«Ghost Stories» de Federico Clavarino

El Centre Cívic Can Basté inaugura el 22 de setembre a les 20 h l’exposició «Ghost Stories» de Federico Clavarino.

L’arxipèlag de Frioul es troba enfront del golf de Marsella, i està compost per les illes Ratonneau, Pomègues, If i Tiboulen. Frioul és un arxipèlag, no sols en l’espai, sinó també en el temps: aquestes illes han estat escenari d’esdeveniments aparentment inconnexos entre si que formen una constel·lació misteriosa. El 1516 el rei Francesc I va ordenar construir a l’illa d’If una fortalesa que en el segle XVII s’utilitzaria com a presó. El presoner més famós que va albergar va ser Edmond Dantès, el personatge principal d'»El comte de Montecristo», d’Alexandre Dumas. En un dels seus calabossos encara es veu el forat que va fer a la paret per a intentar escapar. El 24 de gener de 1516 van desembarcar a Ratonneau el primer rinoceront que es va veure a Europa. L’enviaven al papa Lleó X, i Francesc I, rei de França, es va afanyar a anar-hi per admirar-lo. En dirigir-se a Roma, el vaixell es va veure embolicat en una tempesta violenta i es va enfonsar. Albrecht Dürer més tard en faria un gravat a partir d’un dibuix que li van enviar. El 31 de juliol de 1944, el pilot de la Lufftwaffe Horst Rippert va abatre un Lightning P38, que va caure a les aigües de l’arxipèlag juntament amb el seu desafortunat pilot, Antoine de Saint-Exupéry. Dècades després, un pescador que pescava prop de Pomègues va trobar a la seva xarxa una polsera amb el nom del pilot gravat en el seu interior. «Ghost Stories» és una sèrie fotogràfica que entreteixeix tots aquests esdeveniments ocorreguts en el mateix espai però en èpoques diferents.

Data: Del 22 de setembre al 12 de novembre de 2022
Lloc: Centre Cívic Can Basté, Passeig Fabra i Puig 274, 08031 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta