Exposició «Prop de Hollywood. Fotografies de Claudi i Frederic Gómez Grau»

El vestíbul de la Filmoteca de Catalunya acull fins al 16 de setembre l’exposició «Prop de Hollywood. Fotografies de Claudi i Frederic Gómez Grau».

A partir dels anys 60, la crisi del sistema d’estudis nord-americà, provocada en part per l’eclosió de la televisió, va provocar que les productores americanes fugissin a Europa buscant mà d’obra barata, tècnics qualificats i escenaris de tota mena. Aquestes empreses van ser molt ben acollides a l’Espanya franquista, ja que els rodatges aportaven divises i la presència d’estrelles del cel·luloide il·luminava un paisatge cultural més aviat tenebrós. En aquesta conjuntura, els germans Claudi i Frederic Gómez Grau van aprofitar per apropar-se al cinema des de la fotografia, tot abocant la seva mirada al Hollywood que va aterrar prop de la seva Cervera natal. Amb les seves càmeres, els Gómez Grau van immortalitzar els rodatges de «Doctor Zhivago», «Lawrence d’Aràbia», «Patton» i les superproduccions de Samuel Bronston amb espectaculars fotografies de plató que han estat donades per la seva família a la Filmoteca de Catalunya.

Gràcies a aquestes imatges, el cel d’Ava Gardner, Sophia Loren i Charlton Heston sembla a tocar dels dits. Són més de 6.000 fotografies de rodatges de produccions internacionals i espanyoles que s’estan catalogant i digitalitzant. Ara, aquesta exposició presenta una mostra ben representativa del fons Gómez Grau.

La mostra està dividida en sis àmbits i se centra en deu superproduccions nord-americanes rodades en escenaris espanyols: els films històrics produïts per Samuel Bronston «Rei de reis», «Cinquanta-cinc dies a Pequín», «El Cid», «La caiguda de l’Imperi romà» i «El fabulós món del circ»; les dues epopeies de David Lean «Lawrence d’Aràbia» i «Doctor Zhivago»; la comèdia de George Cukor «Viatges amb la meva tia»; el biopic dirigit per Franklin Schaffner «Patton», i el western de Richard Sarafian «Man in the Wilderness». El treball de Claudi i Frederic Gómez Grau en aquestes superproduccions deixa constància d’una gran professionalitat i, al mateix temps, és el testimoni d’un moment irrepetible, que els va permetre ser molt a prop de Hollywood.

Data: Del 7 de juny al 16 de setembre de 2018
Lloc: Filmoteca de Catalunya, Plaça Salvador Seguí 1–9, 08001 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta