Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/barcelonaphotobloggers/barcelonaphotobloggers.org/wp-content/plugins/polyglot/polyglot.php on line 800

Deprecated: trim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/barcelonaphotobloggers/barcelonaphotobloggers.org/wp-content/plugins/polyglot/polyglot.php on line 800
17è Fòrum Fotogràfic Can Basté – Barcelona Photobloggers

17è Fòrum Fotogràfic Can Basté

El proper dimarts 22 de novembre a les 19 h obre les portes una nova edició del Fòrum Fotogràfic Can Basté, un punt de trobada entre creadors i professionals del món de la fotografia que aplega artistes, galeristes, comissaris, gestors, editors, entitats i col·lectius, entre d’altres.

Durant cinc dies, del 22 al 26 de novembre, el Centre Cívic Can Basté es convertirà en una visita obligada per als amants de la fotografia. Al centre es podrà gaudir d’un complet programa d’activitats fotogràfiques: exposicions, visites guiades, xerrades, taules rodones, projeccions, entrega de premis, música en viu i un dinar popular com a cloenda.

El Fòrum Fotogràfic se celebra bianualment, i enguany comença amb la inauguració de tres exposicions fotogràfiques a les diferents sales del centre cívic: a la Sala Cava trobarem Antonio Xoubanova, que ens presenta «Graffiti», una proposta que descriu la tècnica del grafit com una metàfora de la competència del jo, i que fa referència a empreses o persones anònimes. Exposada a la Sala Golfes, hi haurà «Reducción», de Felipe Romero-Beltrán, que presenta un manual sobre la condició legal del cos immigrant, i la seva determinació al transitar regularment pels carrers de les ciutats. Aquest projecte s’ha realitzat en col·laboració amb SOS Racisme Madrid. Al Vestíbul, es podrà veure «L’àpat», de l’Arxiu Històric Roquetes-Nou Barris i Negra Mosca, una proposta que parla de l’acte de menjar com a ritual en què la taula esdevé l’escenari, i el menjar, el pretext per a compartir i un moment de celebració.

L’objectiu del certamen és descobrir, reconèixer i promoure nous creadors i creadores que utilitzen la fotografia com a mitjà d’expressió. Hi ha dues modalitats de beca: una amb tres premis per a la producció d’una exposició a la Sala Cava, l’altra per a la producció de la publicació fotogràfica amb l’editorial Handshake. Durant aquesta edició del Fòrum Fotogràfic Can Basté, cada finalista presentarà el seu projecte per a cada una de les modalitats i el jurat, compost per professionals de l’àmbit fotogràfic, escollirà les persones guanyadores. Per una banda, en el jurat de les beques d’exposició hi haurà la comissària Marta Dahó, autora d’una tesi doctoral que aborda les relacions entre el paisatge i la fotografia contemporània; el fotògraf Salvi Danés, que se centra en la fotografia documental, i la fotògrafa Camilla de Maffei, que desenvolupa el seu projecte a Bòsnia i Hercegovina, Romania i Albània. Per altra banda, en el jurat de la beca de publicació comptarem amb la participació d’Arianna Rinaldo, comissària independent, consultora de fotografia i editora gràfica; el cofundador del projecte editorial Ca l’Isidret, Aleix Plademunt, i el duo de dissenyadors, Jaime Sebastián i Rubén Montesinos, cofundadors de l’estudi de disseny gràfic i editorial Handshake.

El Fòrum-Connecta dona l’oportunitat a artistes emergents de trobar-se amb professionals de l’escena fotogràfica, per tal de rebre un assessorament amb el projecte que presentin. Per a aquesta primera edició del Fòrum-Connecta, ens acompanyen la directora d’ArtPhoto Bcn, Isabel Lázaro; la comissària de l’ImaginCafé, Julieta Averbuj; l’espai cultural Negra Mosca; l’editor de Llamp Edicions, Jordi Oms; el director de la Biblioteca Agustí Centelles, Walter Llorach; Montse Puig, de l’editorial Ediciones Anómalas; la directora de la plataforma LUMÍNIC, Amanda Bernal; l’Escola Calderón de la Barca; el coordinador de l’Espai Fotogràfic Can Basté, Mateo Pérez; Xavier de Luca, representant Jisse; Xènia Bagué Miracle, representant la Caixa d’Eines, i Irene Mendoza, de Foto Colectania.

Durant els dies del 17è FFCB es podrà gaudir de diverses activitats, com la xerrada «Dones i fotografia a Barcelona (1890–1936)» per Lourdes Delgado i Núria Rius, en què es parlarà dels discursos de l’època que influenciaven les pràctiques fotogràfiques; els àmbits fotogràfics en què les dones participaven i el llegat parcial i incomplet que ha sobreviscut des de finals del segle XIX fins a l’esclat de la Guerra Civil. També hi haurà la taula rodona amb Felipe Romero-Beltrán i Oriana Eliçabe, en què es reflexionarà sobre l’ús potencial de la imatge com a eina de transformació social i com a vehicle per a la comunicació ciutadana. A més, Oriana Eliçabe, amb el Centre Residencial de Primera Acollida Nou Barris, també implementarà el taller TAF!, que culminarà amb una acció fotogràfica oberta al públic, amb la plaça de Can Basté com a punt de partida. En el taller «Graffiti», amb Antonio Xouvanoba, Aleix Plademunt i David Mozzetta, es parlarà sobre el projecte «Graffiti» i l’entorn de les idees essencials i del llenguatge que s’hi articula.

Al final de la jornada del darrer dia, després del dinar popular, que es farà a la plaça de Can Basté, es veuran projectades les diferents propostes dels finalistes mentre es gaudirà de música en directe amb el DJ Doza i el DJ L’Aleix.

Data: Del 22 al 26 de novembre de 2022
Lloc: Centre Cívic Can Basté, Passeig Fabra i Puig 274, 08031 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta