«Barcelona i la llum d’aquells anys» de Martí Gasull i Coral

L’espai El Quadern Robat inaugura el proper dijous 11 de juny a les 19 h l’exposició «Barcelona i la llum d’aquells anys» del fotògraf Martí Gasull i Coral.

Martí GasullL’exposició recull una selecció de 26 fotografies de l’extensa producció creativa que Martí Gasull i Coral va realitzar des de finals de la dècada dels anys 40 i sobretot durant els anys 50 del segle XX. El criteri que s’ha seguit per a fer aquesta tria, està explicitat en el títol: d’una banda, els protagonistes de les imatges són els carrers, els parcs, el port, alguns detalls arquitectònics i la gent de la ciutat de Barcelona. De l’altra banda, la importància de la llum. La llum és l’element que permet al fotògraf captar les imatges a través de la càmera. És un factor físic imprescindible en el procés fotogràfic, però depenent de la voluntat del fotògraf i de la seva capacitat de manipular-la, pot esdevenir un element plàstic essencial per tal de transmetre significat i caràcter. Al llarg dels seixanta anys que ens separen de les fotografies d’aquesta exposició, la ciutat de Barcelona ha sofert canvis de tota mena (atmosfèrics, arquitectònics, d’il·luminació, etc.) que han modificat la seva llum. Les fotografies de Martí Gasull i Coral, per tant, són del tot irrepetibles; un document històric de primer ordre.

Martí Gasull i Coral es va iniciar en la fotografia per afició quan tenia 15 anys de la mà del seu pare. Després de la Guerra Civil i després de complir amb el servei militar, va començar a tenir contacte amb l’ambient fotogràfic de Barcelona i l’any 1945 va entrar a l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya, de la que també en formaven part fotògrafs com Maspons, Ubiña, Masdeu, Ponti, Sendra, Centelles, Cuyàs, Esquerdo i els Closa, entre d’altres. Es va anar professionalitzant en la fotografia, tant industrial com artística, de forma progressiva, i va adquirir un gran prestigi com a tècnic de laboratori. Va ser dels primers a revelar diapositives en color Kodak procés E-1 amb inversió física i dels primers a positivar amb paper color. A partir dels anys 50, va participar en nombrosos certàmens nacionals i internacionals. En les seves fotografies, tant urbanes, com de paisatge o retrats, quedaven registrats tant el seu gran domini tècnic, com la seva cerca incansable de noves formes d’expressió.

Aquesta exposició pretén reivindicar el treball fotogràfic de Martí Gasull i Coral, que hauria de figurar, per mèrits propis, entre els grans de la fotografia creativa en Catalunya.

Data: De l’11 de juny al 30 de setembre de 2015
Lloc: El Quadern Robat, C/ Còrsega 267 – principal 2 B, 08008 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

Un comentario en “«Barcelona i la llum d’aquells anys» de Martí Gasull i Coral

 1. Hem estat aquesta tarda a mirar l’exposició de fotografies d’en Gasulla i ens ha agradat molt.
  La Barcelona dels 40 i 50, en blanc i negre.

  Dos aspectes: moltes fotografies són documentals, històriques, en retratar quotidianitats que ja no corresponen al nostre temps; indrets de la ciutat que tot i ser pràcticament iguals tenen matissos d’altra època que sembla que s’allargà quasi fins els 70, en alguns casos.

  D’altra banda, algunes fotografies podríem dir que són «arriscades» per l’època, en el sentit que poden ser més conceptuals del que estem acostumats a veure fotografiat en aquells anys.

  Recomanable.

  podi-.

Los comentarios están cerrados.