“Inmirades” de Toni Villaverde

El centre cívic Pati Llimona inaugura el dimarts 9 de setembre a les 19.30 h l’exposició “Inmirades” del fotògraf Toni Villaverde.

El retrat és la forma més analítica de la fotografia, ja que és basa en la recerca urgent dels atributs de l’ànima. Durant aquesta cerca, el fotògraf intenta que el model es trobi relaxat i còmode en presència de la càmera. Enigmàticament, la relació (aprensiva encara que transitòria) entre el model i el fotògraf i, en general, entre el model i l’entorn, s’ha descuidat en gran mesura, mentre que es mereix, com un paradigma extremadament interessant de tensegritat (integritat tensional) humana, tota la nostra atenció.

En aquest context, el retrat neix d’un acte d’intimitat pactada entre fotògraf i model, suportat per una estructura tensa de comunicació verbal i no verbal. La mirada del model és, paradoxalment, el principal vehicle de comunicació i, alhora, un instrument de protecció regulable envers la invasió excessiva del fotògraf, que cerca insistentment una imatge essencial i anímica.

Què passaria si el fotògraf, encara càmera en mà, demana al model tancar els ulls, i deixar-se mirar sense mirar (inmirar)? Com s’enfronta el model a la demanda de suspendre la connexió unilateralment, d’aturar la vigilància. Què es revelarà d’inesperat a l’observador? Què es deixarà d’amagar? Quina incertesa, por, valentia, vertigen, impaciència, frivolitat o angoixa mostrarà la imatge llavors? Serà inmirar malgrat tot alliberador? “Inmirades” documenta la suspensió temporal de la comunicació entre fotògraf i model durant l’acte del retrat. No es tracta de plasmar cap mirada interior, sinó les empremtes de la pèrdua de contacte consentida, durant la que el model romà sol i potser desprotegit, per un període de temps de durada a priori indefinida.

“Inmirades” és un projecte fotogràfic obert, plural i transnacional, en creixement continu. El 30 de setembre a les 18 h es realitzarà una sessió fotogràfica oberta a la que qualsevol persona pot venir a inmirar. L’autor busca, en una primera fase, recollir 100+1 inmirades. Com a compensació, els models rebran una fotografia digital d’alta resolució.

Data: Del 9 de setembre al 3 d’octubre de 2014
Lloc: Centre Cívic Pati Llimona, C/ Regomir 3, 08002 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

“Ghosts of Comala” d’Anna Galí

El centre cívic Pati Llimona inaugura el dimarts 9 de setembre a les 19.30 h l’exposició “Ghosts of Comala” de la fotògrafa Anna Galí.

“Ghosts of Comala” és un projecte fotogràfic articulat al voltant del llibre “Pedro Páramo”, del Premi Cervantes mexicà Juan Rulfo i de la interpretació musicada que n’ha fet el músic català Àlex Torío en el seu disc del mateix nom, de l’artwork del qual formen part algunes de les fotos de l’exposició.

Anna GalíLes fotografies interpreten i il·lustren els paratges geogràfics i emocionals del món màgic de Comala, el poble mexicà on transcorre l’acció: els paisatges amplis, abandonats i sense vida fins allà on abasta la mirada, el conflicte personal en l’acceptació de la mort, uns blanc-i-negres agressius, fruit de la dura llum del desert i homenatge a la poc coneguda mirada fotogràfica de Rulfo, l’ambient opressiu i violent on els més humils no tenen expectatives de futur; uns formats panoràmics que connecten amb les referències musicals al western del disc, l’atmosfera asfixiant i la incertesa provocada pels nombrosos flashbacks i canvis de narrador, o les textures rascades i desgastades pel pas del temps que s’emporta la vida i deixa el poble ple d’ànimes en pena.

El projecte busca la participació activa de l’espectador en la unió dels tres gèneres (fotografia, música, literatura) que pot escoltar els temes del disc mitjançant QRs i amb la lectura dels petits textos en anglès i els fragments de l’original de Rulfo que acompanyen cada foto.

Data: Del 9 de setembre al 3 d’octubre de 2014
Lloc: Centre Cívic Pati Llimona, C/ Regomir 3, 08002 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

500px Global Photo Walk

El proper dissabte 6 de setembre tindrà lloc a diverses ciutats de tot el món el segon 500px Global Photo Walk. Un Photo Walk és un esdeveniment social que reuneix a un grup d’amants de la fotografia per tal de caminar, fer fotografies i conèixer-se.

A Barcelona, el passeig, organitzat per Josep Casulleras, començarà al Centre Comercial Les Glòries (a la plaça de l’Ossa Menor) a les 10.45h, i finalitzarà al voltant de les 13h a l’Hospital de Sant Pau, passant per la Torre Agbar, els Encants, la Gran Via, la Monumental, el carrer Marina, la Sagrada Família i l’avinguda Gaudí.

El tema per aquest any és “Patrons i símbols”. Es veuen patrons i símbols a tot arreu al nostre voltant: multitud de gent, cotxes aturats en el trànsit, patrons en la naturalesa, així que l’objectiu del Photo Walk serà capturar tot el que es relaciona amb això.

Més informació i inscripcions a:

http://www.facebook.com/events/825012250852056

Data: Dissabte 6 de setembre de 2014
Horari: A les 10.45h
Lloc: Centre Comercial Les Glòries, Av. Diagonal 208, 08018 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

Exposició “Identitat-Alteritat”

Limited Editions Gallery inaugura el proper dijous 4 de setembre a les 19h “Identitat-Alteritat”, una exposició col·lectiva on hi participen set fotògrafs que han estudiat a l’Institut Estudis Fotogràfics Catalunya, amb estil marcat i diferent amb un nexe en comú: la indagació sobre la identitat a partir d’un mateix i de l’altre.

Chenyan Zhu presenta “In Self”, Juan Ruz presenta “Catálogo”, Lea Tyrallová presenta “The Land of Green”, Marc Balló presenta “Natura Viva”, Maria Coma presenta “Red Sand”, Montse López presenta “Ítaca” i Pàtric Marín presenta “La piel ruda del elefante”.

Data: Del 4 al 29 de setembre del 2014
Lloc: Limited Editions Gallery, C/ Sant Pere Mitjà 67, 08003 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

Jornada de Portes Obertes a l’IEFC

L’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya organitza una Jornada de Portes Obertes el proper dimarts 9 de setembre per donar-se a conèixer i mostrar les seves instal·lacions a futurs alumnes i a tothom que estigui interessat a conèixer la institució.

Durant tota la jornada es faran demostracions pràctiques de retoc digital, fotografia d’estudi i laboratori analògic. Cada hora es farà una sessió informativa on s’explicarà de forma detallada com es duu a terme la formació del fotògraf, i com es potencia la difusió i la preservació de la fotografia.

Data: Dimarts 9 de setembre de 2014
Horari: De 17 a 20 h
Lloc: Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya, C/ Comte d’Urgell 187, 08036 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

Tallers de tardor 2014 a l’Espai de Fotografia Francesc Català-Roca

Les inscripcions als tallers de tardor 2014 a l’Espai de Fotografia Francesc Català-Roca comencen el 9 de setembre. Aquests són els tallers que s’impartiran els mesos d’octubre, novembre i desembre de 2014:

 • Aprèn i practica amb la teva càmera fotogràfica
 • Tècniques bàsiques de la fotografia. Coneixement de càmera
 • Tècniques bàsiques de la fotografia. Llenguatge i tècnica fotogràfica
 • Iniciació al laboratori en blanc i negre
 • De la càmera a la impressió. Iniciació al Photoshop
 • Laboratori en blanc i negre. Tècnica i expressivitat
 • Laboratori color
 • Iniciació a la il·luminació d’estudi
 • Composició i llenguatge narratiu a través de la fotografia contemporània
 • Natura morta i bodegó d’estudi creatius
 • Del record a la mirada. Organitza i refotografia el teu arxiu familiar
 • Fotografia documental. Intervenció en l’espai públic

Més informació a:

Espai de Fotografia Francesc Català-Roca

Exposició “La Gran Guerra”

L’Agrupació Fotogràfica de Catalunya inaugura el proper dilluns 1 de setembre a les 19:30h l’exposició “La Gran Guerra”, que recull de fotografies realitzades per un autor anònim en ple camp de batalla entre els anys 1914-1918 al nord de França recopilades per Francesca Portolés.

Francesca Portolés

La història de l’obtenció d’aquestes fotografies és un fet que cal remarcar. Al novembre del 2004, en una de les tantes vegades que anava a Els Encants, Portolés va entrar en una botiga situada a la part sud de dit recinte. El món que l’envoltava era fascinant, vitrines plenes de càmeres i altres estris fotogràfics, rellotges, i aparells diversos, però a Portolés li va cridar l’atenció una capsa d’uns 35 cm de llarg. Va obrir-la i va trobar un munt de plaques de vidre en posició vertical, separades per un llistó de fusta i numerades cronològicament. A l’espai del fons hi havia un visor estereoscòpic. Amb molta cura va agafar la placa que estava en primer lloc, era una imatge de l’Òpera de París, amb un gran públic en primer terme, la va trobar preciosa i sense mirar res més i no pensant-hi massa va tornar cap a casa amb la capsa sota el braç. Un cop a casa, la sorpresa va ser indescriptible. En visualitzar les plaques detingudament es va adonar que les fotografies que estava veient no tenien res a veure amb la que havia vist prèviament a la botiga, aquelles fotografies eren de la guerra, imatges de presoners, cadàvers, trinxeres, paisatges desolats, poblacions derruïdes, obusos… En ser fotografies estereoscòpiques, en cada placa hi havia dues imatges quasi iguals, i el fotògraf havia posat en la de l’esquerra el lloc de la població i en la de dreta el número de clixé. En total hi havia 70 plaques.

Portolés va decidir que esperaria fins a 2014 per exposar les fotos, amb motiu del centenari de l’inici de la Primera Guerra Mundial, però no va aconseguir fons per al projecte, per la qual cosa va decidir finançar ella mateixa l’exposició per a l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya, associació de la qual ha estat sòcia durant més de 30 anys.

A més de còpies fotogràfiques, a la mostra es podran veure projectats en una pantalla alguns anaglifs, imatges de dues dimensions amb la propietat de provocar un efecte tridimensional quan es veuen amb ulleres bicolor. A més a més es podran veure algunes imatges amb un visor estereoscòpic de gran format construït per Ricard Martínez de l’associació Arqueologia del Punt de Vista. Per altra banda, un mapa de l’època situarà als visitants al lloc on van estar realitzades cadascuna de les fotografies.

Data: De l’1 al 30 de setembre del 2014
Lloc: Agrupació Fotogràfica de Catalunya, C/ Duc 14, 08002 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

Exposició d’alumnes de Fotoespai Barcelona Centre d’Imatge

El proper dijous 4 de setembre a les 20h s’inaugura l’exposició fotogràfica col·lectiva dels alumnes de Fotografia General del curs 2013-2014 de Fotoespai Barcelona Centre d’Imatge, amb els treballs d’Alexis Ramos, Daniel Novoa, Duvi Abril, Frederic Lista, Júlia Monte, Miquel Bayo, Neus Soler, Núria Farregut, Olga Fabá i Rossend Ribas.

Data: Del 4 al 30 de setembre de 2014
Lloc: Fotoespai Barcelona Centre d’Imatge, C/ Coroleu 74, 08030 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

“Pinhole Barcelona” de Xavi Bassols

El proper dimecres 27 d’agost a les 20h s’inaugura a l’alberg Generator Barcelona l’exposició “Pinhole Barcelona”.

Xavi Bassols“Pinhole Barcelona” es un projecte personal nascut de la mà de Xavi Bassols, un infermer, que aprofitant l’empenta que dona fer 40 anys, sent la necessitat d’un gir vital. Agafant les agulles pròpies de la seva professió, els hi dona un nou ús, el de fer forats a caixes fosques, convertint-les en càmeres estenopeiques, fent així de la seva passió una nova professió… la fotografia artesanal.

“Pinhole Barcelona” son fotografies artesanals, fetes amb càmeres obscures, revelades i positivades una a una manualment, amb els mètodes químics del segle passat. Bassols captura la llum natural de Barcelona sense filtres ni lents i se’n va amb tu… una aventura.

Data: Del 27 d’agost al 30 de setembre de 2014
Lloc: Generator Barcelona, C/ Còrsega 373-377, 08037 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta