Joana Biarnés (1935-2018)

La fotògrafa Joana Biarnés va morir ahir dimecres a l’edat de 83 anys. Nascuda a Terrassa l’any 1935, Biarnés va ser una de les primeres dones que va aconseguir professionalitzar-se com a fotògrafa de premsa a Espanya.

Va iniciar-se en la fotografia quan era petita i ajudava el seu pare, Joan Biarnés, fotògraf esportiu, al laboratori. Posteriorment, va estudiar a l’Escola de Periodisme de Barcelona. L’any 1962 va fer un extens reportatge sobre les riuades a Terrassa i un altre a Barcelona per al diari Pueblo. Al cap de poc, el diari li va oferir d’anar a Madrid a treballar com a fotògrafa. Va treballar en molts grans esdeveniments socials de l’època, com ara el concert dels Beatles, a Barcelona, el 1965, i va retratar Salvador Dalí, Lola Flores, Sara Montiel, Roman Polanski, Orson Welles, entre d’altres.

Amb l’arribada de la democràcia el diari Pueblo va tancar, i ella va treballar aleshores en diverses agències fotogràfiques. Va deixar la feina de premsa l’any 1985, en desacord amb el sensacionalisme que s’havia imposat a la professió i es va reinventar com a cuinera a Eivissa, al restaurant que porta el seu nom, Ca Na Joana, referent gastronòmic a l’illa.

La Generalitat li va concedir la Creu de Sant Jordi l’any 2014, i l’any 2017 va rebre la Medalla d’Honor de la Ciutat de Terrassa, el màxim reconeixement de la seva ciutat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *