Exposició «Reconstrucció. 60.989 km»

L’Arts Santa Mònica inaugura el proper dijous 5 de setembre a les 18h l’exposició col·lectiva «Reconstrucció. 60.989 km».

El material presentat a aquesta mostra ha estat generat pels divuit joves participants en el taller «Reconstrucció» organitzat per l’Arts Santa Mònica i l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya, en col·laboració amb el centre SPE Kirikú.

A través del taller s’ha volgut oferir un acompanyament i unes eines accessibles perquè divuit d’aquests joves migrants sols, arribats a Barcelona, puguin recuperar la seva veu, la seva memòria i la seva identitat. Davant la recent estigmatització del col·lectiu s’ha considerat necessari arranjar un espai per aquests joves on expressar-se lliurement. Per aquest motiu s’ha convertit l’Espai Residència de l’Arts Santa Mònica en un àmbit de recerca i comunicació.

En el transcurs de l’activitat, els joves participants han utilitzat els recursos de Google (Google Street View, Google Maps i Google Images) i un programa d’edició per recuperar imatges que han permès generar diàleg i reconstruir les seves històries. Durant el desenvolupament de les sessions, els participants han rememorat vivències, emocions i anhels; acostant-nos a la comprensió de la seva realitat. El trajecte visual resultant, acompanyat de les seves pròpies veus, és l’element vertebrador d’aquesta mostra. Les fotografies i els recursos obtinguts a través de Google han servit perquè aquests joves iniciïn una reflexió pròpia i generin el seu discurs. Quan la llengua resulta aliena, les imatges actuen com a pont, allò visual es converteix en llenguatge universal.

El taller es va realitzar en aquest mateix Espai Residència durant el mes de juliol de 2019, al llarg de 5 sessions de 2’30 hores cadascuna. Els joves feia pocs mesos que residien a Barcelona (entre 1 mes i poc més d’un any), van arribar sense conèixer l’idioma i alguns d’ells van entrar per primera vegada en contacte amb aquestes eines digitals en el transcurs d’aquesta activitat.

La mostra recull els treballs de Petit Bah, Hassimiou Bangoura, Bass, Bara Dabo, Diallo, Eric, Henderson, Clinton Kingsley, Mebiongal, Ridwaan (Hn), Sekou i set participants més que han volgut mantenir el seu anonimat.

Data: Del 5 al 15 de setembre de 2019
Lloc: Arts Santa Mònica, La Rambla 7, 08002 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta