Exposició «Visual Mail»

«Visual Mail» és fruit de la correspondència fotogràfica entre desconeguts que utilitzen un llenguatge comú. Tres estudiants de fotografia de l’IEFC (Barcelona) i tres de l’École Nationale Supérieure de la Photographie (Arles, França) estableixen un diàleg visual com a únic recurs epistolar. Cada estudiant rep una imatge a la seva adreça de correu electrònic provinent d’un alumne de l’altra escola i té 12 dies per generar una resposta. Podrem veure els treballs de Aina Pomar, Alex L. Doménech, Xavier Galindo, Juliette Bineau, Laura Moulié i Laure Ledoux.

Data: Del 4 al 30 de novembre de 2010
Lloc: Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya, C/ Comte d’Urgell 187, 08036 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

«Fugacitat» de Joan Oltra

L’associació fotogràfica il mondo acull fins el proper 11 de desembre l’exposició «Fugacitat» del fotògraf Joan Oltra. La mostra presenta una selecció de la seva producció fotogràfica, inèdita fins ara, sorgida de l’afany de reflexionar sobre allò que des de ben jove l’ha inquietat: el neguit de retenir el moment, sempre fugisser. L’exposició proposa un recorregut per diferents sèries temàtiques sobre les quals ha anat experimentant en els darrers temps, tot i que, com ell mateix diu: «Jo no busco els temes, els temes em troben a mi».

Data: Del 28 d’octubre al 11 de desembre de 2010
Lloc: Associació fotogràfica il mondo, C/ Calàbria 178, 08015 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

Conferencia «Los archivos fotográficos en la creación contemporánea»

El próximo viernes 5 de noviembre Arola Valls dará en la escuela de fotografía GrisArt una conferencia que propone un análisis del medio fotográfico a partir de un examen de las distintas relaciones de la fotografía con el archivo. El aforo es limitado y, por lo tanto, es imprescindible la reserva de plaza. Los interesados en asistir a la conferencia deberán inscribirse del 29 de octubre al 4 de noviembre en la secretaría de la escuela.

El interés manifiesto por el archivo en el campo del arte desde la segunda mitad del siglo pasado, lejos de disminuir y caducar al ritmo al que lo han hecho otras prácticas artísticas, no sólo se mantiene en la actualidad sino que también se expande. Dentro de este panorama de creación de archivos y recuperación de sus materiales en el terreno del arte, la fotografía (así como los formatos híbridos que contemplan el uso de la imagen fotográfica) se ha instituido como uno de los medios privilegiados.

Entendiendo el archivo como el lugar de almacenamiento, catalogación y conservación de la memoria, los artistas contemporáneos se han aproximado al archivo para proponer nuevas relaciones con el pasado y plantear asimismo los alcances de la fotografía como herramienta mnemotécnica y de clasificación de la información.

A través del análisis de la obra de fotógrafos y artistas contemporáneos, esta conferencia plantea una revisión de la concepción de la fotografía desde la objetividad buscada en los primeros archivos fotográficos hasta la puesta en tela de juicio de sus capacidades para ofrecer un registro fiel de la realidad.

Fecha: Viernes 5 de noviembre de 2010
Horario: A las 18:00 h (máxima puntualidad)
Lugar: GrisArt – Escola de Fotografia, C/ Còrsega 415, 08037 Barcelona (mapa)
Precio: Entrada gratuita (imprescindible inscripción previa)

La imagen de la semana: “Barcelona” de Martín Molinero

La imagen de la semana: “Barcelona” de Martín Molinero

Martín Molinero: Barcelona

Las finalistas de esta semana son: Martín Gallego: Lugares para pensar, Albert Jódar: El organizador de residuos, L’Atzucac: Cantabria (#3), Alberto Tallón: Top models, Enric Mestres Illamola: Zombie walk Sitges V, Carles Asensi : Ipon!, Marblaz: 12: 40, Joan’s Photoblog: Diada Castellera y Miguel Emele: Cernicalo.

Esta semana la elección la ha realizado Carles Serraima, ganador de la semana anterior.

Alfons Rodríguez gana el Premio Nacional de Reportaje Social 2010

Alfons Rodríguez gana el Premio Nacional de Reportaje Social 2010

Queremos felicitar a Alfons Rordríguez, miembro de GEA PHOTOWORDS y Caja Azul, que ha sido galardonado con el Premio Nacional de Reportaje Social y Solidario por su trabajo sobre Srebrenica. El trabajo documental recupera la situación actual de las víctimas, tras 15 años desde que se produjera el genocidio a manos de las tropas serbias nacionalistas.

Se hizo público y oficial el veredicto del jurado de la edición de 2010 del Premio Nacional de Reportaje Social y Solidario, que es convocado anualmente a los profesionales que hayan realizado algún reportaje con esas características y lo hayan publicado en medios de comunicación.

El galardón está impulsado por la Fundación Xul para la Comunicación Social y el Desarrollo, junto a Intermón Oxfam, la Obra Social de Cajasol y la empresa privada Maderas Nobles del Segura. El premio se ha notificado ofialmente hoy, coincidiendo con la celebración del Día Mundial de la Información para el Desarrollo, y está concedido al reportaje “Srebrenica, el dolor continúa” publicado el pasado septiembre en el suplemento nacional Yo Dona, del diario El Mundo. El jurado ha manisfestado: “Por contextualizar el conflicto de la exYugolasvia a través de las voces de las mujeres de Srebrenica, en la narración y por la calidad de sus imágenes.

El premio se entregará el próximo día 11 de Noviembre a las 18.00h en la sede de Cajasol en Sevilla. En el mismo acto se entregará el premio a la modalidad audiovisual, concedido a Diana Nava, por su trabajo ” El cielo era el techo, ocio para todos y cada uno”. Además se homenajeará a la periodista Carmen Sarmiento por su trayectoria profesional en Televisión Española. En la anterior edición fue Alfredo Cáliz quien obtuvo el galardón, por un reportaje publicado en El País Semanal.

«Guineanos» d’Emilio Mateo

A la regió del riu Mbini de Guinea Equatorial hi trobem el poble de Bolondo, on el fotògraf Emilio Mateo va passar el mes de març de 2009, treballant com a cooperant de l’ONG Desarrollo 2000 en África. Amb les seves imatges, vol retre un homenatge als habitants d’aquest poble que el van acollir com a un germà i vol mostrar que, tot i la dictadura que des de fa anys assola el país, els seus habitants continuen mantenint la seva dignitat i orgull, que es reflecteix a les mirades dels nens o als rostres dels seus pares. En un món on, a vegades, sembla que no hi hagi cap futur, aquests ulls ens recorden que sempre hi ha un espai per l’esperança.

Data: Del 2 al 30 de novembre de 2010
Lloc: Llibreria Altaïr, Gran Via de les Corts Catalanes 616, 08007 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

Curs d’identificació i conservació de fotografia

Josep Pérez Pena, llicenciat en Imatge i conservador de fotografies, impartirà del 15 al 19 de novembre de 2010 un curs d’identificació i conservació de fotografia a l’Escola Superior de Conservació i Restauració de Bens Culturals de Catalunya. El curs té caràcter introductori i teòrico-pràctic i inclou un seguit de recursos per a l’ampliació de coneixements i l’autoaprenentatge. S’adaptarà al nivell dels estudiants. Les sessions inclouen manipulació d’originals i treball sobre casos pràctics. El preu del curs és de 220 €. Les places són limitades. Els interessats poden inscriure’s fins el proper 10 de novembre, de 9 a 14 h, a la secretaria de l’ESCRBCC.

Més informació a:

Escola Superior de Conservació i Restauració de Bens Culturals de Catalunya

«Tempus Fugit» de Knut Schwinzer

“Tempus fugit” és un projecte del fotògraf alemany Knut Schwinzer (Hannover, 1966) basat en la inquietud que suscita el temps i l’emoció trobades. Les imatges es vertebren sota la idea de discontinuïtat, és a dir, la sensació de viure en bombolles aïllades de temps. Tanmateix, la realitat és un continuum inexorable.

Les 40 obres que conformen l’exposició, la majoria en blanc i negre, funcionen en ocasions com a díptics o tríptics encara que la seva connexió profunda sigui la singular mirada de qui dispara.

L’interès del fotògraf se centra en la vida coreografiant-se a si mateixa, en aquell moment en el qual tot convergeix per a després desintegrar-se i seguir el seu curs. Les fotografies, totes preses a pols, eludeixen la planificació i la posta en escena. El fotògraf topa amb elles i participa processant el moment sense manipular la realitat.

Potser «21 de marzo» sigui una de les fotografies que millor exemplifica el cicle de la vida. El trànsit de l’hivern a la primavera manté un correlat amb l’herba que brota a través dels esquelets d’uns peixos confinats en un bassal evaporat.

Una sèrie de múltiples exposicions li permeten també integrar diversos rastres en un únic fotograma per a transfigurar a un gos en una gossada o encavalcar formes formants i adquirir consciència d’allò que és efímer.

Data: Del 28 d’octubre al 22 de novembre de 2010
Lloc: Galeria Tagomago, C/ Santa Teresa 3, 08012 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

“Lugares para pensar” de Martin Gallego


El próximo viernes 29 de octubre a las 20h nuestro amigo y compañero Martin Gallego inaugura la exposición «Lugares para pensar» en la Asociación Fotográfica Enfoque Selectivo.

«Lugares para pensar» es una serie de fotografías que nos invitan básicamente a reflexionar. La figura de la silla, presente en todas y cada una de ellas, es por un lado el elemento que nos invita a meternos en cada escena, y por otro la sustitución de la persona o la encarnación de el factor humano. Estamos pues ante una serie de imágenes interactivas que quieren provocar una respuesta emocional en el espectador, en algunas buscando el contraste, en otras rozando la fotodenuncia y en otras simplemente invitándonos a compartir belleza. ¿Es éste el mundo que queremos? Esa sería quizá la pregunta que en conjunto nos quieren transmitir esta veintena de imágenes en blanco y negro que tendrá continuidad en el futuro siempre que el autor pueda resolver un pequeño problema: los amigos ya no le dejan mas sillas.

Fecha: Del 29 de octubre al 4 de noviembre de 2010
Lugar: Asociación Fotográfica Enfoque Selectivo, C/ Tramuntana 51, 08030 Barcelona (mapa)
Precio: Entrada gratuita

Exposició “Jam Session”

Des de mitjans dels anys cinquanta, i durant més de vint anys, molts músics de jazz van viatjar sota el patrocini del Departament d’Estat dels Estats Units per Àfrica, Orient Mitjà, Europa Oriental, la Unió Soviètica, Àsia i Amèrica Llatina fent concerts i convivint i participant en activitats culturals amb artistes autòctons en un moment on les tensions de la guerra freda estaven al límit. Dizzy Gillespie i la seva banda van ser els protagonistes de la primera gira. Els hi van seguir Louis Armstrong, Duke Ellington, Count Basie, Benny Goodman, Dave Brubeck i molts d’altres. Des de finals del seixanta, la col·laboració del Festival de Jazz de Newport va donar un renovat impuls al programa, facilitant que els grans artistes del jazz d’avantguarda participessin en festivals i concerts a l’Europa Oriental.

L’exposició de fotografies «Jam Session» és una crònica d’aquesta eficaç política de diplomàcia cultural que va convertir als grans músics del jazz nord-americans en autèntics ambaixadors. Les imatges il·lustren les diferents activitats que van caracteritzar les gires, des de concerts i participació a festivals, fins a trobades amb autoritats i jam sessions amb músics locals.

Data: Del 28 d’octubre al 27 de novembre de 2010
Lloc: Biblioteca Jaume Fuster, Plaça Lesseps 20-22, 08023 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

«India. Otros sueños» de Tarun Chopra

Tarun Chopra contempla el mundo siempre a través de su objetivo. Pero su pasión por la fotografía comenzó como un simple hobby. Hoy en día, este pasatiempo se ha convertido en su profesión. Internacionalmente reconocido, Tarun Chopra se diferencia por plasmar a su manera los lugares más exóticos del planeta. Tarun Chopra, fotógrafo indio que lleva más de veinte años captando la esencia de su país, presentará su obra por segunda vez en España en la galería Hartmann. «India. Otros sueños» es un diálogo entre el autor y su tierra que muestra la realidad del país y sus misterios a través de sus contradicciones y contrastes. La imágenes de Tarun Chopra están llenas de momentos impulsivos y sonrisas no forzadas que permiten al espectador realizar una expedición mágica por la India.

Fecha: Del 28 de octubre al 13 de diciembre de 2010
Lugar: Galería Hartmann, C/ Sta. Teresa 8 bajos, 08012 Barcelona (mapa)
Precio: Entrada gratuita