«Túria» de Juan Margolles

El Centre Cultural La Farinera del Clot inaugura el proper dijous 12 d’abril a les 19:30h l’exposició «Túria» de Juan Margolles.

En els últims 100 anys els canvis en la fisonomia dels rius a la península han estat vertiginosos, motivats per noves necessitats demogràfiques i industrials i afavorits per un interès polític que va promoure grans projectes arquitectònics com a símbol de poder i progrés.

Al riu Túria, algunes d’aquestes transformacions han estat extraordinàries, i l’han convertit en testimoni i protagonista, a manera de línia de temps, des del seu naixement fins a la desembocadura, dels models polítics, els canvis econòmics i el desenvolupament social esdevinguts en la història contemporània de tota la regió.

Situat a l’est de la Península Ibèrica, el riu Túria neix a la serra i recorre un entorn rural entre llogarets i pobles. Aigües avall es troben els seus dos grans embassaments, construcció fetitxe que va caracteritzar tot el període franquista. Ja a la ciutat de València, en els anys 60 la seva llera va ser desviat pel sud deixant a la capital del Túria sense el seu riu. En l’actualitat, un zoològic, camps de futbol, ​​un teatre per a òpera i l’aquari més gran d’Europa, s’articulen sense complexos sobre l’antiga llera que travessa la ciutat per “desembocar” a La Ciutat de les Arts i les Ciències, un complex arquitectònic d’estètica futurista i dimensions faraòniques que completa l’extraordinària metamorfosi del paisatge.

Per les seves característiques, el riu Túria s’ofereix com un espai per a la reflexió i resumeix com cap altre la idiosincràsia de tot un poble, reflecteix encerts i fracassos, somnis, complexos, misèries i riqueses. Aquí, el poder polític ha determinat el concepte contemporani de progrés i el riu es presenta, ja no com a metàfora sinó com a evidència de canvi constant; una estranya condició que convida als seus pobles a assumir un passat desdibuixat, a un present desconcertant i un futur incert.

Data: Del 12 d’abril al 12 de maig de 2018
Lloc: Centre Cultural La Farinera del Clot, Gran Via de les Corts Catalanes 837, 08018 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta