«Robert F. Kennedy Funeral Train: The People’s View» de Rein Jelle Terpstra

El Centre d’Art Contemporani Fabra i Coats acull de l’11 de juny al 16 d’octubre l’exposició retrospectiva «Robert F. Kennedy Funeral Train: The People’s View» de Rein Jelle Terpstra.

El 8 de juny de 1968, un any sacsejat per la divisió i la violència als Estats Units, el taüt de l’assassinat senador i candidat presidencial Robert F. Kennedy (RFK) va ser transportat en un tren fúnebre des de la ciutat de Nova York fins a Washington D. C. Més d’un milió de persones es van apropar a acomiadar RFK, en una expressió espontània de dolor. A bord del tren hi havia el fotògraf Paul Fusco. Fusco va fotografiar els dolençosos espectadors que, desconcertats, veien passar el tren, el qual anava a marxa lenta i restava majoritàriament fora de la lent de Fusco. Fascinat per allò que va veure tota aquella gent, entre els anys 2014 i 2017 Rein Jelle Terpstra va dur a terme una investigació exhaustiva buscant aquestes persones i recopilant les fotografies i vídeos casolans que van fer aquell dia.

«RFK Funeral Train: The People’s View» pren com a punt de partida la inversió de la perspectiva fotogràfica de Fusco. Aquí, els dolençosos no només tenen un paper clau a les imatges d’una altra persona, Fusco, sinó que es converteixen en fotògrafs i cineastes enregistrant i documentant a la seva manera, amb les seves càmeres, aquest moment històric. Aquest projecte està format per records, memòries, instantànies, pel·lícules casolanes i so, enregistrats per nombrosos ciutadans al llarg de les vies del tren aquell dia, i ofereix una visió meticulosament elaborada d’una història paral·lela, la construïda per persones de tota mena i condició, en un univers alternatiu on l’espectador és testimoni de la història des de l’altre costat.

Data: De l’11 de juny al 16 d’octubre de 2022
Lloc: Fabra i Coats, C/ Sant Adrià 20, 08030 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta