“Aproximación-aproximándose” de Luis Gordillo

La galería Joan Prats inaugura el próximo viernes 3 de octubre a las 19.30h la exposición “Aproximación-aproximándose” de Luis Gordillo.

Luis Gordillo ha utilizado y se ha apoyado en la fotografía durante toda su trayectoria, primero de un modo funcional, como modelo, y más tarde de un modo conscientemente más creativo, incluso como búsqueda dentro de la pintura.

En los años setenta, el artista empleó la fotografía en blanco y negro con numerosos objetivos, pero quizás el más importante y el que ha mantenido a lo largo del tiempo es el de analizar los elementos orgánicos de la pintura, neutralizando y cosificando el gesto.

La exposición “Aproximación-aproximándose” marca un punto de expansión de la fotografía en la obra de Luis Gordillo, en el que el artista trata de crear un espacio donde pintura y fotografía dialogan e interactúan.

Luis Gordillo sigue interesado primordialmente en la pintura como interrogación corporal; no obstante, con la intervención técnica de la fotografía crea una tensión dialéctica, un espacio mental en crecimiento.

Fecha: Del 3 de octubre al 12 de diciembre de 2014
Lugar: Galería Joan Prats, C/ Balmes 54, 08007 Barcelona (mapa)
Precio: Entrada gratuita

Taller “El corazón de una imagen”

El fotógrafo David Jiménez impartirá los días 29 y 30 de noviembre en Espai Nag un taller bajo el título “El corazón de una imagen”. En este taller los alumnos reconocerán cómo su punto de vista es capaz de construir el mundo, viajarán a través de las ideas que habitan en su propio trabajo y el de otros autores, y debatirán cómo trasladar planteamientos poéticos y conceptuales a la realización de un trabajo fotográfico personal.

Más información en:

Espai Nag

“Catalunya des del cel” de Yann Arthus-Bertrand

De l’1 d’octubre al 30 de novembre es presenta, al Jardí del Palau Robert, l’exposició fotogràfica “Catalunya des del cel”, que reuneix una selecció de 44 imatges de Yann Arthus-Bertrand, amb la peculiar perspectiva que caracteritza el treball d’aquest fotògraf internacional especialitzat a captar imatges aèries. Una mirada diferent realitzada des d’un lloc poc habitual, per un fotògraf que domina una tècnica expressiva original.

Des d’aquest desconcertant angle d’observació que proporciona la visió aèria, Yann Arthus-Bertrand proposa un viatge per la geografia catalana a través d’imatges molt variades d’un territori divers i complementari; des de les altures solitàries dels Pirineus fins als plans inesperats, des de la variada línia de costa, fins als humanitzats paisatges de les pistes d’esquí; i des de la regularitat de l’eixample barceloní fins a l’espectacularitat dels monuments mil·lenaris o les torres humanes aixecades pels castellers.

Imatge a imatge, l’exposició mostra, en fotografies de gran format, un mosaic multicolor per a un país antic, Catalunya, en el qual a cada pas aflora un record ibèric, romà, islàmic o carolingi, o una mostra de genialitat renaixentista, barroca, neoclàssica o contemporània. Els monuments puntuen el paisatge i la càmera aèria de Yann Arthus-Bertrand ho percep i ho captura. A l’espectador li queda la metalectura de tot això per percebre i construir el seu propi paisatge.

Els visitants podran utilitzar les Google Glass i codis QR de cada imatge, ulleres desenvolupades per Google que funcionen com un ordinador portàtil, per aconseguir informació addicional de cada fotografia.

Les imatges de Yann Arthus-Bertrand van acompanyades dels textos del socioecòleg Ramon Folch, gran coneixedor de la geografia catalana que interpreta la visió aèria del país. Les fotografies exposades formen part d’un llibre publicat per Lunwerg Editors en quatre idiomes, que recull centenars d’imatges de tots els racons de Catalunya, amb textos de Folch.

Data: De l’1 d’octubre al 30 de novembre de 2014
Lloc: Palau Robert, Passeig de Gràcia 107, 08008 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

“Romania Flashback” d’Andrei Pandele i Florin Andreescu

El Castell De Montjuïc acull de l’1 d’octubre de 2014 a l’11 de gener de 2015 “Romania Flashback”, una exposició estructurada al voltant de les obres dels fotògrafs Florin Andreescu i Andrei Pandele, que mostren un retrat de la societat romanesa durant els darrers anys de la dictadura de Nicolae Ceauşescu a partir de diverses escenes de la vida quotidiana, així com d’imatges dels esdeveniments de la revolució de desembre de 1989.

Fa 25 anys, l’any 1989, amb la caiguda del mur de Berlín, la Unió Soviètica va començar les passes cap al seu desmembrament (1991). Els pobles de l’Europa central i oriental dominats pel sistema comunista soviètic van endegar el seu procés d’alliberament vers un estat democràtic. En aquest context, la societat romanesa va revoltar-se contra la dictadura de la República Socialista de Romania. El govern romanès, centrat en el culte a la personalitat de Nicolae Ceauşescu i el seu clan familiar, va ser l’únic que, en la seva desfeta, va respondre amb violència contra la seva població.

L’exposició presenta una tria de la documentació visual generada durant els darrers anys del règim. Pandele i Andreescu, des de la clandestinitat i esquivant el control de la Securitate –la policia secreta de la dictadura, famosa per la seva brutalitat–, van capturar, d’una banda, la quotidianitat d’una societat empobrida durant els darrers anys de la dictadura; i, de l’altra, l’emotivitat i el dramatisme de la revolució popular de desembre del 1989 –que culminaria amb la detenció, la condemna i l’execució de Ceauşescu i la seva dona.

Data: De l’1 d’octubre de 2014 a l’11 de gener de 2015
Lloc: Castell De Montjuïc, Carretera de Montjuïc 66, 08038 Barcelona (mapa)
Preu: Pagament

Exposició “Perfect Lovers”

La Fundació ArtAids i la Fundació Suñol presenten conjuntament l’exposició “Perfect Lovers. Art en temps de la sida”, comissariada per Hilde Teerlick, directora del FRAC Nord-Pas de Calais, que es podrà veure a la primera planta de la seu de la Fundació Suñol al Passeig de Gràcia.

L’exposició reuneix obres d’importants artistes que han treballat i/o continuen treballant amb un fort compromís amb temàtiques relacionades amb la sida, per tal de sensibilitzar la societat i fer difusió de les realitats d’aquesta malaltia mitjançant el llenguatge de l’art.

“Perfect Lovers” és, a la vegada, el títol d’una obra cabdal de Félix González Torres en la qual homenatjava els amants perfectes, que segurament per la malaltia, un dia deixarien de caminar a l’uníson.

La mostra recull els treballs de Felix Gonzalez-Torres, Derek Jarman, Peter Hujar, Pepe Espaliú, Robert Gober, General Idea, Robert Mapplethorpe, Nan Goldin, Keren Cytter, Willem De Rooij i Eulàlia Valldosera.

Data: Del 2 d’octubre de 2014 al 24 de gener de 2015
Lloc: Fundació Suñol, Passeig de Gràcia 98, 08008 Barcelona (mapa)
Preu: Pagament

Demostració amb càmera minutera

Amb motiu de la Festa Major de l´Esquerra de l´Eixample, el col·lectiu de fotògrafs Dinoudinou oferirà el proper divendres 3 d’octubre a les 17h una sessió fotogràfica de retrat amb aquesta càmera tant especial amb laboratori incorporat a l’Espai de fotografia Francesc Català-Roca. Els assistents podran ser transportat a altres temps i ser retratats.

Data: Divendres 3 d’octubre de 2014
Horari: A les 17h
Lloc: Espai de fotografia Francesc Català-Roca, C/ Llançà 21, 08015 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

Exposició “La donació de David Douglas Duncan II”

David Douglas Duncan, nascut a Kansas City, Missouri, el 1916, va iniciar la seva singladura professional com a fotògraf de guerra al Pacífic occidental durant la Segona Guerra Mundial. El 1946 va ser contractat per la revista Life i va encetar una carrera que el portaria a cobrir nombrosos conflictes bèl·lics arreu del món. Són especialment conegudes les seves fotografies de la guerra de Corea i la guerra del Vietnam.

El 8 de febrer de 1956 Duncan va conèixer Pablo Picasso. Aquell dia el fotògraf, que vivia al sud de França, tornava d’Orient i es dirigia al continent africà. Robert Capa li havia promès que li presentaria l’artista, però dos anys abans havia mort a la guerra d’Indoxina sense haver-ho pogut fer. Duncan va trucar a casa de Picasso a Cannes, La Californie, dient que era amic de Capa i que només volia saludar-lo. Jacqueline va respondre al telèfon i el va convidar a visitar-los. D’aquesta manera va començar una cordial amistat amb Picasso i Jacqueline que es va perllongar fins a la mort de l’artista el 1973.

Duncan va plasmar aquesta relació en les seves fotografies, sobretot entre el 1956 i el 1962. Són registres que, a través de la mirada de l’amic, ens apropen a la vida i als processos artístics de Picasso.

El Museu Picasso acull del 2 d’octubre de 2014 a l’11 de gener de 2015 la segona de les mostres organitzades amb les 163 fotografies donades al museu pel fotògraf. La nova proposta compta amb una selecció d’imatges que són el testimoni documental del procés de creació d’algunes de les obres que formen part de la col·lecció del museu. La mostra permet gaudir d’aquestes imatges que s’acompanyen d’una selecció de les obres del museu amb les quals tenen una estreta relació. Aquest maridatge permetrà als visitants conèixer molt millor el procés creatiu de l’artista.

Data: Del 2 d’octubre de 2014 a l’11 de gener de 2015
Lloc: Museu Picasso, C/ Montcada 15-23, 08003 Barcelona (mapa)
Preu: Pagament

Exposició d’alumnes de Fotoespai Barcelona Centre d’Imatge

El proper dimecres 1 d’octubre a les 20h s’inaugura l’exposició fotogràfica col·lectiva dels alumnes dels cursos II-III 2013-14 de Fotoespai Barcelona Centre d’Imatge, amb els treballs de Clara Pi, Javier del Amo, Jon Herrera, Josu Aguirre, Julio Abril i Meritxell Casulleras.

Data: De l’1 al 31 d’octubre de 2014
Lloc: Fotoespai Barcelona Centre d’Imatge, C/ Coroleu 74, 08030 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

Exposició d’alumnes de GrisArt

El Punt Multimèdia acull de l’1 al 24 d’octubre una exposició d’alguns dels projectes finals del curs de postproducció professional impartit a GrisArt-Escola Superior de Fotografia. La mostra recull els treballs de Núria Munné, Xavi Cebrián, Laura Santamaría, Joana Padilla i Josep Castillo.

Aquesta exposició es basa en el denominador comú atribuït a la capacitat de gaudir de noves percepcions en la fotografia. El dubte, la transformació, l’engany, la fantasia… generen un imaginari fotogràfic ple de complicitats amb l’espectador i planegen constantment en la lectura d’aquestes imatges.

Data: De l’1 al 24 d’octubre de 2014
Lloc: Punt Multimèdia, C/ Muntadas 5, 08014 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

Taller “Fotos en conserva”

El Centre Cultural Albareda i l’Associació Cultural Fotoconnexió organitzen els dies 7, 14, 21 i 28 de novembre el taller “Fotos en conserva. Mitjans casolans per guardar les teves imatges”. Aquest taller té per objectiu oferir unes primeres pautes per a la identificació i conservació dels documents fotogràfics que es guarden en arxius familiars.

Més informació a:

Centre Cultural Albareda

Homenatge al fotògraf Josep Maria Roset

Coincidint amb la commemoració del seu 20è aniversari, el proper dijous 2 d’octubre a les 20h l’Associació Sant Galderic de Rubí retrà homenatge al fotògraf Josep Maria Roset amb la publicació d’un llibre i una exposició antològics. El projecte vol fer justícia a la figura d’aquest polivalent artista local, que als seus 81 anys encara és en actiu.

Josep Maria Roset, nascut el 1932, va començar a fotografiar amb només 16 anys. El 1957 ja va muntar el seu primer negoci de fotografia a la ciutat, que va haver d’abandonar dos anys després per marxar a Madrid a treballar com a reporter a l’agència Europa Press. Tot i que aquesta etapa de la seva carrera el va dur a cobrir esdeveniments de gran importància i a publicar les seves fotografies en els mitjans més prestigiosos, Roset no va dubtar a tornar a Rubí el 1960. Després d’una estada temporal a França, l’artista es va establir definitivament a la ciutat, on va tenir una participació activa en la posada en marxa de diverses entitats (Escola de Belles Arts, Grup 62, Grup Fotogràfic El Gra…) i va acabar obrint un estudi.

Durant més de 40 anys, Roset ha fet una important tasca de documentació fotogràfica, especialment de Rubí. El seu fons personal és excepcional, amb prop de 350.000 negatius, que se sumen als 150.000 objectes fotogràfics que ha recopilat d’altres autors. Es tracta d’un arxiu que, tal com ha explicat la coordinadora del projecte, Gemma Roset, “tot i ser local i comarcal, es distingeix perquè toca moltíssims temes diferents de la vida [...] i els toca amb la mateixa visió que mostrava a la premsa, la mirada és la mateixa”.

El llibre que es publicarà, titulat “Tal com jo ho he vist”, reunirà 180 imatges representatives de l’àmplia trajectòria de Roset i que han estat seleccionades per ell mateix. L’exposició aplegarà prop d’una setantena d’imatges, que es completaran amb unes vitrines i textos explicatius sobre el gran arxiu del fotògraf rubinenc. La mostra es podrà veure fins al 12 de novembre a l’Espai Expositiu Municipal Aula Cultural.

Data: Dijous 2 d’octubre de 2014
Horari: A les 20h
Lloc: Espai Expositiu Municipal Aula Cultural, Av. Barcelona 84, 08191 Rubí (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

“Reconexiones” de Françoise Polo

La galería H2O inaugura el próximo viernes 3 de octubre a las 19:30h la exposición “Reconexiones” de Françoise Polo.

En culturas muy diversas han surgido mitos y relatos que aluden a un mundo antiguo, más perfecto, en el que el ser humano se hallaría en conexión profunda con la realidad. Este estado llegaría a su fin debido a algún tipo de conmoción que provocaría el desgarro de la integridad del ser. Al ser humano surgido de esta crisis se le describe a menudo como astuto y especializado; también como parcial y dividido. Al dejar de ser necesarias, esas fuerzas y procesos de orden superior que garantizaban la integridad se tornaron latentes: el ser humano dejó de ser capaz de experimentar la unidad de lo diverso, incluida su propia unidad.

La exposición “Reconexiones” explora la necesidad de establecer un diálogo entre ese ser nuestro, permanentemente inquieto y dividido, y la base profunda de la que todo surge y en la que el yo se reintegra. Las imágenes emanan misterio y paradoja ofreciendo nuevas formas en espacios sin nombres.

El resultado se materializa en una serie de fotografías y piezas de vídeo que plantean una metáfora sobre la desolación-destrucción como transformadora. Imágenes imprecisas, borrosas y vibrantes nos muestran una existencia invisible evocando un mundo intrincado y dinámico y nos invita a descubrir estos mundos paralelos hallando nuevos significados como proceso de transformación. El movimiento lento de las imágenes es una manera de expandir el presente y reivindicar el silencio y las posibilidades de las distorsiones no como documento sino como medio de experimentación.

Tránsito, transitoriedad, transformación, transmutación, nada descansa. La revelación no está cerrada y las formas se convierten en espejos cuando la mente se extiende.

Fecha: Del 3 al 31 de octubre de 2014
Lugar: Galería H2O, C/ Verdi 152, 08012 Barcelona (mapa)
Precio: Entrada gratuita