Joana Biarnés (1935-2018)

La fotògrafa Joana Biarnés va morir ahir dimecres a l’edat de 83 anys. Nascuda a Terrassa l’any 1935, Biarnés va ser una de les primeres dones que va aconseguir professionalitzar-se com a fotògrafa de premsa a Espanya.

Va iniciar-se en la fotografia quan era petita i ajudava el seu pare, Joan Biarnés, fotògraf esportiu, al laboratori. Posteriorment, va estudiar a l’Escola de Periodisme de Barcelona. L’any 1962 va fer un extens reportatge sobre les riuades a Terrassa i un altre a Barcelona per al diari Pueblo. Al cap de poc, el diari li va oferir d’anar a Madrid a treballar com a fotògrafa. Va treballar en molts grans esdeveniments socials de l’època, com ara el concert dels Beatles, a Barcelona, el 1965, i va retratar Salvador Dalí, Lola Flores, Sara Montiel, Roman Polanski, Orson Welles, entre d’altres.

Amb l’arribada de la democràcia el diari Pueblo va tancar, i ella va treballar aleshores en diverses agències fotogràfiques. Va deixar la feina de premsa l’any 1985, en desacord amb el sensacionalisme que s’havia imposat a la professió i es va reinventar com a cuinera a Eivissa, al restaurant que porta el seu nom, Ca Na Joana, referent gastronòmic a l’illa.

La Generalitat li va concedir la Creu de Sant Jordi l’any 2014, i l’any 2017 va rebre la Medalla d’Honor de la Ciutat de Terrassa, el màxim reconeixement de la seva ciutat.