Convocatòria “Photogenic Festival 2018”

Entre el 5 i el 18 de novembre se celebrarà a Barcelona una nova edició de Photogenic Festival, una aposta per la fotografia emergent que pretén promocionar i visibilitzar propostes fotogràfiques de qualitat apropant-se al gran públic.

Aquesta iniciativa vol oferir l’oportunitat als fotògrafs/es emergents i nous talents de formar part d’una ruta expositiva que serà l’eix d’aquest festival. A cada autor/a se li assignarà un comerç o local on exposarà la seva obra durant les dues setmanes de duració del festival,

El festival convida a totes les persones interessades que tinguin obra per mostrar a participar en el mateix. El termini per presentar els vostres projectes acaba el 16 de maig. Podeu consultar les bases de la convocatòria a la web del festival.

Aquest any el jurat del festival està compost per Michele Curel, fotògrafa professional i expresidenta de l’Associació de Fotògrafs Professionals d’Espanya, Jordi Serchs, director de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, i Ouka Leele, premi nacional de fotografia 2005.

Si voleu estar al dia de totes les novetats que vagin sorgint entorn d’aquest festival us recomanem que us feu fans de la seva pàgina a Facebook.

Exposició “Divergències”

En el marc del programa OFF del festival de fotografia analògica Revela-T, el Centre Cívic Golferichs inaugura el proper dijous 3 de maig a les 19.30 h l’exposició col·lectiva “Divergències”, una proposta que reuneix diferents mirades al voltant del viatge. Un recorregut poètic i metafòric que mostra quatre projectes molt personals.

Les imatges de Gabriela Tuparova són un recorregut de vida, incert i emocional, ple de records, d’estius evocadors i infàncies perdudes.

El fotògraf Jordi Márquez viatja a través d’una novel·la i s’endinsa en un camí llarg des de la muntanya fins al mar, una fugida cap a la llibertat i cap a la descoberta d’un mateix.

El viatge d’Eric Garrido no és en sí un recorregut físic, sinó que ens aboca als espais petits, aquells que es converteixen en llocs comuns i que, al final, constitueixen un entorn tan propi que acaben modelant al mateix individu que els habita.

Nagore Giménez ens presenta unes imatges abstractes on el color i les imperfeccions sorgides de la manipulació de negatius ens parlen de la memòria i el record, de les interferències que la pròpia ment pot crear, dels oblits i de la fragilitat de la memòria.

Data: Del 3 de maig al 16 de juny de 2018
Lloc: Centre Cívic Golferichs, Gran Via 491, 08015 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

Exposición “START Science Through ART – Exposición de fotografía estenopeica y solarigrafía”

En el marco de la Jornada de Puertas Abiertas del Sincrotrón ALBA, se inaugurará el próximo sábado 5 de mayo la exposición “START Science Through ART – Exposición de fotografía estenopeica y solarigrafía”, con la colaboración de Fotolateras, Jesús Joglar y la Asociación Española de Latas de Bebida. En la muestra se podrá ver una selección de imágenes realizadas con estas técnicas, así como algunos de los utensilios empleados para realizar estas fotografías.

Fecha: Sábado 5 de mayo de 2018
Lugar: Sincrotrón ALBA, C/ Llum 2-26, 08290 Cerdanyola del Vallès (mapa)
Precio: Entrada gratuita

Exposició “Sant Joan Despí. Fotografies estenopeiques”

El proper diumenge 29 d’abril se celebra el Dia Mundial de la Fotografia Estenopeica i l’Ateneu Popular Despí es vol afegir a aquest esdeveniment organitzant un seguit d’activitats entorn d’aquesta tècnica fotogràfica. Entre elles destaca l’exposició col·lectiva “Sant Joan Despí. Fotografies estenopeiques”, amb fotografies de Manel O. Company, Joan Guillamat i Marco “Soy analógico”.

Data: Del 29 d’abril al 28 de juliol de 2018
Lloc: Ateneu Popular Despí “La Paparra”, Passeig del Canal 35, 08970 Sant Joan Despí (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

Exposición “Transeúntes”

En el marco del programa OFF del festival de fotografía analógica Revela-T, la galería Fifty Dots acoge durante el mes de mayo la exposición colectiva “Transeúntes”.

¿Que impronta nos dejan las vivencias que hemos experimentado a lo largo de nuestro devenir? ¿Como se reflejan éstas allá donde vamos, donde posamos la mirada? Experiencias que nos marcan, que esculpen nuestro ser. En “Transeúntes” cinco artistas relatan, cada uno de ellos fiel a su estilo y narrativa, el transcurso de un viaje que es a la vez geográfico e introspectivo. Pequeñas odiseas personales que transforman la concepción y percepción que tenemos del mundo, un mundo que sigue su curso, impasible a nuestra metamorfosis interior. Inconsciente como es de nuestro deambular, de nuestro caminar, porque para él solo estamos de paso, porque para él solo somos transeúntes.

Israel Ariño presenta “Crónicas de un desembarco”, Irene Cruz presenta “Björk”, Bernat García presenta “El Camino”, Dani García Sarabia presenta “Usa´90” y, finalmente, César Ordóñez presenta “Tadaima”.

Fecha: Del 26 de abril al 26 de mayo de 2018
Lugar: Fifty Dots Gallery, C/ Sant Hermenegild 24, 08006 Barcelona (mapa)
Precio: Entrada gratuita

“Monólogo sobre Chernobyl” de Raúl Moreno

La escuela de fotografía GrisArt inaugura el próximo jueves 3 de mayo a las 18:30h la exposición “Monólogo sobre Chernobyl” de Raúl Moreno, ganador de la beca DKV Seguros que se otorgó en el Seminario de Fotografía y Periodismo de Albarracín en 2016.

La muestra es una revisión a los olvidados de Chernobyl, aquellos que siguen pagando las terribles consecuencias del desastre de la central nuclear en 1986, cuyo reactor número cuatro estalló durante un simulacro mal ejecutado.

El trabajo, además de recoger las imágenes de la destrucción y desolación, tomadas en la zona de exclusión, toma como eje central un tema que para el fotógrafo resulta aún mucho más interesante: la comida que provoca un país entero envenenado.

Los alimentos que cultivan están contaminados por Cesio 137 y Estroncio 90, y son consumidos a diario por los habitantes de estas zonas, haciendo que los isótopos radiactivos se depositen en sus cuerpos gradualmente. Esta situación provoca una inmensidad de casos de niños con enfermedades mentales, personas que sufren de problemas de tiroides, leucemia y otros cánceres, problemas cardiovasculares o respiratorios, entre otros.

Estas personas quieren seguir viviendo en este lugar: son sus hogares, son sus vidas. Otros tienen muy pocos recursos como para cambiar de residencia, o para importar y comprar fruta sana.

Fecha: Del 3 al 31 de mayo de 2018
Lugar: GrisArt Escola Internacional de Fotografia, C/ Méndez Núñez 14, 08003 Barcelona (mapa)
Precio: Entrada gratuita

“Brasov: la ciutat fantasma” de Desideria

La Casa Elizalde acull del 2 al 24 de maig l’exposició “Brasov: la ciutat fantasma” de Desideria.

L’exposició mostra les fotografies de Brasov, la ciutat natal d’aquesta fotògrafa romanesa. Desideria captura espais perifèrics, personatges solitaris i edificis abandonats defugint de la postal i la imatge turística de la ciutat.

Data: Del 2 al 24 de maig de 2018
Lloc: Centre Cultural La Casa Elizalde, C/ València 302, 08009 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

Eugeni Forcano 1926-2018

El fotògraf Eugeni Forcano va morir ahir diumenge als 92 anys.

De formació autodidacta, va fer la primera fotografia als setze anys amb una càmera de fusta que li havia regalat la seva mare: va immortalitzar l’arribada a la platja de la marededéu en una processó marinera a Canet de Mar, la seva localitat natal.

El 1959 comença a participar en salons internacionals i el 1960 va entrar a treballar a la revista Destino de la mà de Nèstor Luján i Josep Vergés, per a la qual va fer nombroses portades i amb la qual va mantenir relació professional contínua fins al 1974.

Al llarg de la seva carrera, Forcano va publicar diversos llibres, com ara “Barcelona”, “Festa major”, “Josep Pla vist per Eugeni Forcano” i “Banyoles en dia de mercat, 1966”.

El 2009 va fer una donació a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona de 650 positius en blanc i negre, de gran format, la temàtica dels quals era la vida quotidiana, social i festiva de la ciutat de Barcelona dels anys seixanta i setanta. Aquell mateix any l’Ajuntament de Barcelona li atorga la Medalla d’Or al Mèrit Artístic per la seva obra com a fotògraf i investigador de la fotografia.

El 2012 la Generalitat de Catalunya li atorga la Creu de Sant Jordi per la seva significació com un dels professionals de l’art de la fotografia més destacats de la segona meitat del segle XX a Catalunya. Aquell mateix any el Ministeri de Cultura li atorga el Premi Nacional de Fotografia en reconeixement a l’extraordinària qualitat del seu treball, la perdurabilitat de les seves imatges, la seva llarga trajectòria, destacant la seva capacitat de innovació i experimentació en el llenguatge fotogràfic.

Exposició “Els primers trets de Francesc Boix”

El Centre Cívic Cotxeres de Sants inaugura el proper dimarts 8 de maig a les 20h l’exposició “Els primers trets de Francesc Boix”, comissariada per Ramon Barnadas i Ricard Marco de l’associació Fotoconnexió i produïda per l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

La mostra és una selecció de les primeres fotografies fetes per Francesc Boix, l’anomenat fotògraf de Mauthausen, quan el 1938, durant la Guerra civil espanyola, s’incorpora voluntàriament amb 17 anys a la 30a Divisió de l’Exèrcit Popular de la República. Els negatius van ser recuperats per la Comissió de la Dignitat i Fotoconnexió l’any 2013, i ens mostren imatges de la vida diària dels soldats a la rereguarda als fronts d’Aragó i del Segre. Es tracta d’una documentació gràfica d’un valor incalculable que completa el llegat fotogràfic d’un jove barceloní del barri del Poble-sec, militant de les Joventuts Socialistes Unificades.

Data: Del 8 al 26 de maig de 2018
Lloc: Centre Cívic Cotxeres de Sants, C/ Sants 79, 08014 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuita

“Kosmos” de Marta Bisbal

El Centre Cultural Albareda inaugura el dimecres 2 de maig a les 20 h l’exposició “Kosmos” de la fotògrafa Marta Bisbal.

Bisbal ens presenta la fotografia com a contemplació, com a forma vital d’aproximació i descoberta de l’entorn. Entesa en aquest sentit, la fotografia és una pràctica lenta que li permet prendre contacte amb la realitat i el present. Espai, temps, buit i ple, així com les relacions que s’estableixen entre ells a partir de la influència de la llum que els determina i modifica contínuament són els protagonistes dels seus projectes. L’apreciació de variacions i moviments mínims articulen el seu llenguatge que enfoca sobre aspectes que poden passar inadvertits per reflexionar sobre la percepció.

Data: Del 2 al 30 de maig de 2018
Lloc: Centre Cultural Albareda, C/ Albareda 22-24, 08004 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

Revela’T 2018

Del 11 al 27 de mayo se celebrará la sexta edición de Revela’T, el festival de fotografía analógica de Vilassar de Dalt. Un encuentro que acoge exposiciones, talleres, conferencias y visitas guiadas con los propios autores, así como música y otras actividades paralelas alrededor del mundo de la fotografía analógica.

El festival Revela’T se ha convertido en los últimos cinco años en un evento de innovación cultural y referente internacional en el mundo de la fotografía analógica. Sobre este eje se han ido perfilando exposiciones, seminarios, intercambios y venta de material y obra gràfica, con una participación de más de 12.000 personas en la edición del 2017.

La sexta edición del festival Revela’T se presenta bajo el lema “Odisseys”, que nos remite al poema de Homero “La Odisea”, que relata las aventuras de Ulises en su viaje desde la conquistada Troya hasta que vuelve a casa, a Itaca.

La palabra «odisea» ha pasado a significar en el lenguaje universal un “viaje lleno de aventuras”. Un viaje, donde el destino final deja de ser el objetivo principal, que se convierte en el propio viaje, un camino que nos enriquece y nos transforma, de tal manera que nunca seremos iguales que cuando lo comenzamos. La fotografía analógica propicia abordar proyectos con una mirada y un tempo más reposados, proyectos de larga duración donde el propio camino se convierte en el protagonista, y que muchas veces se convierte en un proyecto de vida, donde el fotógrafo madura con él.

Siguiendo este lema, el Revela’T 2018 permitirá descubrir trabajos de larga duración, con casi 30 exposiciones entre las cuales podemos destacar, por ejemplo, el trabajo de Jeff Bridges o el de Ryan Wiedeman, ambos norteamericanos, el del catalán Ferran Freixa, el de la japonesa Ariko Inaoka o el del argentino Alejandro Chaskielberg, entre otros.

Este año, el fin de semana principal, del 25 al 27 de mayo, habrá feria comercial, market de venta directa de obra, charlas, demostraciones, etc. El fin de semana anterior, del 18 al 20 de mayo, también estará lleno de actividades, enfocadas sobretodo al fotolibro y al cine.

Este 2018 el Festival de Fotografía Analógica redobla también su conexión con Barcelona con el OFF Revela’T, haciéndose presente en 13 galerías de la capital con un total de 20 exposiciones, además de diversas actividades.

En su vertiente de creación, el Revela’T 2018 consolida la Residencia de Creación y Experimentación Fotográfica e inicia el proyecto “Fotógrafos en residencia”. Desde una perspectiva social y cultural, este año se llevará a cabo un proyecto de FotoTerapia, más allá de las ya habituales visitas escolares durante los días del festival.

Art Photo Bcn 2018

Del 4 al 6 de mayo se celebrará en La Capella la quinta edición de Art Photo Bcn, un evento que tiene por objetivo dar a conocer y afianzar el trabajo de fotógrafos emergentes.

El festival está abierto tanto a fotógrafos, que podrán mostrar su trabajo ante especialistas que harán de jurado, como a galerías, gestores y comisarios, que podrán comercializar las obras de sus artistas representados.

Los visionados se concentrarán en una sola sesión el 5 de mayo de 10 a 14h. Los fotógrafos seleccionados defenderán su proyecto fotográfico ante un conjunto de profesionales de sectores sensibles al medio.

La feria de fotografía se complementará con talleres y actividades como mesas redondas, presentaciones y una sesión de Bookjockey.

Si queréis estar al día de todas las novedades que vayan surgiendo en torno a Art Photo Bcn os recomendamos que os hagáis fans de su página en Facebook o su cuenta de Twitter.