«Arrels» de Viktor Kostenko

Vallgrassa-Centre Experimental de les Arts Parc del Garraf inaugura el proper diumenge 17 de febrer l’exposició «Arrels» de Viktor Kostenko.

Sóc al laboratori, a les fosques, emulsionant. Entre molts dels pensaments que n’envolten al meu cap em ve el record de les primeres palmeres que vaig fotografiar. Fou durant el primer viatge en cotxe que valg realitzar per Espanya amb la meva càmera. Vaig emprendre un viatge que partia des de Barcelona en direcció a Almeria. Durant el viatge, entre aquell desèrtic paisatge, vaig capturar una palmera solitària. Algú em va dir que era un autoretrat. Des d’aquell moment la càmera començava a revelar el meu inconscient.

Tinc desenes de palmeres fotografiades però, a l’hora de fer la selecció, la meva intuïció sols m’ha dut a aquestes fosques palmeres en moviment. Com un somni confús són el reflex del meu inconscient i el pont entre allò que estava ocult i la claredat que ara veig. En un viatge previ al d’Almeria, tornant de Copenhaguen, vaig fotografiar un bedoll, un element fins llavors escàs en el paisatge que m’havia envoltat. Tots aquests anys he capturat de manera intuïtiva el meu inconscient. Aquestes palmeres són la recerca de l’arbre que valg perdre durant la meva infància, simbolitzen aquells bedolls que omplien el paisatge de la meva Ucraïna natal. Les meves arrels.

Escollir la tècnica de l’emulsió líquida suposa jugar amb el factor sorpresa, igual que succeeix al fer aquestes fotografies. En ésser capturades des del cotxe, fins que la pel·lícula no està revelada, no puc saber quin serà l’efecte que la marca del moviment hi deixarà. De la mateixa manera, en cada còpia tampoc sé quin serà el resultat final fins que s’hagi assecat. El paper que faig servir, compost de fibres de cotó i lli, em recorda el caràcter orgànic de les palmeres i la mida a la finestra del cotxe. Al mateix temps les pinzellades horitzontals i les imperfeccions que generen em recorden el moviment.

Data: Del 15 de gener al 31 de març de 2019
Lloc: Vallgrassa – Centre Experimental de les Arts Parc del Garraf, Carretera del Rat Penat a la Plana Novella, km 7,5 08859 Begues (mapa)
Preu: Entrada gratuïta