Joan Colom 1921-2017

El fotògraf Joan Colom ha mort avui diumenge als 96 anys. Nascut al barri del Raval de Barcelona l’any 1921, Colom és el gran renovador de la fotografia de la postguerra espanyola i l’autor més representatiu de l‘anomenada “nova avantguarda” dels anys 1950-1960, juntament amb Català-Roca, Miserachs, Maspons, Masats, Forcano, Colita i Pomés.

L’any 1957 s’inicia de forma autodidacta en el món de la fotografia, ingressant el mateix any a l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya. A finals de la dècada dels 50 es comença a interessar per la realitat existent al Barri Xino de Barcelona, l’actual Raval. Colom va trobar una manera de fotografiar de manera clandestina l’ambient del carrer, sense mirar pel visor, amb una càmera semioculta a la mà i disparant per sota la cintura.

L’any 1960 funda, juntament amb Josep Bros, Jordi Munt, Jordi Vilaseca, Ignasi Marroyo, Enric García Pedret, Antoni Boada i Josep Albero, el col·lectiu fotogràfic El Mussol, que destacarà per una nova manera d’entendre el reportatge fotogràfic. L’editorial Lumen publica el 1964 les seves imatges de l’entorn de la prostitució al Raval en el llibre «Izas, rabizas y colipoterras», amb text de Camilo José Cela, a la col·lecció Palabra e Imagen. Poc després salta a la premsa la notícia de la demanda judicial interposada per una de les dones fotografiades. Aquest fet provoca l’abandonament de Colom de la pràctica fotogràfica durant un llarg període, fins gairebé els anys noranta.

L’any 2002 es guardonat amb el Premi Nacional de Fotografia concedit pel Ministeri de Cultura. El 2012 Colom fa una donació de la totalitat del seu arxiu fotogràfic i documental al MNAC, gest al que li segueix la celebració d’una gran exposició retrospectiva titulada «Jo faig el carrer. Joan Colom, fotografies 1957-2010».