Exposició “La Gran Guerra”

L’Agrupació Fotogràfica de Catalunya inaugura el proper dilluns 1 de setembre a les 19:30h l’exposició “La Gran Guerra”, que recull de fotografies realitzades per un autor anònim en ple camp de batalla entre els anys 1914-1918 al nord de França recopilades per Francesca Portolés.

Francesca Portolés

La història de l’obtenció d’aquestes fotografies és un fet que cal remarcar. Al novembre del 2004, en una de les tantes vegades que anava a Els Encants, Portolés va entrar en una botiga situada a la part sud de dit recinte. El món que l’envoltava era fascinant, vitrines plenes de càmeres i altres estris fotogràfics, rellotges, i aparells diversos, però a Portolés li va cridar l’atenció una capsa d’uns 35 cm de llarg. Va obrir-la i va trobar un munt de plaques de vidre en posició vertical, separades per un llistó de fusta i numerades cronològicament. A l’espai del fons hi havia un visor estereoscòpic. Amb molta cura va agafar la placa que estava en primer lloc, era una imatge de l’Òpera de París, amb un gran públic en primer terme, la va trobar preciosa i sense mirar res més i no pensant-hi massa va tornar cap a casa amb la capsa sota el braç. Un cop a casa, la sorpresa va ser indescriptible. En visualitzar les plaques detingudament es va adonar que les fotografies que estava veient no tenien res a veure amb la que havia vist prèviament a la botiga, aquelles fotografies eren de la guerra, imatges de presoners, cadàvers, trinxeres, paisatges desolats, poblacions derruïdes, obusos… En ser fotografies estereoscòpiques, en cada placa hi havia dues imatges quasi iguals, i el fotògraf havia posat en la de l’esquerra el lloc de la població i en la de dreta el número de clixé. En total hi havia 70 plaques.

Portolés va decidir que esperaria fins a 2014 per exposar les fotos, amb motiu del centenari de l’inici de la Primera Guerra Mundial, però no va aconseguir fons per al projecte, per la qual cosa va decidir finançar ella mateixa l’exposició per a l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya, associació de la qual ha estat sòcia durant més de 30 anys.

A més de còpies fotogràfiques, a la mostra es podran veure projectats en una pantalla alguns anaglifs, imatges de dues dimensions amb la propietat de provocar un efecte tridimensional quan es veuen amb ulleres bicolor. A més a més es podran veure algunes imatges amb un visor estereoscòpic de gran format construït per Ricard Martínez de l’associació Arqueologia del Punt de Vista. Per altra banda, un mapa de l’època situarà als visitants al lloc on van estar realitzades cadascuna de les fotografies.

Data: De l’1 al 30 de setembre del 2014
Lloc: Agrupació Fotogràfica de Catalunya, C/ Duc 14, 08002 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

Exposició d’alumnes de Fotoespai Barcelona Centre d’Imatge

El proper dijous 4 de setembre a les 20h s’inaugura l’exposició fotogràfica col·lectiva dels alumnes de Fotografia General del curs 2013-2014 de Fotoespai Barcelona Centre d’Imatge, amb els treballs d’Alexis Ramos, Daniel Novoa, Duvi Abril, Frederic Lista, Júlia Monte, Miquel Bayo, Neus Soler, Núria Farregut, Olga Fabá i Rossend Ribas.

Data: Del 4 al 30 de setembre de 2014
Lloc: Fotoespai Barcelona Centre d’Imatge, C/ Coroleu 74, 08030 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

“Pinhole Barcelona” de Xavi Bassols

El proper dimecres 27 d’agost a les 20h s’inaugura a l’alberg Generator Barcelona l’exposició “Pinhole Barcelona”.

Xavi Bassols“Pinhole Barcelona” es un projecte personal nascut de la mà de Xavi Bassols, un infermer, que aprofitant l’empenta que dona fer 40 anys, sent la necessitat d’un gir vital. Agafant les agulles pròpies de la seva professió, els hi dona un nou ús, el de fer forats a caixes fosques, convertint-les en càmeres estenopeiques, fent així de la seva passió una nova professió… la fotografia artesanal.

“Pinhole Barcelona” son fotografies artesanals, fetes amb càmeres obscures, revelades i positivades una a una manualment, amb els mètodes químics del segle passat. Bassols captura la llum natural de Barcelona sense filtres ni lents i se’n va amb tu… una aventura.

Data: Del 27 d’agost al 30 de setembre de 2014
Lloc: Generator Barcelona, C/ Còrsega 373-377, 08037 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

Tallers de tardor 2014 al Pati Llimona

Les inscripcions als tallers de tardor 2014 del centre cívic Pati Llimona comencen el 15 de setembre. Aquests són els cursos que s’impartiran els mesos d’octubre, novembre i desembre de 2014:

 • Fotografia digital per a principiants
 • Càmera rèflex digital (iniciació)
 • Càmera rèflex digital (avançada)
 • Composició fotogràfica
 • Una història de la fotografia
 • Projecte fotogràfic 1: Discurs i creativitat
 • Projecte fotogràfic 2: Producció d’identitats en la fotografia
 • Exercicis de creació per a fotògrafs
 • Troba la teva mirada
 • Aprofundeix en la teva mirada
 • Fotografia de bodes per a fotògrafs
 • La labor del director de fotografia
 • Fotografia documental
 • Intervenció social a través de la fotografia
 • Tractament digital de la imatge (iniciació)
 • Tractament digital de la imatge (avançat)
 • Aprofita el potencial creatiu de la teva càmera disparant I revelant en Raw
 • Laboratori fotogràfic per a principiants
 • Retrat analògic
 • Tècniques antigues al laboratori
 • Càmera estenopeica I
 • Càmera estenopeica II
 • Introducció al plató fotogràfic
 • Retrat d’estudi al plató
 • Sistemes de conservació i presentació de fotografies
 • Emulsions i impressions en diferents suports
 • Treu-li profit a “l’hora màgica” o “hora blava”
 • Enfocament i desenfocament
 • Col·lodió humit

Més informació a:

Centre Cívic Pati Llimona

Exposición “ART<30″

“ART<30″ reúne, por séptimo año consecutivo, a los diez jóvenes artistas ganadores del concurso homónimo convocado por la Facultad de Bellas Artes de la Universidad de Barcelona, organizado por la Sala Parés y la Galería Trama.

“ART<30″ es un premio para artistas jóvenes y es, también, una oportunidad de exponer en una galería de arte de referencia. La séptima edición se caracteriza por la consolidación del proyecto que desde sus inicios ha tenido tres objetivos: estimular y difundir la obra de jóvenes creadores en el campo de la fotografía y la pintura, vincular el mundo universitario de las bellas artes con el sector profesional de galerías de arte y fomentar el coleccionismo y el mecenazgo del arte joven. Todo esto tiene especialmente importancia para los jóvenes creadores que se encuentran en la etapa crucial del inicio de su trayectoria profesional, un momento en el que la posibilidad de establecer nuevos contactos con el mundo de las galerías, las instituciones, el coleccionismo y la crítica puede ser decisivo para la consolidación futura del artista joven.

En su séptima edición, se han presentado al concurso 71 creadores que han cursado o cursan estudios en una facultad de Bellas Artes española. Los diez artistas ganadores son Chami An, Miguel Ayesa Usechi, Natalia Baquero Sangrós, Federico García Trujillo, Juan Gil Segovia, Maria Lliteras Longas, Ariadna Mangrané, Jan Monclús Regidor, Jorge Pérez Higuera y Juan Sánchez Abellón.

Fecha: Del 4 al 24 de setiembre de 2014
Lugar: Sala Parés, C/ Petritxol 5, 08002 Barcelona (mapa) y Galería Trama, C/ Petritxol 8, 08002 Barcelona (mapa)
Precio: Entrada gratuita

“Happy Nothing” de Yurian Quintanas

El proper dijous 4 de setembre a les 19h s’inaugura a la galeria Balaguer l’exposició “Happy Nothing” del fotògraf Yurian Quintanas.

El desert representa la decadència i la mort. Hi ha escassetat d’aigua i ombra, temperatures extremes i una manca de recursos perquè els éssers humans hi puguin sobreviure. Però al mateix temps hi ha una llarga tradició del desert com un lloc de curació, tant física com espiritualment.

Yurian QuintanasAmb el desert californià com a teló de fons, el treball “Happy Nothing” aprofundeix en la vida dels seus habitants i els seus secrets. Aquí hi viuen ex-convictes, veterans de guerra, jubilats i persones que per alguna raó han decidit viure al marge de la societat. En aquests pobles no hi ha aigua corrent, les cases estan en ruïnes, els carrers sense pavimentar, sense enllumenat públic, no hi ha supermercats o infraestructures d’oci. Però malgrat viure en aquestes condicions, ells ho anomenen el Paradís.

Data: Del 4 al 27 de setembre de 2014
Lloc: Galeria Balaguer, C/ Consell de Cent 315 – entl. 2ª, 08007 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

“Xemeneies de La Pedrera” de Jordi Cuxart

L’hotel Eurostars BCN Design inaugura el proper dijous 7 d’agost a les 20h l’exposició “Xemeneies de La Pedrera” del fotògraf Jordi Cuxart.

Si les grans premonicions provenen de l’interior, resulta lògic que la identitat fotogràfica d’aquest fotògraf nascut a Barcelona en 1958 sigui del tipus físic-digestiu, és a dir, real, profunda corporal i sentida. Un ofici regit per la racionalitat i l’experiència tècnica però sempre –i en essència- subordinat als codis de la genètica i a la calor de la sang.

Jordi CuxartLa relació de valors i preceptes que guien l’actuació de Cuxart i també la seva evolució com a fotògraf inclouen, entre altres principis, el respecte a una realitat sense maquillatge, la voluntat de dignificar, la sobirania de l’enquadrament i de la llum, per sobre d’altres elements, el sentit del risc com a expressió suprema d’honestedat i autoexigència, el focus absolut, l’obligada renúncia a qualsevol manifestació de frivolitat.

Devot practicant de les possibilitats del diafragma i la profunditat de camp, realista amant del realisme pictòric, expert navegant d’exteriors i interiors, Cuxart avança cap a la trobada amb les seves pròpies metes sota la llum contínua de la seva personal doctrina, és a dir disciplina, escola, sistema i ciència.

Data: Del 7 d’agost al 26 de setembre de 2014
Lloc: Hall del Hotel Eurostars BCN Design, Passeig de Gràcia 29-31, 08007 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

Exposición “Los Angeles. Historia visual de una ciudad”

La Fnac La Maquinista acoge hasta el 30 de septiembre la exposición “Los Angeles. Historia visual de una ciudad”.

La muestra es un homenaje fotográfico a modo de fascinante viaje a lo largo de la historia cultural, política, industrial y sociológica de la ciudad de Los Angeles. Un resumen del surgimiento y expansión de la polifacética metrópolis, de cómo y por qué llegó a ser lo que es.

Las fotografías expuestas están recogidas en el libro “Los Angeles, Portrait of a City”, publicado por Taschen. Un volumen que repasa toda la evolución de la urbe: el boom urbanístico de la década de 1880, los primeros años de Hollywood y la expansión residencial de finales del siglo XX hasta nuestros días.

La exposición retrata Los Angeles a través de 20 imágenes, -algunas de ellas recientemente descubiertas, como las del fotógrafo de arquitectura Julius Shulman- y las de muchos otros artistas y reporteros gráficos de extraordinario talento. Destacan los retratos de Slim Aarons -que inmortalizó durante varias décadas a numerosas celebridades y registró para siempre a la clase alta estadounidense-, una fotografía realizada por el actor Dennis Hopper y numerosas estampas recopiladas de los principales archivos fotográficos, museos, colecciones privadas y universidades, entre las que se encuentran algunas de la colección privada del editor del libro Jim Heimann.

Fecha: Del 1 de agosto al 30 de septiembre de 2014
Lugar: Fnac La Maquinista, Passeig de Potosí 2, 08030 Barcelona (mapa)
Precio: Entrada gratuita

Exposición “Berlín: Die Mauer”

2014. Alemania y el mundo entero festejan el 25º aniversario de la caída del Muro de Berlín. La Fnac se suma a este homenaje con una exposición de fotografías procedentes de archivos estatales alemanes y estadounidenses nunca vistas en España. Imágenes que recorren la historia de la cicatriz que, entre 1961 y 1989, hirió el mapa y el alma de Berlín, de Alemania, de Europa y del mundo.

“Berlín: Die Mauer” recorre la historia del Muro desde los comienzos de su construcción en 1961 hasta su caída en noviembre de 1989 y su posterior desmantelamiento en 1990. Las potentes imágenes articulan un discurso impactante, desde la colocación de los primeros bloques de cemento, las desafiantes miradas de los guardas fronterizos, los tanques amenazantes de la Guerra Fría, la figura del John F. Kennedy más carismático, los gritos de libertad de los grafitis de Berlín Occidental, el reencuentro de los berlineses de ambos lados separados durante más de un cuarto de siglo… hasta los martillos que arrancan del Muro esquirlas que se convertirán en souvenirs.

Fecha: Del 1 de agosto al 15 de septiembre de 2014
Lugar: Fnac Triangle, Plaça Catalunya 4, 08002 Barcelona (mapa)
Precio: Entrada gratuita