Itinerari “Una Revolució Detinguda”

“Una Revolució Detinguda” és un itinerari d’autor, guiat per Ricard Martínez, historiador i fotògraf i creat com una activitat al voltant de l’exposició “Gràfica Anarquista, Fotografia i revolució social, 1936-1939”, organitzada per l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona i comissariada per l’Observatori de la Vida Quotidiana.

L’itinerari es basa en la poderosa sensació que brolla de les fotografies, quan aquestes són observades al mateix lloc on van ser realitzades. És un passeig pel paisatge d’una revolta triomfant i efímera, la de les forces populars anarcosindicalistes, que el 19 de juliol de 1936 van aturar la insurrecció militar a Barcelona.

“Una Revolució Detinguda” constitueix una experiència participativa, on cada observador se sent còmplice d’una cadena de mirades unides per un mateix punt de vista, sempre en moviment. Transmet al participant el sentiment de mirar des del futur i el fa sentir dins d’un temps més gran, on hi contribueix per un instant. Tanmateix, ofereix l’oportunitat d’assistir al moment de la creació del llenguatge visual modern, al mateix lloc on es va crear, en una fructífera col·laboració de fotògrafs, editors i lectors, i en un moment tan rellevant del primer terç del segle XX, com la Guerra Civil espanyola.

“Una Revolució Detinguda” es basa fonamentalment en tres fotògrafs: Antoni Campañà Bandranas, de qui se n’ha descobert recentment el seu fons fotogràfic d’aquell període bèl·lic. També es nodreix del treball de dues rellevants dones fotògrafes, l’austríaca Margaret Michaelis i l’hongaresa Kati Horna. Llur trajectòria i implicació a la Guerra Civil espanyola revela la influència estètica internacional del llenguatge visual que aquí es va forjar. Subratlla l’important paper de la dona en aquell conflicte. Però també mostra les petjades de la gran multitud de persones que van venir a la Península a fer front el feixisme rampant que s’obria pas a Europa.

La ruta enllaça treballs visuals d’altres autors tan diversos com els Brangulí, Gabriel Casas Galobardes, Agustí Centelles, Joan Colom, Josep Compte, Juan Guzmán, John Heartfield, John Langdon-Davies, Adolf Mas, Tina Modotti, Pérez de Rozas, Joan Ramírez Sagarra o Josep Maria Sagarra i Plana.

Les passes d’aquelles mirades bel·ligerants dibuixen la coreografia d’una revolució inconclusa i el naixement d’un llenguatge visual que cada dia modifica el comportament -individu a individu- de la societat que hi participa.

El preu per participar en aquesta activitat és de 10€. Si esteu interessats en assistir-hi, us podeu apuntar a la web de l’Arxiu. Les places són limitades.

Data: 19 de setembre, 3 i 17 d’octubre de 2020
Horari: De 10 a 13h
Lloc: Arxiu Fotogràfic de Barcelona, Plaça Pons i Clerch 2 – 2ª planta, 08003 Barcelona (mapa)
Preu: Pagament