Exposició «Cualladó essencial»

La sala d’exposicions de La Pedrera acollirà del 8 de març al 30 de juny l’exposició «Cualladó essencial».

Gabriel Cualladó és un dels noms indiscutibles del moviment de renovació de la fotografia espanyola en la segona meitat del segle xx. La seva obra destil·la una personalitat pròpia i destaca entre la dels seus companys de generació per impregnar d’humanisme la trista realitat de la postguerra i compondre un univers inundat de lirisme.

Autodidacte de formació, Cualladó sempre es va definir a si mateix com un fotògraf amateur, i de fet no es va guanyar mai la vida amb la fotografia, que va ser la seva gran passió. No triava temes transcendents, ni les persones a qui retratava van ser cèlebres. Les escenes captades per la seva càmera són senzilles, desproveïdes d’artifici. La seva atenció es va centrar sobre el que li resultava més proper: la família, els amics i els territoris freqüentats en el seu dia a dia, en què anava trobant la poesia. Malgrat que a simple vista pugui semblar un fotògraf poc preocupat per la tècnica, la foscor que confereix a les seves còpies és un signe de la seva empremta, que s’esforçava a aplicar al laboratori per crear atmosferes que convidessin a l’emoció.

Cualladó va ser el dinamitzador del col·lectiu de fotògrafs La Palangana, que des de Madrid va participar en les activitats organitzades per AFAL, i membre rellevant de l’Escola de Madrid. Des dels anys seixanta, va ser un actiu participant en col·loquis, debats i biennals internacionals, i no va abandonar mai la pràctica de la fotografia. Així mateix, va ser el primer fotògraf reconegut amb el Premi Nacional de Fotografia, atorgat pel Ministeri de Cultura, el 1994.

«Cualladó essencial» presenta la singularitat d’aquest autor a través d’una àmplia i acurada selecció de fotografies, amb la intenció d’actualitzar el coneixement de la seva obra.

Data: Del 8 de març al 30 de juny de 2019
Lloc: La Pedrera, C/ Provença 261-265, 08008 Barcelona (mapa)
Preu: Pagament

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *