Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/barcelonaphotobloggers/barcelonaphotobloggers.org/wp-content/plugins/polyglot/polyglot.php on line 800

Deprecated: trim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/barcelonaphotobloggers/barcelonaphotobloggers.org/wp-content/plugins/polyglot/polyglot.php on line 800
Exposició «Material sensible» – Barcelona Photobloggers

Exposició «Material sensible»

La Casa Elizalde acull del 13 d’abril al 28 de maig l’exposició de la 3a edició de “Material sensible”. Es tracta de un projecte dissenyat per l’àrea educativa de la Fundació Photographic Social Vision i desenvolupat en col·laboració amb la Fundació Vicki Bernadet, que fa servir el poder transformador de la fotografia per complementar el procés terapèutic de persones que han patit abusos sexuals en la infància.

Aquesta tercera edició es va iniciar al setembre de 2020 i ha suposat la maduració del projecte, reafirmant-ne la metodologia i afinant-ne el procés de selecció de participants. En aquesta ocasió, s’ha optat per un perfil de persones que, havent passat ja per teràpia individual i/o grupal, es troben en un moment avançat del seu procés de recuperació. Aquest fet permet que desenvolupin amb més profunditat i compromís tant la proposta creativa com el seu procés de revisió íntima. Així, poden obtenir més beneficis del projecte i estan més preparades per compartir la seva experiència i poder incidir en la societat.

En aquesta edició han participat vuit persones que han realitzat procés terapèutic amb la Fundació Vicki Bernadet i que utilitzen la fotografia com a mitjà d’expressió i denúncia de les seves pròpies experiències. El poder transformador de la fotografia resideix en la capacitat del llenguatge simbòlic per expressar sensacions de forma subtil i evocadora, per establir un pont entre el conscient i l’inconscient, per desbloquejar emocions silenciades i experiències mai verbalitzades. Ser capaç de treure les imatges del teu interior i veure-les des de fora permet guanyar distància amb els fets.

Al projecte “Material sensible”, cada persona reconstrueix el seu relat íntim i descobreix, al llarg de sis mesos, la seva pròpia sensibilitat artística. Són conscients que les imatges emocionen quan són sentides i responen a una necessitat real. Per això, les fotografies que creen i que escullen per a l’exposició funcionen com a metàfora d’allò que cada participant té necessitat d’explicar. Perquè cada cas d’abús és diferent i té conseqüències molt més enllà de la vivència concreta, amb etapes, obstacles, canvis o descobertes particulars.

La metodologia del projecte tracta allò més íntim de manera compartida i aconsegueix que el procés creatiu grupal reforci la singularitat personal. Així, es proporciona un entorn segur en què tothom pot arribar a reflectir-se i emocionar-se amb les altres històries; i, amb el suport de la comunitat, trobar la combinació precisa d’imatge, paraula i emoció que identifiqui cada relat particular.

L’exposició oberta al públic completa el procés. No només perquè la mirada externa amplia l’autoconsciència, sinó perquè el reconeixement per part de la família, l’entorn proper o la societat pot ser decisiu per a la recuperació individual. Sovint, els autors i autores d’aquestes imatges han afrontat amb frustració una reacció social basada en la indiferència, la incomoditat o la morbositat. No obstant això, quan les seves històries arriben a commoure, quan el públic vibra amb l’obra exposada, qui l’ha creada es descobreix lluny del punt de partida. Sent que el camí recorregut ha servit per sensibilitzar altres persones i, potser, per destapar altres possibles històries d’abús, donar coratge i esperança.

El resultat final d’aquest procés és un material artístic presentat en una exposició, que complementa el procés terapèutic de cada persona i que alhora busca sensibilitzar la societat sobre aquesta problemàtica. Les visites comentades a escoles s’han revelat, a més a més, com una valuosa eina per a la prevenció i la detecció de possibles casos d’abús.

La mostra recull les fotografies d’Esther González Ruiz, Camila, Karyna Pozzatti Past, Abel Parra Sorribas, Priscilla Barbosa, N.N., Paola Vanegas i Luis Barona García.

El dimarts 11 de maig a les 19 h tindrà lloc una xerrada sobre el projecte a càrrec d’algunes de les autores de «Material sensible», Vicki Bernadet, presidenta de la FVB, Núria Grau psicòloga a FVB, i Alice Monteil i Mireia Plans, responsables del projecte a Photographic Social Vision. Parlaran de la problemàtica social dels abusos sexuals infantils i de com la metodologia emprada i la fotografia permeten aprofundir en el procés de recuperació de persones que els han patit.

Data: Del 13 d’abril al 28 de maig de 2021
Lloc: Centre Cultural La Casa Elizalde, C/ València 302, 08009 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta