“Desenterrant el silenci” de Sergi Bernal

La Sala d’Exposicions de la UAB inaugura el proper dijous 6 d’octubre a les 17h l’exposició “Desenterrant el silenci” de Sergi Bernal.

Sergi BernalA una escola rural republicana de principis dels anys 30, Antoni Benaiges, mestre català innovador, va fer un experiment inèdit de premsa escolar en aquelles terres. Els quaderns publicats per aquella impremta pels alumnes d’aquell perdut llogarret viatjaran fins a França, Mèxic, Argentina i Cuba. El mestre, en canvi, acabarà afusellat i enterrat en una fossa comuna en els primers dies de la guerra civil.

Setanta cinc anys després d’aquell assassinat, el relat d’una utopia truncada per la dictadura es recupera a peu de fossa tenint com a testimoni un fotògraf. Sergi Bernal, l’autor del projecte, descobreix tota una vida dedicada a l’escola i als nens de la mà dels seus antics alumnes i familiars que encara el recorden. És una història tràgica però única, recuperada a peu de fossa, al límit de l’oblit, que parla d’un mestre assassinat i de la terrible repressió exercida contra el col·lectiu mestres d’aquells temps i de la vergonya de les fosses comunes que encara existeixen a Espanya.

A més de la mostra, la UAB acollirà la presentació del llibre “Desenterrant el silenci, Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar” (de Francesc Escribano, Sergi Bernal, Francisco Ferrándiz i Queralt Solé) i la projecció del documental “El Retratista” (Direcció, fotografia i muntatge de Alberto Bougleux, idea original i investigacions de Sergi Bernal), el dijous 27 d’octubre a les 17 h, a la Sala Cinema de la UAB (Plaça Cívica).

Data: Del 26 de setembre al 18 de novembre de 2016
Lloc: Sala d’Exposicions de la UAB – Edifici de la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General, Plaça Cívica s/n, 08193 Bellaterra (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

“Heridas” de Xavier Femenia

L’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya inaugura el proper dijous 6 d’octubre a les 19h l’exposició “Heridas” de Xavier Femenia.

Xavier FemeniaEstimar i ser estimat. O no. Sovint les nostres històries amoroses no succeeixen com esperem i el desamor, com a resultat d’això, ens recorda que no sempre la vida té un final feliç. Perquè, qui no ha perdut a una persona estimada? Cada imatge d’aquest projecte pretén evocar aquesta història convidant el lector a acostar-se i descobrir els petits detalls (com poden ser el paisatge, les ombres, les llums i, en definitiva, les mirades i el llenguatge corporal) que revelen “el cor trencat” de les protagonistes. Amb això es vol mostrar que, després de l’aparença d’alegria, jovialitat i entusiasme que tant consumim (i ens venen) diàriament, hi ha un ventall més gran d’emocions humanes que tots hem patit i que afegeixen experiències al llibre de les nostres vides.

Data: Del 6 d’octubre al 4 de novembre de 2016
Lloc: Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya, C/ Comte Urgell 187, 08036 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

“Una misma mirada, una misma emoción” de César Sánchez

L’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya inaugura el proper dijous 6 d’octubre a les 19h “Una misma mirada, una misma emoción” de César Sánchez, exposició que reuneix els treballs “No es un sueño, es Alquézar” i “Oda fotográfica a Sant Llorenç del Munt”.

Alquézar i Sant Llorenç del Munt, dos espais distants units per una mateixa mirada, la d’un autor que ha sabut respectar la idiosincràsia de cada lloc per tal d’expressar que amb el pas del temps, ja sigui per l’empremta de l’ésser humà com la dels elements de la natura, es perfilen formes de complementària harmonia.

César SánchezEn tots dos treballs l’autor mostra la seva concepció del paisatge fotogràfic basat, segons les seves pròpies paraules, en “una manera de veure, sentir i fotografiar el medi natural: caminar endinsant-se en la natura de forma silent, observant i tractant d’assimilar i interioritzar el paisatge, mantenint la distància i recolliment que considero imprescindibles; aquesta és la manera d’afrontar la meva comesa fotogràfica, atent sempre a ser inequívocament sorprès en cada racó del camí per alguna de les meravelles que sempre ens ofereix la natura”.

Ambdós projectes es complementen amb sengles audiovisuals on, a més de visionar les imatges de l’exposició, se n’inclouen altres que contribueixen, juntament amb la sensible elecció de la música i la cadència del ritme del muntatge, a crear una nova dimensió sensorial dels espais representats.

Data: Del 6 d’octubre al 4 de novembre de 2016
Lloc: Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya, C/ Comte Urgell 187, 08036 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

Cicle d’exposicions “Look Up at the Sky”

El proper mes d’octubre arrenca a La Sala Muncunill de Terrassa “Look Up at the Sky”, un cicle de cinc exposicions centrat en la fotografia contemporània a través d’un dels seus principals mitjans de materialització: el fotollibre. Les exposicions que integren el cicle mostraran una vintena de projectes fotogràfics recents d’autors nacionals i internacionals. La selecció dels projectes se centra en la relació de l’ésser humà amb el seu entorn, especialment el natural i el de la naturalesa de les coses, a la cerca d’una comprensió global, potser cosmogònica, de la seva ubicació o existència en un context més ampli, cosmològic.

Els fotollibres es presenten agrupats en cinc conceptes: cosmologies, geografies, geologies, gramàtiques i combinatòries, disciplines que estan relacionades amb el nostre intent de comprensió del món. Com afirmava Humboldt, “el reflex del món exterior en l’home, les impressions de la Naturalesa que l’envolta i les disposicions físiques influeixen per més d’un concepte en la formació misteriosa de les llengües. L’home treballa al seu interior la matèria que li subministren els sentits, i els resultats d’aquesta operació interna són tan del domini del Cosmos, com els fenòmens sobre els quals es realitza”. Així, cada projecte posseeix i reflecteix un món propi a través d’un llenguatge inherent. I amb tots ells procurarem fer el que el saberut alemany negava a la ciència, “perdre’ns a les regions nebuloses de les fantasies cosmològiques”.

La primera de les exposicions, “Cosmologies”, s’inaugura el proper dijous 6 d’octubre a les 19h i reuneix les obres de Marta Bisbal, Björn Engberg, Fedor Shklyaruk, Alberto Sinigaglia i Carly Steinbrunn, a més de la participació d’Andrés Galeano amb la performance “Indexical”. L’estudi de l’univers sempre ha estat relacionat amb la història de la humanitat. Trobar-se sota un mantell negre farcit de punts lluminosos ha provocat, en les ments, pensaments racionals i d’altres de màgics, des de l’esoterisme i la religió a les matemàtiques i la física. L’exploració de l’univers i els seus elements, així com la relació entre allò terrenal i allò macrocòsmic estan presents en els cinc projectes que inauguren el cicle expositiu “Look Up at the Sky”.

Calendari d’exposicions:

06/10/2016 – 27/11/2016: “Cosmologies”, amb els treballs de Marta Bisbal, Björn Engberg, Fedor Shklyaruk, Alberto Sinigaglia, Carly Steinbrunn i Andrés Galeano (performance)
01/12/2016 – 22/01/2017: “Geografies”, amb els treballs de Martí Gasull, Yurian Quintanas, Salvi Danés, Katrin Koenning, Sarker Protick, Mårten Lange, Miquel Llonch i Aleix Plademunt
26/01/2017 – 02/04/2017: “Geologies”, amb els treballs de Thomas Albdorf, Jon Cazenave, Salva López i Johan Rosenmunthe
06/04/2017 – 04/06/2017: “Gramàtiques”, amb els treballs de Line Bøhnmer Løkken, Ed Panar, Timothy Prus i Jiaxi Yang
08/06/2017 – 31/07/2017: “Combinatòries”, amb els treballs de Haris Epaminonda, Daniel Gustav Cramer, Éric Tabuchi, Miguel Ángel Tornero i Jaclyn Wright

Data: Diverses dates
Lloc: Sala Muncunill, Plaça Didó 3, 08221 Terrassa (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

Presentación del libro “Al borde de todo mapa”

El próximo jueves 6 de octubre a las 19h tendrá lugar en la escuela GrisArt la presentación del libro “Al borde de todo mapa” de Juanan Requena.

Juanan RequenaJuanan Requena es un alquimista que ama la luz y la palabra, pero también las piedras, la madera, las cuerdas, el papel…; le seduce rasgar y pegar, escribir y tachar, construir y renovar, hacer y deshacer, tejiendo sin parar múltiples caminos en una eterna búsqueda de la poesía de lo cotidiano. Después de muchos diarios y maquetas, de mezclar miles de palabras e imágenes, presenta “Al borde de todo mapa”, su primer libro.

Juanan nació en un árido pueblo de La Mancha, donde se embelesó de horizontes construyendo cabañas entre maizales. Tras hermosos fracasos y constantes derivas, se mudó al mar del Sur, y allí aprendió de endecasílabos y quejíos vendiendo libros y poniendo cafés. Se convirtió en viajero cableando giras de grupos sin rock and roll y llenando inagotables diarios. Y así rodó ambulante, cubierto de salitre y dudas, hasta convencerse de que mirada y poesía podían unirse sobre la misma incandescencia: una pelea que aún hoy intenta reflejar sin detenerse.

Fecha: Jueves 6 de octubre de 2016
Horario: A las 19h
Lugar: GrisArt Escola Internacional de Fotografia, C/ Méndez Núñez 14, 08003 Barcelona (mapa)
Precio: Entrada gratuita

“Primats en Risc – Retrats de Família” de Montse Pallàs

El Centre de Recursos de Biodiversitat Animal de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona inaugura el proper dijous 29 de setembre a les 19h setembre l’exposició “Primats en Risc – Retrats de Família” de Montse Pallàs.

A través de la mirada intimista de Pallàs, exalumna dels Cursos de Fotografia del CRBA i guanyadora del segon premi de Zoologia del fotoNAT-UB2015, l’exposició ens acosta al món de la conservació dels primats.

Data: Del 29 de setembre al 9 de desembre de 2016
Lloc: Centre de Recursos de Biodiversitat Animal – Facultat de Biologia de la UB, Av. Diagonal 643, 08028 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

Exposición “Yo quería ser fotógrafo”

La Fundació Foto Colectania inaugura el próximo lunes 10 de octubre la exposición “Yo quería ser fotógrafo”, que invita a reflexionar en lo que significa ser fotógrafo hoy en día y en el cambio de estatuto que se manifiesta alrededor de la imagen en la creación contemporánea. Once proyectos seleccionados por las comisarias Fannie Escoulen y Anna Planas, que se muestran tanto en pared como en formato libro, vienen a analizar los cambios profundos que se están produciendo en la propia definición del acto fotográfico.

Si las máquinas pueden producir imágenes, ¿cuál es el estatuto del fotógrafo hoy, si él ya no es el autor? ¿Se pueden denominar todavía fotográficos aquellos proyectos aun cuando las imágenes sean extraídas de archivos, de internet, manipuladas al extremo, creadas a partir de un impulso colectivo o producidas por las nuevas tecnologías? La variedad de los proyectos incluidos en la exposición nos muestra acercamientos muy diversos, ya sean políticos, poéticos o extravagantes, pero siempre rindiendo homenaje a la fotografía, a su técnica y a su estética, mostrándonos así los límites cada vez más abiertos de la propia creación.

Los autores participantes son: Laurence Aëgerter, Antoine d’Agata, Roger Guaus, Mishka Henner, Sherrie Levine, Michael Mandiberg, Doug Rickard, Thomas Ruff, Oliver Sieber & Katja Stuke, Stéphanie Solinas y Jan Hofer & Severin Zaugg.

Fecha: Del 10 de octubre al 10 de diciembre de 2016
Lugar: Fundació Foto Colectania, C/ Julián Romea 6 D2, 08006 Barcelona (mapa)
Precio: Pago

“Madame Bovary, el retrato” de Gloria Giménez

La galería Valid Foto inaugura el próximo martes 4 de octubre a las 19:30h la exposición “Madame Bovary, el retrato” de Gloria Giménez.

La lucha de Emma Bovary para encontrar el amor fuera de las normas sociales de su época le hizo vivir su vida en una total soledad. En esta dramaturgia fotográfica dedicada a la imagen encontrada de Madame Bovary, Gloria Giménez ha destacado su carácter, su inconsciente, su oscilación entre Eros y Tanatos, amor y odio, vida y muerte.

Fecha: Del 4 de octubre al 12 de noviembre de 2016
Lugar: Galeria Valid Foto, C/ Buenaventura Muñoz 6, 08018 Barcelona (mapa)
Precio: Entrada gratuita

Espectacle “Fotografia i música”

El cicle “En viu i en directe” torna aquesta tardor a la Biblioteca Esquerra de l’Eixample-Agustí Centelles amb una proposta molt especial.

El proper dijous 6 d’octubre a les 20h el grup Cálido Home i la fotògrafa Blanca Viñas uniran el seu talent en una actuació que combinarà música i fotografia en un mateix escenari.

Data: Dijous 6 d’octubre de 2016
Horari: A les 20h
Lloc: Auditori de la Biblioteca Esquerra de l’Eixample-Agustí Centelles, C/ Comte d’Urgell 145, 08036 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

Scott Kelby’s Worldwide Photowalk 2016

El próximo sábado 1 de octubre se celebrará en más de 500 ciudades de todo el mundo una nueva edición de la Scott Kelby’s Worldwide Photowalk. Un “photowalk” es un acontecimiento social que reúne a un grupo de amantes de la fotografía para conocerse, caminar y hacer fotografías.

En Barcelona, el paseo, organizado por la asociación cultural Espai30, se iniciará a las 10h en la puerta de la asociación y finalizará oficialmente a las 12:30h en la escultura “Els aurigues olímpics” de Pau Gargallo en el parque de Can Dragó. Quien quiera puede alargar la jornada hasta las 19:30h para poder hacer algunas fotografías durante la hora azul.

El objetivo del photowalk es obtener imágenes de un espacio urbano deshumanizado como es la Avenida Meridiana, usado por el ciudadano como si fuera un “inmenso hub”: para coger transportes y traspasar de un lado a otro, huyendo del espacio y evitando el placer de la caminata distendida.

La asistencia es gratuita pero hace falta inscribirse antes para poder participar. No hay que tener grandes conocimientos de fotografía, sólo hay que disponer de una cámara fotográfica y saber cómo disparar fotos con ella. El número máximo de participantes es de 50.

Todos los participantes que lo deseen podrán enviar las fotografías que hayan tomado durante el paseo al concurso mundial que organiza Scott Kelby desde los Estados Unidos, con las fotos del recorrido de las primeras dos horas, y un concurso local que organiza Espai30 con la participación de todas las fotografías tomadas hasta las 19.30h, con el objetivo de organizar una exposición física con las mejores fotos y entrega de premios.

Fecha: Sábado 1 de octubre de 2016
Horario: A las 10 h
Lugar: Espai30, C/ Hondures 30, 08027 Barcelona (mapa)

“Raíces y Nubes” de Federico Frangi

La galería H2O inaugura el próximo jueves 6 de octubre a las 19h la exposición “Raíces y Nubes” de Federico Frangi.

Federico Frangi“Raíces y Nubes” es el resultado de un viaje de 10.000 kilometros en moto desde el extremo sur al norte de la India, desde el nivel del mar a las altas montañas de los himalayas en 6 meses. El propósito de este viaje fue contactar a una pequeña niña Ladakhy retratada en el 2009 para darle su foto, saber su nombre y mas de ella. Un viaje en el tiempo de raíces intactas del pasado y nubes sutiles del presente fundiéndose en el futuro.

Fecha: Del 6 al 31 de octubre de 2016
Lugar: Galería H2O, C/ Verdi 152, 08012 Barcelona (mapa)
Precio: Entrada gratuita

La Nuu 2016

Durante el mes de octubre se celebrará en Rubí la segunda edición de La Nuu, un festival que pretende convertir esta ciudad en un lugar de referencia obligado para la fotografía.

El festival contará con la participación de Paola de Grenet, Maite Caramés, Mireia Bordonada, Bego Antón, Diana Coca, Elisa González Miralles, Vanessa Püntener, Miren pastor, Debora Martínez, Ana Cuba, Lúa Ocaña y Marta Soul.

Bajo el lema “Nosaltres/Nosotros/Nous/Us”, La Nuu formará un gran circuito artístico al aire libre con el objetivo de despertar la curiosidad de los peatones y acercarlos a lo mejor de la fotografía contemporánea.

Como novedad de esta segunda edición, el festival contará con una sección abierta a la participación ciudadana. En esta parte de la exposición, los fotógrafos rubinenses podrán colgar sus fotografías. Además, siguiendo la fórmula del año pasado, la exposición se complementará con charlas, coloquios y otras actividades dirigidas por el Grupo Fotográfico El Gra, que este año conmemora su 50 aniversario.

Si queréis estar al día de todas las novedades que vayan surgiendo en torno a este festival os recomendamos que os hagáis fans de su página en Facebook.