«Presos polítics a l’Espanya contemporània» de Santiago Sierra

La Nau Bostik acull del 17 de novembre al 2 de desembre la instal·lació «Presos polítics a l’Espanya contemporània» de l’artista Santiago Sierra, que presenta 24 fotografies en blanc i negre de rostres pixelats que fan referència a presos polítics de posicions molt diverses.

«El fet de recórrer universalment a la institució penitenciària és en si mateix un indicador del fracàs i de la impotència de les societats per construir un àmbit de convivència saludable que respecti la sobirania personal». Amb aquesta citació s’inicia el comunicat de Santiago Sierra per contextualitzar la seva instal·lació més recent, «Presos polítics a l’Espanya contemporània».

L’obra pretén fer visible, a partir d’una selecció d’exemples molt clars, l’existència de presos polítics a l’Estat espanyol i destaca que, dins el panorama carcerari actual, un gran nombre de presos han estat condemnats a causa de les seves ideologies, especialment d’esquerres.

La tradició franquista i la prolongació dels conflictes nacionalistes després de la Transició han fet particularment confús el criteri de definició de pres polític a Espanya, cosa que ha generat un context des del qual diverses activitats poden ser considerades delicte de «terrorisme». Amb aquesta instal·lació, Santiago Sierra reflexiona sobre l’efecte de la «Ley Mordaza» a l’Espanya actual i ens interpel·la a no mirar cap a una altra banda davant d’aquesta realitat.

Data: Del 17 de novembre al 2 de desembre de 2018
Lloc: Nau Bostik, C/ Ferran Turné 11, 08027 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta