Ferran Freixa 1950-2021

El fotògraf Ferran Freixa ha mort avui diumenge als 71 anys després d’una llarga malaltia. Freixa va ser un dels màxims exponents de la generació de fotògrafs catalans dels 70, que van constituir una segona avantguarda fotogràfica.

Nascut a Barcelona l’any 1950, va estudiar dibuix i pintura entre 1965 i 1968, any en què comença a fer fotografies, al principi de forma autodidacta. L’any 1969 obre un estudi professional de fotografia i de disseny gràfic, i treballa en els camps de la moda, la indústria i la publicitat. A partir de 1978 s’especialitza en fotografia d’arquitectura i interiorisme.

El conjunt de la seva obra va girar a l’entorn del pas del temps, l’espai i els objectes inerts. La sobrietat del format quadrat, amb la seva inherent estabilitat, resultava en composicions exquisides. Observador pacient i dominador de llums i ombres, acostumava a evitar la presència de l’ésser humà en les seves imatges, dotant els objectes i a les formes d’un nou sentit. Un dels seus treballs més reconeguts és «El foc, darrer acte», una documentació exhaustiva de les restes del Liceu barceloní després de l’incendi que el va destruir el 1994.

Al llarg de la seva trajectòria, va realitzar exposicions nacionals i internacionals i la seva obra es pot trobar a les col·leccions del Museu Nacional d’Art de Catalunya, Fundació Miró, Museu d’Art de Girona, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Institut Valencià d’Art Modern, Museo Español de Arte Contemporáneo, Bibliothèque Nationale de París o Musée d’Art et d’Histoire de Fribourg de Suiza, entre d’altres.