Dummy Award Day

El próximo jueves 22 de noviembre a las 19h se hará entrega del premio DOCfield Dummy Award Fundación Banc Sabadell en la Fundación Foto Colectania.

Los finalistas de este año son “La buena esposa” de Ana Lorente, “Time on Quaaludes and Red Wine” de Anna Galí, “Neorrurales” de Cale Garrido / Philipp Meuser, “El paseo” de David García, “Los lobos nunca aullaron a la luna” de David Molero, “Archipiélagos” de Ire Lenes, “Huéspedes” de Iván Deiana, “Neverlove” de Jaume Simón, “We were” de Javier Aristu, “Honeymoon” de Jordi Parramon, “California Island” de José Miguel Cerezo, “Naranja de Sangre” de Liza Ambossio, “Gómez” de Lucía Gómez Meca, “Lada Stories” de Maite Caramés, “Ulises” de Maria Abenia, “Miénteme, díme que me quieres” de Natalia Leiva, “Out of this life” de Patricia Esteve, “Jo també vull ser John Cage” de Rosa Llop, “Susy Nuda” de Valentina Sestieri y “The House My Grandfather Built” de Xebia Nikolskaya.

La decisión de la maqueta ganadora se tomará de 10 a 14 h en una reunión en la que el jurado, formado por Pepe Font de Mora, Juan Valbuena, Alberto Salván i Marion Durand, visionará y evaluará todas las maquetas finalistas.

Ese mismo día a las 18.30h Nancy Borowick, autora invitada del festival, dará una charla para explicar su proyecto “La huella familiar” que comprende una exposición y un fotolibro, expuestos en el Palau Robert.

Fecha: Jueves 22 de noviembre de 2018
Horario: A las 19h
Lugar: Fundació Foto Colectania, C/ Passeig Picasso 14, 08003 Barcelona (mapa)
Precio: Entrada gratuita

Presentació del llibre “The Mirror Chair Project”

El proper dimecres 21 de novembre a les 19:30h tindrà lloc al Centre Cívic Pati Llimona la presentació del llibre “The Mirror Chair Project” d’Agus Prats. L’acte comptarà amb la participació de l’autor, del fotògraf Txema Salvans, i de Sergi Opisso i Laura Estragués, de l’estudi de disseny Opisso Studio.

El 2001 Prats va patir una greu lesió neurològica que el va deixar en cadira de rodes. Es va haver d’adaptar a una nova forma de fotografiar al carrer, ideant un sistema per subjectar la càmera al xassís de la cadira i fotografiar mitjançant un disparador remot. Durant el seu ingrés hospitalari, va escriure i fotografiar un diari personal. Però va perdre aquest diari i en un intent de trobar-lo, l’autor va realitzar un camí de tornada al lloc on va patir la lesió, al lloc d’origen, on tot va començar i canviar alhora. I allà va tornar a enfrontar-se a les mateixes emocions que fa 14 anys, però des de l’altra banda, com en un mirall on es veu reflectit.

Data: Dimecres 21 de novembre de 2018
Horari: A les 19:30h
Lloc: Centre Cívic Pati Llimona, C/ Regomir 3, 08002 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

“Resiliència” de Laura Rabadán

La Casa Elizalde acull del 20 de novembre al 21 de desembre de 2018 l’exposició “Resiliència” de Laura Rabadán.

“Resiliència” és la capacitat que té una persona per superar i resistir circumstàncies traumàtiques. En aquest projecte, Rabadán ha treballat a partir de la dona, la identitat, la infància i el cos. Les fotografies ens parlen de com el cos reviu en el present el record de l’abús sexual i la violència de gènere.

Data: Del 20 de novembre al 21 de desembre de 2018
Lloc: Centre Cultural La Casa Elizalde, C/ València 302, 08009 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

Xerrada de José Antonio Andrés Ferriz

El proper dijous 22 de novembre a las 19h José Antonio Andrés Ferriz oferirà una xerrada al voltant del treball amb natures mortes que realitza mitjançant un escàner i llum de llanterna.

Data: Dijous 22 de novembre de 2018
Horari: A las 19h
Lloc: Espai 30, C/ Hondures 28-30, 08027 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

3a Biennal de Fotografia d’Autor de Sant Cugat del Vallès

L’Associació Fotogràfica de Sant Cugat del Vallès – Qgat Foto organitza del 22 de novembre de 2018 al 3 de març de 2019 la 3a edició Biennal de Fotografia d’autor. Enguany comptem amb 6 espais expositius que acollen a 12 propostes expositives d’autors Catalans.

Es podrà visitar l’obra dels fotògrafs: Anna Jornet, Bernat Millet, Carles Cabanas, Enric Curto, Helen Turnbull, Jordi Camí, Llorenç Pié, Manel Simón, Manel Úbeda, Miquel Abat, Nagore Giménez i Òscar Bayona.

El 22 de novembre a les 19h tindrà lloc a la Casa de Cultura la inauguració oficial de la Biennal. Posteriorment a les 19:30 a la Casa Museu de Cal Gerrer, coincidint amb la inauguració de l’exposició del fotògraf Manel Úbeda, es lliurarà el premi de la 4a Beca Joan Cabanas-Alibau.

També es vol remarcar l’activitat taller “Fes un Click” destinada a fer d’aquesta edició una Biennal inclusiva.

Consulteu les dates i espais en aquests dos enllaços: qgatfoto i FB Qgat-Foto

Fecha: 22 de novembre de 2018
Lugar: Casa de Cultura, Carrer de Castellví, 8, 08173 Sant Cugat del Vallès,  (mapa)
Precio: Entrada gratuita

“Acords Fotogràfics” de Manel Úbeda

La Casa Museu Cal Gerrer de Sant Cugat del Vallés inaugura el próximo jueves 22 de noviembre a las 19:30h la exposición “Acords Fotogràfics” de Manel Úbeda.

Esta exposición es una de las seis que se podrán ver durante los próximos meses dentro del marco de la 3ª Bienal de Fotografía de Autor con el objetivo de promover y mostrar el trabajo de fotógrafos catalanes y que es organizada por QGat Foto.

La exposición comprende tres series: “Tibidabo”, “Montjuïc” i “África negra (Togo, Ghana, Benin)” y se puede difrutar en las tres salas de la Casa Museu Cal Gerrer.

Sobre Manel Úbeda y sus “Acords Fotogràfics”, Josep Cornudella Defis escribió: “Siempre hace fotografía con unas herramientas muy sencillas: con paciencia y oficio, reflexivamente, acompasando la imagen con silencios mínimos, inteligencia y armonías justas. Y siempre trabaja sus acuerdos particulares, modulando la avenencia entre él y el otro y entre él y el paisaje. Es, pues, un fotógrafo de verdad, porque en cada composición, en cada segundo de vida, piensa y respira fotografías. Sólo el hombre esencialmente fotográfico, que ve de verdad, es capaz de poseer y revelarnos el tiempo inerte y el tiempo dinámico. Pero las revelaciones no son lo suficiente para cerrar las fotografías en una quietud encantadora y magnética: el fotógrafo también mezcla la luz particular -casi creada- con la que unge el paisaje y el ser, para que en cada imagen suene la quiescencia poética.”

Fecha: Del 22 de noviembre al al 13 de enero del 2019
Lugar: Casa Museu Cal Gerrer, C/ Santiago Rusiñol 60, 08172 Sant Cugat del Vallés (mapa)
Precio: Entrada gratuita

15è Fòrum Fotogràfic Can Basté

El proper dimarts 27 de novembre a les 20h obre les portes una nova edició del Fòrum Fotogràfic Can Basté, un punt de trobada entre creadors i professionals del món de la fotografia que aplega artistes, galeristes, comissaris, gestors, editors, entitats i col·lectius, entre d’altres.

Durant cinc dies, el centre cívic Can Basté es convertirà en una visita obligada per a fotògrafs de la ciutat i de la resta de l’estat. Amb exposicions, xerrades, projeccions i altres activitats relacionades amb la fotografia, el Fòrum espera superar els centenars de visitants de les darreres edicions. L’objectiu del certamen, que enguany arriba a la seva quinzena edició, és descobrir, reconèixer i promoure novells creadors que utilitzen la fotografia com a mitjà expressiu.

Durant els dies que duri el Fòrum es podran veure les exposicions “Rohingya, fugint del genocidi” d’Olmo Calvo, “Fantastic Photo Wall” d’Edgar Dos Santos, “NY una dècada” de Lluc Queralt, “Paradistes” de Shinji Nagabe, “De 0 a 100” de Javier Tles, “El juicio del mono” d’Ariadna Creus, la col·lectiva “Feminismo y feminidad, una reflexión visual”, “Bruixes i dones” d’Enric Manonelles, “Hijas de ningún dios” de Núria López Torres i una mostra de treballs d’alumnes i ex-alumnes de Can Basté.

A més de les exposicions, el 29 de novembre a les 19h David Viñuales oferirà una xerrada sota el títol “Fotologia: La cara “B” de la fotografia” i a les 20h hi haurà un taula rodona amb Elisenda Pons, Mireia Bordonada i Claudia Frontino sobre gènere i igualtat dins la fotografia contemporània.

Durant els dies 30 de novembre i 1 de desembre, els vint autors seleccionats per optar a la beca del Fòrum Fotogràfic defensaran les seves propostes davant d’un jurat d’experts, format per Javier Tles, Roberto Villalón i Bego Antón. Per altra banda, Eva Parey, Isabel Lázaro i Isabel Codina de Pedro realitzaran l’1 de desembre visionats dels treballs que no han estat seleccionats.

Data: Del 27 de novembre a l’1 de desembre de 2018
Lloc: Centre Cívic Can Basté, Passeig Fabra i Puig 274, 08031 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

“Motors & So” de Guilhem Senges

El espacio Espronceda inaugura el próximo jueves 22 de noviembre a las 20h la exposición-instalación “Motors & So” de Guilhem Senges.

Fotografía analógica y instalación gran formato, Furgo-Cámara y sonido, motores y alta-voces, piezas únicas y interactividad son tantos elementos que se complementan en una exposición abierta a todos los públicos.

Fecha: Del 22 de noviembre al 8 de diciembre de 2018
Lugar: Espronceda Center For Art & Culture, C/ Espronceda 326, 08027 Barcelona (mapa)
Precio: Entrada gratuita

Exposición “Cómplices”

En el marco del festival DOCfield Barcelona, el espacio Fuga inaugura el próximo jueves 15 de noviembre a las 19.30h la exposición colectiva “Cómplices”, que recoge los trabajos de Serena Radicioli, Eleonora Matteoli, Eleonora Lazzari, Andrea Ciacchella, Beatrice Capone, Àlex Llopis, Angel Prieto, Laxmi Fernandez, Anna Fàbrega i Lara Amat.

Esta muestra presenta las correspondencias visuales entre cinco fotógrafos de Officine Fotografiche (Roma) y cinco fotógrafos de Fuga (Barcelona). El título de la exposición remite a la relación entre desconocidos que exploran el espacio íntimo de la correspondencia y, a la vez, a la temática de las imágenes y reflexiones que han dado cuerpo al intercambio: el territorio de la complicidad. Las fotografías, textos, cartas y collages en muestra articulan un diálogo abierto y colectivo en torno a las ideas de interdependencia y apoyo mutuo que transforma las imágenes en espacio de encuentro y acción vinculante.

Fecha: Del 15 de noviembre de 2018 al 16 de enero de 2019
Lugar: Fuga, C/ Fontrodona 31, 08004 Barcelona (mapa)
Precio: Entrada gratuita

“Mariola” de César Cid

En el marco del festival DOCfield Barcelona, Espai Societat Oberta – Territorios Libres acoge del 8 de noviembre al 7 de diciembre la exposición “Mariola” de César Cid.

Hace tres años la familia de Mariola estaba desesperada, las crisis de epilepsia que le provoca su enfermedad se multiplicaron y no respondía a ninguno de los tratamientos. Fue entonces cuando su neurólogo sugirió probar con cannabidiol (CBD), uno de los cannabinoides que posee el cannabis.

Ante la pasividad de los órganos legislativos para regular el uso terapeútico de esta planta prohibida, los padres de Mariola la cultivan y elaboran el aceite en casa, lo que a su vez resulta una forma de terapia para ellos, al sentirse partícipes de la mejoría en la calidad de vida de su hija y por ende, de toda la familia.

Fecha: Del 8 de noviembre al 7 de diciembre de 2018
Lugar: Espai Societat Oberta – Territorios Libres, C/ Sant Eusebi 29-31, 08006 Barcelona (mapa)
Precio: Entrada gratuita

“Terra sense elles” de Pablo Tosco, Anna Surinyach i Maysun

En el marc del festival DOCfield Barcelona, l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya inaugura el proper dimarts 13 de novembre a les 19h l’exposició “Terra sense elles. La lluita de les dones per la terra a Amèrica Llatina” de Pablo Tosco, Anna Surinyach i Maysun.

A Colòmbia, Guatemala i Paraguai les dones alcen la seva veu pel dret al territori, fan un treball invisible de producció agrícola o suporten el pes de la desigualtat en l’accés a les terres.

María Elsy Angulo, Lolita Chávez i Dominga Mora van pagar un alt preu per això. Aquest projecte, fruit de la col·laboració entre la revista 5W i Oxfam Intermón, narra les històries d’aquestes tres dones a partir de les seves absències.

Data: Del 8 de novembre al 10 de desembre de 2018
Lloc: Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya, C/ Comte Urgell 187, 08036 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

“Bendito es el fruto. La guerra sagrada a los vientres irlandeses” de Olivia Harris

En el marco del festival DOCfield Barcelona, el jardín del Edificio Histórico de la Universitat de Barcelona acoge del 8 de noviembre al 9 de diciembre la exposición “Bendito es el fruto. La guerra sagrada a los vientres irlandeses” de Olivia Harris.

Cada año tres mil mujeres irlandesas, privadas del derecho al aborto en su país, viajan al Reino Unido para interrumpir su embarazo. La controvertida octava enmienda de la constitución irlandesa garantiza al feto el mismo derecho a la vida que a la madre desde el momento de la concepción, lo que significa que el aborto no es legal bajo ninguna circunstancia.

En 2012, la muerte de Savita Halappanavar, a causa de la negativa de los médicos de interrumpir su embarazo, conmocionó a Irlanda y nació una nueva conciencia para realizar un referéndum que podría permitir derogar la ley del aborto. Con la lucha para ganar el referéndum no se pretendía únicamente que las mujeres tomaran el control sobre sus cuerpos sino que cambiaran también su papel en este país católico y tradicional.

El 25 de mayo de 2018, el país votó masivamente a favor de derogar la ley del aborto, una de las más restrictivas del mundo.

Fecha: Del 8 de noviembre al 9 de diciembre de 2018
Lugar: Universitat de Barcelona, Gran Via de les Corts Catalanes 585, 08007 Barcelona (mapa)
Precio: Entrada gratuita