«Quan tot s’ensorra» d’Anna Surinyach

La Biblioteca Esquerra de l’Eixample-Agustí Centelles inaugura el proper dilluns 8 de novembre a les 19h la quinzena edició de «Fotointerpretacions», un projecte de creació basat en la relació entre la fotografia i la literatura. En aquesta nova edició s’exposa el projecte «Quan tot s’ensorra», on les fotografies d’Anna Surinyach dialoguen amb el text del llibre «Cuando todo se derrumba», d’Agus Morales.

És legítim comparar una crisi nutricional a Sudan del Sud amb els pitjors moments de la pandèmia a Catalunya? Per decència o per xenofòbia, hem decidit no fer-ho. La dimensió de la catàstrofe sempre serà diferent: la xifra de morts, el privilegi, l’oportunitat de començar de zero. Aquest és un món desigual, però quan tot s’ensorra hi ha una resposta universal.

«Quan tot s’ensorra» és una exposició sense fronteres que es fixa en persones i col·lectius quan s’enfronten a una emergència. Està basada en un llibre amb el mateix títol que recorre hospitals i tanatoris de Catalunya durant la pandèmia de covid-19 i que hi traça paral·lelismes amb altres crisis globals. Les fotografies d’Anna Surinyach van ser fetes a llocs com Nigèria, el Txad, Sudan del Sud, Colòmbia, Grècia, Mèxic, la República Centreafricana, Sierra Leone, Senegal, la República Democràtica del Congo, Bangladesh o la mar Mediterrània, però no busquen la fragmentació, sinó que segueixen la intuïció que tot és un mateix escenari. El dolor, la reacció a l’adversitat i l’esperança queden fixats en un discurs que transcendeix la geografia.

Ara que hem descobert què és una emergència sanitària, podem intentar copsar els desastres humanitaris sobrevinguts que parlen de la vulnerabilitat de l’ésser humà. Si entenem això, potser podrem entendre moltes coses que expliquen com funciona el món.

Data: Del 9 de novembre al 21 de desembre de 2021
Lloc: Biblioteca Esquerra de l’Eixample-Agustí Centelles, C/ Comte d’Urgell 145, 08036 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta