“S’amorra amorra” de David Salcedo

El Centre Cívic Can Basté inaugura el proper dissabte 5 de setembre a les 12h de setembre l’exposició “S’amorra amorra” del fotògraf David Salcedo.

David SalcedoLa mostra està concebuda com una guia de camp per a l’observació de banyistes a la Costa Brava. Les fotografies s’han pres íntegrament pels voltants de les platges de Lloret. La mostra s’inspira en les exposicions d’ornitologia, amb la diferència que enlloc d’observar ocells, s’observen banyistes en el seu estat original.

Segons el fotògraf, es tracta d’un projecte que, a partir de l’humor, aprofundeix sobre els treballs que s’han fet sobre l’estiu a la costa, sense deixar de parlar de la condició humana i el seu comportament.

Data: Del 5 de setembre al 5 d’octubre de 2015
Lloc: Centre Cívic Can Basté, Passeig Fabra i Puig 274, 08031 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

Tallers de tardor 2015 al Pati Llimona

Les inscripcions als tallers de tardor 2015 del centre cívic Pati Llimona comencen el 14 de setembre. Aquests són els cursos que s’impartiran els mesos d’octubre, novembre i desembre de 2015:

 • Fotografia digital per a principiants
 • Càmera rèflex digital (iniciació)
 • Càmera rèflex digital (avançat)
 • Composició fotogràfica
 • Cultura visual
 • Projecte fotogràfic d’autor
 • Fotografia i viatge. Un recorregut a través d’allò insòlit
 • Fotografia d’arquitectura i espais urbans
 • Troba la teva mirada
 • Fotografia creativa
 • Fotoperiodisme
 • Fotografia documental
 • Fotografia de bodes per a fotògrafs
 • Fotografia nocturna
 • Les paraules de la imatge: Escriptura per a fotògrafs
 • Exercicis de creació per a fotògrafs
 • Tractament digital de la imatge (iniciació)
 • Tractament digital de la imatge (avançat)
 • Activisme social a través de la fotografia
 • Aprofita el potencial creatiu de la teva càmera disparant I revelant en Raw
 • Edició de projectes fotogràfics
 • Plató casolà: Construeix el teu propi plató
 • Laboratori fotogràfic per a principiants
 • Tècniques antigues al laboratori
 • Pinhola amb positiu directe
 • Emulsió fotogràfica en diferents suports
 • Espai obert d’investigació de tècniques químiques de fotografia
 • Retrat d’estudi al plató
 • Fotografia d’objectes
 • Exercicis creatius al plató
 • Introducció al plató fotogràfic
 • Fotografia de nus
 • Flaix Strobist

Més informació a:

Centre Cívic Pati Llimona

Exposición “ART<35”

“ART<35” reúne, por octavo año consecutivo, a los diez jóvenes artistas ganadores del concurso homónimo convocado por la Facultad de Bellas Artes de la Universidad de Barcelona, organizado por la Sala Parés y la Galería Trama.

“ART<35” es un premio para artistas jóvenes y es, también, una oportunidad de exponer en una galería de arte de referencia. La octava edición se caracteriza por la consolidación del proyecto que desde sus inicios ha tenido tres objetivos: estimular y difundir la obra de jóvenes creadores en el campo de la fotografía y la pintura, vincular el mundo universitario de las bellas artes con el sector profesional de galerías de arte y fomentar el coleccionismo y el mecenazgo del arte joven. Todo esto tiene especialmente importancia para los jóvenes creadores que se encuentran en la etapa crucial del inicio de su trayectoria profesional, un momento en el que la posibilidad de establecer nuevos contactos con el mundo de las galerías, las instituciones, el coleccionismo y la crítica puede ser decisivo para la consolidación futura del artista joven.

En su octava edición, se han presentado al concurso 63 creadores que han cursado o cursan estudios en una facultad de Bellas Artes española. Los diez artistas ganadores son Aïda Andrés Rodrigálvarez, Javier Artero, Sonsoles Company, Di+lA group, Mar Guerrero, Charlotte Jansen, Iker Lemos, Clara Palomar, Mònica Planes i Cristina Santos.

Fecha: Del 3 al 26 de septiembre de 2015
Lugar: Sala Parés, C/ Petritxol 5, 08002 Barcelona (mapa) y Galería Trama, C/ Petritxol 8, 08002 Barcelona (mapa)
Precio: Entrada gratuita

Tallers de tardor 2015 a la Casa Elizalde

Les inscripcions als tallers de tardor 2015 del centre cultural Casa Elizalde comencen el 7 de setembre. Aquests són els tallers que s’impartiran els mesos d’octubre, novembre i desembre de 2015:

 • Fotografia bàsica
 • Com fer bones fotografies? Els errors més comuns
 • Tècniques fotogràfiques
 • Composició fotogràfica
 • Retrat fotogràfic

Més informació a:

Casa Elizalde

“Colorimetria” d’Antoine Khidichian

L’espai Barcelona Visions inaugura el proper dimecres 5 d’agost a les 19.30h l’exposició “Colorimetria” del fotògraf Antoine Khidichian.

Antoine Khidichian“Colorimetria” és una sèrie fotogràfica de composició i cromatisme extrets de la ciutat de Barcelona. Caminar per la ciutat. Buscar la bellesa, l’equilibri en la complexitat del paisatge urbà. Veure els colors, les formes, la textura. Extreure-les del seu entorn. Combinar-les, associar-les. Construir-se el propi paisatge urbà i oferir-lo.

Data: Del 5 al 31 d’agost de 2015
Lloc: Barcelona Visions, C/ Banys Vells 7, 08003 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

“Holographic prince” de Iván Rodríguez Faba

Impossible Project Barcelona inaugura hoy jueves 30 de julio a las 20 h la exposición “Holographic prince” de Iván Rodríguez Faba.

La colección aquí presentada lleva al terreno de la polaroid una constante técnica en el trabajo fotográfico de Rodríguez, el control del azar. ¿Es posible controlar la suerte?

Iván Rodríguez FabaCon el accidente como herramienta, el artista nos propone una serie de imágenes que juegan con la confusión de ideas establecidas haciéndonos dudar de la comunicación entre nuestros ojos y nuestro cerebro. Tendiendo un puente entre diferentes dimensiones, desdibujan la fina línea entre sueño y realidad, entre la vida y la creencia, permitiendo tantas lecturas como pares de ojos las observen.

Dicho grupo de imágenes se acompaña de un libro homónimo con prólogos de Oskar Sueiro y Luisa Pallares en una edición limitada de cincuenta copias publicadas por Arthur Farm.

Durante la inauguración, tratando de invocar aun más esa nostalgia analógica pasada, se presentará una mixtape en cinta de cassette en edición limitada de diez copias, numeradas y firmadas por el autor, con música seleccionada y mezclada para la ocasión.

Fecha: Del 30 de julio al 28 de agosto de 2015
Lugar: Impossible Barcelona, C/ Tantarantana 16, 08003 Barcelona (mapa)
Precio: Entrada gratuita

“Perifèries 2009-2012” d’Anna Oswaldo Cruz

La Capella de Santa Àgata del Museu d’Història de Barcelona acull fins el 13 de setembre la videoinstal·lació “Perifèries 2009-2012” d’Anna Oswaldo Cruz.

Dins de la seva línia de recerca en múltiples formats de treball sobre les representacions urbanes contemporànies, el MUHBA ha dedicat una atenció important a la representació de la ciutat més enllà del seu “cor visible”, a la representació de les perifèries, a la metròpoli vista des de la perifèria.

Anna Oswaldo CruzAmb aquest motiu, l’estiu de 2013 va tenir lloc la videoinstal·lació “Perifèries urbanes, on la ciutat perdia el nom. Barcelona, 1947-1985”. Algunes de les imatges que es mostraven eren totalment inèdites i l’obra posà de relleu fins a quin punt els fotògrafs foren els pioners a l’hora de donar a conèixer i fer visible la metròpoli de postguerra i sota la dictadura.

Aquesta línia de treball continua ara amb la videoinstal·lació d’Anna Oswaldo Cruz “Perifèries 2009-2012”, que aplega unes noranta imatges de la ciutat metropolitana (barris de Barcelona i municipis propers).

“Perifèries 2009-2012” remet a la qüestió general de la construcció de la imatge de les metròpolis contemporànies i la seva història. L’autora mostra tot un seguit de recorreguts, efectuats en el trànsit de la primera a la segona dècada del segle, amb una itinerància inèdita, breu però intensa, pels espais límit, circulant pels intersticis entre barris, entre municipis metropolitans i entre eixos viaris i fluvials, trobant-hi formes, significats i sensacions inesperats. Anna Oswaldo Cruz parteix, en aquesta proposta, dels materials del seu projecte en curs “In situ Barcelona”, del qual va oferir un primer tast en una exposició fotogràfica fugaç, del 9 al 20 de març de 2011, al Centre d’Art Santa Mònica.

Data: Del 15 de juliol al 13 de setembre de 2015
Lloc: Capella de Santa Àgata del Museu d’Història de Barcelona, Plaça del Rei S/N, 08002 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

“Fate” de Roger Ballen

Destí és una paraula que de vegades sona a fortuna i d’altres a fatalitat. A més, és una paraula que crida, que provoca, i és aquesta una de les característiques més especials de “Fate”, mostra que reuneix 35 fotografies de les sèries més representatives de l’artista i fotògraf Roger Ballen, que destaca en la seva feina per retratar l’estranya i gairebé monstruosa realitat dels habitants de les zones rurals i dels suburbis a Sud-àfrica.

Aquesta exposició convida l’espectador a enfrontar-se a la dicotomia que planteja aquest terme; aquí Ballen pren les cartes, les barreja i ens convida a jugar. A quin joc? Al que cadascú triï, atès que les seves fotografies són cridades a parlar de tot. Ballen ens ofereix les dades a partir de les quals cadascú n’elabora un significat.

Roger BallenÉs difícil determinar on comença i on acaba l’univers fotogràfic de Roger Ballen, però és una certesa que en el seu treball coexisteixen el dolor i l’esperança. La seva exploració, que més que creativa és humana, l’ha portat a elaborar diferents sèries –cadascuna més abstracta que l’anterior– on persones, objectes i animals construeixen relacions torbadores i màgiques; atorga protagonisme a l’absurd per parlar de la fatalitat que viu i mor als ulls dels habitants d’aquests suburbis dia rere dia.

Fer fotografies és una ciència i un art que Ballen coneix molt bé. Des dels 13 anys, quan la seva mare va ser contractada com a editora gràfica de l’Agència Magnum, ha estat en contacte amb la fotografia. Va ser una passió que va créixer amb els anys i que, finalment, quan els seus estudis de geòleg el van dur fins a Sud-àfrica als anys 80, es va convertir en un tot i en el punt de partida d’una carrera que avui compleix més de 40 anys i que deixa com a resultat una de les obres fotogràfiques més commovedores i de segell únic al món dels últims anys.

Roger Ballen és un miner a qui li interessa excavar a les parts més profundes de la ment humana i així generar “fortes declaracions psicològiques”, com afirmava en una de les últimes entrevistes. Per això el significat que amaga la seva obra és complex, però suficient perquè cadascú dels qui ens trobem amb ella entenguem que és un artista que no segueix els paràmetres generals de l’art sinó els seus particulars.

Ha creat el seu propi món, on viu, i amb les seves fotografies ha fabricat una porta per convidar-nos a veure aquest món tan demolidor i exquisidament estrany que no passa desapercebut i que s’instal·la en l’interior de qui el veu; ens obliga a obrir els ulls i ser conscients d’allò que hi ha més enllà dels murs. Amb la singularitat que el caracteritza, exposa una versió de la condició humana tan inquietant que tractar d’entendre el veritable significat de realitat o, més encara, de bellesa, esdevé una experiència reveladora.

Roger Ballen té l’habilitat de l’orador i l’escriptor per evocar emocions i sentiments mitjançant les seves instantànies, sempre quadrades i en blanc i negre. La seva obra ens ha permès entendre que venim de la nit i que sempre en tornarem amb una idea més clara del que és la fatalitat. És un home a qui no li agrada pensar les paraules, però que ha fonamentat una obra que se’ns presenta com una declaració que, a més, està delineada per una bellesa tan sublim que, paradoxalment, fa que el món sembli un lloc menys nociu per viure-hi. Així que, com passa amb el destí, cadascú decideix si l’accepta o s’hi resisteix.

Text de Natalia Castillo Verdugo
Investigadora i crítica d’art contemporani

Data: Del 28 de juliol al 12 d’octubre de 2015
Lloc: Museu de Montserrat (mapa)
Preu: Pagament

Tallers de tardor 2015 a ACAI

El període d’inscripció per a realitzar algun dels tallers de tardor que ofereix l’escola ACAI ja està obert. Aquests són els tallers que s’impartiran els mesos de setembre, octubre i novembre de 2015:

 • Iniciació a la fotografia
 • Fotografia nocturna i amb poca llum
 • Fotografia professional

Més informació a:

ACAI

Becas CFD 2015

CFD Barcelona abre el programa de becas de estudio para los cursos superiores para la edición de octubre 2015 con el objetivo de hacer accesible la formación a fotógrafos de talento y facilitar el desarrollo de proyectos de calidad.

Se convocan 5 becas superiores (4 valoradas con una dotación de 820€ y 1 valorada en 650€). La beca cubre el 100% del coste de matrícula de un curso superior. Además, se adjudicarán 5 becas accésit que cubren el 50% de los costes de la matrícula de un curso superior.

Las becas se aplican a los siguientes cursos:

 • Curso Superior en Documental Creativo y Fotografía Contemporánea
 • Curso Superior en Fotoperiodismo y Fotografía Social
 • Vídeo DSLR y montaje audiovisual
 • Documental 3.0. Fotografía expandida y documental interactivo
 • Seguimiento de proyectos

Más información:

CFD Barcelona

Cursos i tallers de fotografia de creació a l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya

El període d’inscripció per a realitzar algun dels cursos i tallers de fotografia de creació que ofereix l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya ja està obert. Aquests són els tallers que s’impartiran a partir del mes d’octubre de 2015:

 • A cos nu
 • Nit, obscuritat, ombres i altres llums
 • Fotografia cos i gènere
 • Edició de fotollibres
 • El llindar del visible
 • Fotografia d’autor
 • Múltiples rostres
 • Introducció al col·lodió humit
 • Introducció al daguerreotip de Becquerel
 • Barcelona: Paisatge i topografia

Més informació a:

IEFC