“Cròniques de l’ombra. Violacions dels Drets Humans a presons d’El Salvador” de Pau Coll

El centre cívic Can Basté acull fins el 23 d’octubre l’exposició “Cròniques de l’ombra. Violacions dels Drets Humans a presons d’El Salvador” de Pau Coll.

Pau CollSegons l’últim informe del 2012 “Report on citizen security in the Americas” de l’OEA (Organització d’Estats Americans) els tres països amb major sobrepoblació carcerària són: El Salvador (299%), Bolívia (233%) i Haití (218%). Més enllà de les dades, aquestes xifres es tradueixen en unes condicions de vida infrahumanes per als presos d’aquests països. Amuntegament, malalties i una horrible alimentació són la realitat diària de la majoria de persones privades de llibertat.

Centre Amèrica és la regió en no conflicte més violenta del món. La sobrepoblació dins de les seves presons va des del 200% en presons especifiques com a pavellons psiquiàtrics fins al 600% en la penitenciària central d’El Salvador denominada L’Esperança, el major penal per a civils del país. Això es tradueix en unes ínfimes condicions de vida per als presos i innombrables vexacions de drets humans fonamentals; cel·les amb 20 llits compartits per 90 interns, desnutrició generalitzada, malalties comunes en tota la població penitenciària amb una pèssima assistència mèdica, insalubritat en les instal·lacions, falta de llum i aigua corrent en molts casos i pràcticament invisibles polítiques de rehabilitació.

Data: Del 5 al 23 d’octubre de 2015
Lloc: Centre Cívic Can Basté, Passeig Fabra i Puig 274, 08031 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

“Les èpiques del Vilardaga” de Gerard Vilardaga

El centre cívic Pati Llimona inaugura el proper dijous 15 d’octubre a les 19.30h l’exposició “Les èpiques del Vilardaga” del fotògraf Gerard Vilardaga.

Èpiques és una interpretació subjectiva de l’heroïcitat, una reflexió crítica cap a la construcció de la imatge dominant i els referents culturals que identifiquem sovint amb la violència –el poder en definitiva­– a partir de quelcom a priori tan allunyat com l’autoretrat i el cos nu. És una via d’exploració personal cap a la creació d’una imatgeria pròpia per a l’èpica contemporània versus un imaginari col·lectiu consolidat, una revisió dels vells clàssics icònics.

Èpiques busca transmetre una visió iconoclasta del culte a la proesa. Procura establir, doncs, un diàleg que vagi més enllà d’una visió simplista o monolítica de la realitat, ser un mirall, la insinuació de les múltiples lectures d’una èpica qualsevol. I és que no som un sol cos: defugim una visió estàtica, reduccionista de tot, també dels mecanismes que ens assetgen perquè renunciem a forjar-nos una identitat múltiple i canviant.

Data: Del 15 d’octubre al 16 de novembre de 2015
Lloc: Centre Cívic Pati Llimona, C/ Regomir 3, 08002 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

World PhotoBook Day 2015

El próximo miércoles 14 de octubre se celebra en todo el mundo el ‪Día Mundial del Fotolibro, como homenaje directo al primer fotolibro conocido: “Photographs of British algae. Cyanotype impressions”, de Anna Atkins.

Los organizadores de esta jornada, Matt Johnston y los responsables del Photobook Club Madrid, lanzan algunas propuestas para ese día:

  • Cuelga un selfie o shelfie del #PhotoBookDay en las redes sociales, es decir, una foto en la que aparezcas con tu fotolibro favorito actual.
  • Comparte tu pasión por los fotolibros en las redes sociales usando el hashtag #PhotoBookDay.
  • Dona un fotolibro o fotozine autopublicado a la biblioteca pública más cercana o a la biblioteca de una escuela.
  • Comparte un fotolibro con alguien ajeno/a a este mundillo. Un libro que pienses que puede gustarle a esa persona, no uno que creas que debería gustarle.
  • Si estás a cargo de una biblioteca, valora la posibilidad de aceptar donaciones de fotolibros y también de comprarlos en este día tan especial.
  • Compra un fotolibro. Muchas librerías y editoriales harán descuentos especiales ese día. Sigue a tus librerías favoritas en las redes sociales o busca el hashtag #PhotoBookDay para encontrar ofertas y descuentos.
  • Si llevas una librería o una editorial, anuncia tus descuentos y ofertas especiales usando el hashtag #PhotoBookDay en tus canales habituales.

Conferencia de David Viñuales

El próximo viernes 16 de octubre David Viñuales, Doctor en Educación Artística (UB) y especialista en fotografía terapéutica, hablará sobre su libro “El camino de la fotología” en la escuela de fotografía GrisArt. El aforo es limitado y, por lo tanto, es imprescindible la reserva de plaza. Los interesados en asistir a la conferencia pueden inscribirse enviando un correo a la dirección info@grisart.com.

David describe a la fotografía como una forma natural de comunicación interior y social de las personas, que guiada y trabajada de forma adecuada, puede facilitar procesos comunicativos y creativos beneficiosos para las personas.

Así, la conferencia girará en torno a cómo la fotografía es un medio para entrar en contacto con nuestras emociones y compartirlas, y cómo para el autor, la fotografía se ha convertido en una forma de conocimiento que brinda la posibilidad de promover nuestro bienestar.

Fecha: Viernes 16 de octubre de 2015
Horario: A las 19:30 h
Lugar: GrisArt Escola Internacional de Fotografia, C/ Méndez Núñez 14, 08003 Barcelona (mapa)
Precio: Entrada gratuita

Exposición “Bajo el cielo andaluz”

El Reial Cercle Artístic de Barcelona organiza, hasta el próximo 16 de octubre, la exposición fotográfica “Bajo el cielo andaluz”, comisariada por Joan Abelló, en la Casa degli Italiani, que celebra su 150 aniversario. En ella diez artistas internacionales -bajo la dirección de Kim Weston y Miguel Soler-Roig- retratan, en relación al desnudo, enclaves y rincones de Al-Andalus como Granada, Ronda, Tarifa y Sevilla, entre otras.

Emulando el viaje que realizó Washington Irving al sur de España en el siglo XIX, los fotógrafos Cristina Iturrioz, Paul Jones, Mille Kalsmose-Hjelmborg, Fran Martí, Juan Mas-Bagá, Fredich Saller, Miguel Soler-Roig, Michou Von Beschwitz, Kim Weston y Philip Young han recorrido Andalucía, durante una semana, para captar su esencia.

Fecha: Del 29 de septiembre al 16 de octubre de 2015
Lugar: Casa degli Italiani, Passatge Méndez Vigo 8, 08009 Barcelona (mapa)
Precio: Entrada gratuita

“Pinhole Barcelona” de Xavi Bassols

La sala d’espera del CAP Encants, que es troba dins del CAP Maragall, acull fins el 30 de novembre l’exposició “Pinhole Barcelona”.

Xavi Bassols“Pinhole Barcelona” es un projecte personal nascut de la mà de Xavi Bassols, un infermer, que aprofitant l’empenta que dona fer 40 anys, sent la necessitat d’un gir vital. Agafant les agulles pròpies de la seva professió, els hi dona un nou ús, el de fer forats a caixes fosques, convertint-les en càmeres estenopeiques, fent així de la seva passió una nova professió… la fotografia artesanal.

“Pinhole Barcelona” son fotografies artesanals, fetes amb càmeres obscures, revelades i positivades una a una manualment, amb els mètodes químics del segle passat. Bassols captura la llum natural de Barcelona sense filtres ni lents i se’n va amb tu… una aventura.

Data: De l’1 d’octubre al 30 de novembre de 2015
Lloc: CAP Maragall, Passeig Maragall 52-54 – 5a planta, 08041 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

“Nuevas cosas emergen de la nada” de Laia Sala

39_02_Aguagramas_©laiasalaHoy viernes 2 de octubre a las 19:30h. dentro del Ciclo de Mini-Expos, se inaugura en Barcelona Visions la exposición “Nuevas cosas emergen de la nada” de Laia Sala.

La serie presentada está desarrollada a partir de elementos naturales recolectados en las cercanías y la ría de Bilbao que fueron trasladados posteriormente al cuarto oscuro para llevar a cabo una serie de imágenes realizadas mediante la técnica fotográfica del fotograma, que nos acercan a la sensualidad, materialidad y las tonalidades del agua y la naturaleza.

Fecha: Del 2 al 15 de octubre de 2015
Lugar: Barcelona Visions, C/ Banys Vells 7, 08003 Barcelona (mapa)
Precio: Entrada gratuita

Espectacle “Fotogrames sonors”

La Biblioteca Esquerra de l’Eixample-Agustí Centelles comença la tardor amb una molt bona notícia: el cicle “En viu i en directe” torna amb una proposta molt especial.

El proper dijous 8 d’octubre a les 20h el pianista Ismael Dueñas i el saxofonista Albert Cirera uniran el seu talent en una actuació única on la fotografia i la música es donaran la mà. Icones de la fotografia com Agustí Centelles, Joan Colom, Edward Steichen, Josef Koudelka o d’altres autors contemporanis seran el fil conductor de composicions pròpies, improvisacions i paisatges sonors.

Data: Dijous 8 d’octubre de 2015
Horari: A les 20h
Lloc: Auditori de la Biblioteca Esquerra de l’Eixample-Agustí Centelles, C/ Comte d’Urgell 145, 08036 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

Exposició “Déjame ser yo,”

El centre cívic Pati Llimona inaugura el proper dissabte 10 d’octubre a les 19.30h l’exposició col·lectiva “Déjame ser yo,”.

La Fundació Photographic Social Vision ha realitzat un taller de fotografia participativa amb adolescents de Barcelona i rodalies. Durant 6 mesos, aquest taller ha aconseguit que joves provinents d’orígens molt diversos connectessin en un mateix punt: la fotografia.

Trobada rere trobada, cada participant ha creat una mirada pròpia investigant què vol dir ser adolescent avui dia a través de la creació d’un projecte fotogràfic personal. Més enllà d’una formació professional, la convivència entre noies i nois de diferents orígens, barris, i cultures ha generat un intercanvi de realitats desconegudes.

Després d’una primera fase on s’han establerts vincles entre joves del Barri del Besòs, la curiositat per conèixer noves barcelones ha dut al taller a obrir una segona convocatòria per a joves de tota la ciutat amb un únic objectiu compartit: la passió per la fotografia. L’exposició que ens presenten reflexa la seva intimitat a través dels seus entorns quotidians, parlant-nos dels seus anhels, les seves pors, les seves preocupacions, i fins i tot de les seves fórmules secretes per arribar a tocar la felicitat.

La mostra reuneix les fotografies d’Aleix Cedrán García, Javi Sánchez Romero, Elisabeth Prada, Anam Iqbal, Miriam Gómez Moreno, Suleman Amanat, Carlota Cirera, Nil Manyà Villalta i Mounaime Boujtat.

El projecte, dut a terme en col·laboració amb el Casal Obert Adolescents Besòs, el Projecte Suport reagrupament familiar, Enxarxa-Pla Comunitari i el Pati Llimona, es completa amb una peça audiovisual que recull tot el procés de creació.

Data: Del 10 d’octubre al 16 de novembre de 2015
Lloc: Centre Cívic Pati Llimona, C/ Regomir 3, 08002 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

Presentació de la comunitat del retrat

Des de fa un temps els responsables del centre cívic Pati Llimona volen impulsar la creació de col·lectius i comunitats de fotografia. Una de les primeres és la comunitat del retrat.

Aquesta proposta és força senzilla. Un cop al mes, durant dues hores i mitja es proposarà una activitat, per a realitzar al plató del centre cívic o al carrer. L’objectiu d’aquestes sessions és que tothom pugui practicar però al mateix temps que pugui aportar.

Avui dimecres 30 de setembre tindrà lloc la presentació oficial de la comunitat. La sessió començarà a les 19.30h a la Sala Maria Aurèlia Capmany i no cal inscripció prèvia. Una de les activitats que es duran a terme serà una masterclass d’il·luminació artificial, de la mà d’un fotògraf reconegut però que serà sorpresa.

Data: Dimecres 30 de setembre de 2015
Horari: A las 19:30h
Lloc: Centre Cívic Pati Llimona, C/ Regomir 3, 08002 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

Presentación del cuaderno “I Saw Three Different Moons Tonight”

El próximo jueves 8 de octubre a las 19 h tendrá lugar en las oficinas de O Editorial la presentación de “I Saw Three Different Moons Tonight”, la segunda entrega de los Cuadernos Terranova.

El cuaderno recoge las fotografías de la primera gira norteamericana de Carla Pérez Vas, guitarra y compositora del grupo musical Mourn. Sin embargo, Carla ofrece una mirada completamente alejada de los arquetipos del rock, no sólo los masculinos, que evidentemente deja de lado, sino incluso los de mujeres que reivindican la dureza y la agresividad propia del rock en la carretera. Las fotografías de Carla son dulces, tranquilas, y con pocas ganas de aparentar. Se centran en los detalles, las pausas, la tranquilidad y la sencillez. Sin renunciar, de manera curiosa, al amor y el sexo como vértice necesario del viaje juvenil. De nuevo derribando tópicos, el motivo de su cámara será un solo romance, y no una colección de trofeos, dando una imagen del hombre alejada del fetiche, y más próxima al compañero y cómplice. Una pequeña joya realizada sin esfuerzo aparente, lo cual multiplica su mérito.

Fecha: Jueves 8 de octubre de 2015
Horario: A las 19h
Lugar: O Editorial, C/ Diputació 185 – Principal Primera, 08011 Barcelona (mapa)
Precio: Entrada gratuita

Exposició d’alumnes de Fotoespai Barcelona Centre d’Imatge

El proper dilluns 5 d’octubre a les 19.30h s’inaugura l’exposició fotogràfica col·lectiva dels alumnes del cursos II Fotografia Creativa i III Fotografia Comercial 2014-15 de Fotoespai Barcelona Centre d’Imatge, amb els treballs d’Alexis Ramos, Andreu Ribas, Dani Novoa, Jordi Gaitero, Miquel Bayo, Mònica Rosell, Núria Farregut, Patrícia Bonet i Rossend Ribas.

Data: Del 5 al 30 d’octubre de 2015
Lloc: Fotoespai Barcelona Centre d’Imatge, C/ Coroleu 74, 08030 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta