Exposició «Una càmera pròpia. Dones i pràctiques fotogràfiques»

La Casa Elizalde inaugura el proper dijous 12 de setembre a les 19 h l’exposició «Una càmera pròpia. Dones i pràctiques fotogràfiques», a cura de Lourdes Delgado i Núria F. Rius.

Quan l’invent de la fotografia es fa públic l’any 1839, es presenta com una tecnologia aplicable a molts camps i accessible a tothom, homes i dones. Tanmateix, la pràctica fotogràfica de seguida es va inserir en unes esferes de gènere que marcaven i diferenciaven els espais i activitats propis d’allò que es definia com a masculí i femení. Aquestes esferes depenien de diverses variables com són el país, l’àmbit socioeconòmic o el tipus de gènere fotogràfic. Unes variables que, amb el pas del temps, van anar canviant.

Aquesta exposició proposa una anàlisi de la relació que s’ha establert, des de 1900 fins als anys vuitanta, entre dones i pràctiques fotogràfiques en el context de Barcelona i l’Eixample. Dividida en tres àmbits –Fotografiant la família i els amics, L’amateur i les aspiracions cíviques i estètiques i La fotografia com a professió–, la mostra ofereix un ventall d’exemples per comprendre alguns dels discursos que històricament han mediat entre les codificacions de gènere i els diferents gèneres fotogràfics.

Ni heroïnes ni pioneres, les dones que es presenten aquí són la mostra d’una cultura fotogràfica diversa i plural, que demana un apropament històric integrador, més enllà de la idea d’excepció o de geni que el present recupera de l’oblit. Així doncs, volem reivindicar una mirada que contempli l’impacte general de la fotografia en la societat i superar la jerarquia tant dels gèneres sexuals com dels gèneres fotogràfics que ha condicionat la història de la fotografia, prioritzant les pràctiques masculines i els gèneres fotogràfics artístic i periodístic.

Data: Del 12 de setembre al 25 d’octubre de 2019
Lloc: Centre Cultural La Casa Elizalde, C/ València 302, 08009 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta