles 15 de febrero la exposición colectiva “Topología del tiempo”.

La muestra es una reflexión al entorno del tiempo y del espacio, del cambio y de la inmutabilidad, es un juego de relaciones que quiere congelar unos instantes representativos de nuestra relación con el mundo, con nuestro pasado, presente y futuro.

La memoria, el paso del tiempo, el abandono y la transformación son los ejes de esta reflexión propuesta por Rocío Verdejo, Marta Bisbal, Marcos Clavero e Igor Moreira, cuatro artistas emergentes que utilizan el medio fotográfico para manifestar sus inquietudes.

Fecha: Del 15 de febrero al 15 de marzo de 2017
Lugar: Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB, C/ Fortuna, 08193 Cerdanyola del Vallès (mapa)
Precio: Entrada gratuita

“Back to home” de Mª Consuelo Alcaide

El centre cívic Pati Llimona inaugura el proper dijous 23 de febrer a les 19.30 h l’exposició “Back to home” de Mª Consuelo Alcaide.

“Back to home” és un treball que està en procés. Com molts altres joves l’autora ha hagut de tornar a la llar familiar, i ha aprofitat aquesta situació com reconciliació a la pèrdua que viuen molts. Diuen que les petites coses, en el fons, són les més importants en la vida. No per coses en si (que també) si no pel que representen; companyia, benestar, bellesa… de totes maneres, algunes coses grans són importants també. Potser no sigui qüestió de dimensions… si no de percepcions.

Per això, Alcaide parla de la seva llar, de la seva família… la seva llum sempre l’ha inspirat, donant-li pau, donant-li calma… Li agrada congelar moments de la seva vida, de les nostres vides, que transcendeixin en el temps i aconsegueixin traslladar la sensació viscuda en un determinat instant al moment en què les tornem a contemplar.

Aquest és un petit homenatge a la seva llar, als seus sentiments amagats i al que li inspira d’ella.

Data: Del 23 de febrer al 18 de març de 2017
Lloc: Centre Cívic Pati Llimona, C/ Regomir 3, 08002 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

“Ladrios del corazón” de Javier Portero

El Centre Cívic Pati Llimona inaugura el próximo jueves 23 de febrero a las 19.30 h la exposición “Ladrios del corazón” de Javier Portero.

“Ladrios del corazón” es un regurgitado de emociones sobre la realidad. Nació sin quererlo, sin una intención clara. Unas imágenes salieron de la necesidad de fotografiar y otras son tildes de otros proyectos que no encajaban en estos por su amplitud conceptual, pero merecían un lugar junto a otras “fotografías descarriadas”. La muestra del proyecto, su visibilidad pública, quiere revolver mentes, desubicar al espectador y sacarlo de su estado de confort.

Fecha: Del 23 de febrero al 18 de marzo de 2017
Lugar: Centre Cívic Pati Llimona, C/ Regomir 3, 08002 Barcelona (mapa)
Precio: Entrada gratuita

Presentació del llibre “Traços de llum”

El proper dijous 16 de febrer a les 18.30h tindrà lloc al Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya la presentació del llibre “Traços de llum. La col·lecció Duran de daguerreotips”. L’acte comptarà amb la participació del director del Museu, Jaume Perarnau, i del cap de Conservació i autor del llibre, Oscar González.

“Traços de llum. La col·lecció Duran de daguerreotips” és el primer llibre de la nova col·lecció Col·leccions del mNACTEC, que vol descobrir els objectes del fons patrimonial del Museu amb un format atractiu i original. Una primera versió reduïda del llibre va donar lloc a la primera exposició virtual del portal Fotografia a Catalunya amb gran èxit de visites. En una època en la qual la fotografia segueix evolucionant i adquirint protagonisme, el llibre fixa la mirada en el naixement dels daguerreotips i com van modificar per sempre la percepció que els éssers humans tenien vers el món i vers si mateixos. Traços de llum proporciona les claus per poder apreciar les joies de la fotografia antiga, el virtuosisme dels treballs d’alguns dels primers fotògrafs i l’ús que d’aquestes obres va fer la societat del seu temps.

En l’acte s’exposaran alguns daguerreotips de la col·lecció del Museu i es regalarà un exemplar del llibre als assistents.

Data: Dijous 16 de febrer de 2017
Horari: A les 18:30h
Lloc: Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, Rambla d’Ègara 270, 08221 Terrassa (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

Exposició “Barcelones Amagades”

L’Espai 30 inaugura el proper divendres 17 de febrer a les 19h l’exposició “Barcelones Amagades” del col·lectiu PhotoEspai30.

“Barcelones Amagades” és el resultat del treball realitzat per Jordi Boixareu, Josep Maria Garcia, Albert Such, Valentín Viñas, Oscar Ciutat, Felix Muñoz, Vicens Artola, Laura Pina, Antonio Limpo, Enric Manonelles i Patricia Vílchez.

Els dotze fotògrafs han estat motivats en participar en un projecte expositiu personal, inspirat dins la pluralitat de paisatges de la metròpoli, la gran Barcelona.

La recreació personal de cada autor, basada en la inspiració i la seva visió conceptual de cada racó de la metròpoli de principis del segle XXI, dóna com a resultat aquest projecte que es fonamenta en les diferents maneres de sostraure en imatges la força creativa de cada fotògraf, dins de la Barcelona amagada.

Data: Del 15 de febrer al 3 de març de 2017
Lloc: Espai 30, C/ Hondures 28-30, 08027 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

“Sounds of Our Suffocation” de Anna Bresolí

El espacio Projekteria [Art Gallery] inaugura el próximo viernes 10 de febrero a las 19:30h la exposición “Sounds of Our Suffocation” de Anna Bresolí.

Bebiendo de fuentes com Gebser, Nietzsche, Hesse o Jung, en “Sounds of Our Suffocation” Bresolí reflexiona sobre la fragilidad, la sumisión y la decadencia del ser humano y su desconexión con la naturaleza en un entorno post-industrial. Cuerpos desnudos, vulnerables, paralizados en medio de un supuesto progreso que conlleva tanto avance como alejamiento.

Fecha: Del 10 de febrero al 17 de abril de 2017
Lugar: Projekteria [Art Gallery], C/ Ricart 19, 08004 Barcelona (mapa)
Precio: Entrada gratuita

Exposició “Vides Diverses”

El Centre Cívic Barceloneta inaugura demà dijous 9 de febrer a les 18h l’exposició “Vides Diverses”, organitzada per ECOM, un moviment que aplega entitats de persones amb discapacitat física de Catalunya i Espanya.

La mostra “Vides Diverses”, que té com a comissaris Daniel Villanueva, Laia Serra i Maria José Moya, combina fotografies de mida gran i altres de format més reduït, i inclou la projecció del documental amb el mateix nom de la mostra. En les fotografies, com en l’audiovisual, persones amb discapacitat i experiència en vida independent de l’entitat s’han posat davant la càmera i mostren com viuen amb plena autonomia. Les imatges apropen la ciutadania al món de les persones amb discapacitat, pretenen que la societat en general i les persones amb discapacitat prenguin consciència que la discapacitat s’ha de vincular amb autonomia personal, vida independent, capacitat de decisió sobre la pròpia vida. Amb aquesta exposició, com amb el documental “Vides Diverses”, també s’apunten la diversitat i l’hetereogeneïtat com a elements clau per al desenvolupament social.

Data: Del 9 al 24 de febrer de 2017
Lloc: Centre Cívic Barceloneta, C/ Conreria 1-9, 08003 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

Exposició “Mercabarna Enfoca”

El Centre Cívic Can Basté inaugura el proper dijous 9 de febrer a les 20h l’exposició dels treballs guanyadors del concurs “Mercabarna Enfoca” de fotoperiodisme i fotografia documental per a professionals i per a usuaris de la xarxa social Instagram.

L’exposició transporta a l’espectador a l’univers de sensacions del gran mercat majorista barceloní a través de la mirada dels 9 fotògrafs professionals: Luis Tato, Manu Mart, Ángela Silva, Marcelo Augelli, Alfons Rodríguez, Denisse García, Toni Mateu, Jesús G. Pastor i Rafa Pérez, i els 10 instagramers finalistes del concurs: Angélica Rodríguez, Sonia Troncoso, Albert Batlle, Ignasi Blanca, Xavier Mas, Nicolás Aznar, Mariona Anglada, Gerard Cabestany, Mireia Catalán i Felipe Campos.

Amb les seves imatges, els fotògrafs han posat el focus sobre les persones i la seva dura tasca, enaltint l’esforç i la professionalitat de la gent d’aquest gran Mercat. També queda palesa la multiculturalitat i l’activitat diària –i nocturna- d’una ciutat que mai no dorm per alimentar més de 10 milions de consumidors.

Data: Del 9 de febrer al 4 de març de 2017
Lloc: Centre Cívic Can Basté, Passeig Fabra i Puig 274, 08031 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

“Espai Barcelona” d’Andrés Paredes Úbeda

L’Escola Universitària Salesiana de Sarrià acull fins al 27 de febrer l’exposició “Espai Barcelona” d’Andrés Paredes Úbeda.

La mostra recull una visió personal i peculiar de Barcelona, situant-la com a principal escenari. Imatges dels espais compartits de la ciutat, passant dels més habituals als menys coneguts, convidant a mirar i a descobrir-ne tots els detalls.

Data: Del 6 al 27 de febrer de 2017
Lloc: Escola Universitària Salesiana de Sarrià, Passeig Sant Joan Bosco 74, 08017 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta