Xavier Mercadé 1967-2021

El fotògraf Xavier Mercadé va morir ahir dilluns als 54 anys després d’una llarga lluita contra el càncer.

Especialitzat en espectacles i música en viu, Mercadé es va introduir en la fotografia gràcies al suport i a la càmera que li va regalar el seu germà gran Josep, i el 1984 en va ampliar els estudis a l’Escola de Mitjans Audiovisuals de Barcelona (EMAV). Era habitual veure les seves fotografies en publicacions relacionades amb la música com Rockdelux, Ruta 66, Rolling Stone i Metal Hammer, així com als seus primers fanzins Neón i Voll-Ker. L’any 1992, va ser un dels fundadors del Grup Enderrock, on ocupà el lloc de cap de fotografia.

Va exposar els seus treballs en diverses mostres, com ara «Bevent passat» al claustre de la Diputació de Girona sobre el grup Umpah-Pah, l’exposició «No vull canviar la pell» sobre el grup Sopa de Cabra, «Pròxims Visual» (amb Francesc Fàbregas), «Born To Múúú» (amb altres fotògrafs), «Euskal Herria Sona» o «Sidecar: 1.000 fotos, 5.000 concerts».

A més, va publicar diversos llibres: «Pasión por el rock: Las mejores fotos de conciertos», «Freaks: La cara oculta del rock», «Odio obedecer: La escena alternativa en los 80», «Balas Perdidas: Qué fue del siglo XX» i «Jump Rock». El febrer de 2020 la revista Enderrock va presentar el seu número 300, amb una selecció de 300 imatges de concerts nacionals i internacionals realitzades per Mercadé.

Fins el proper 5 de setembre encara es pot veure al Palau Robert l’exposició «Rock viu» amb les 300 imatges que van publicar-se a l’especial Enderrock 300.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.