Enfocats 2018

Del 3 al 27 de maig el centre cívic Pati Llimona organitza, amb la col·laboració de diversos col·lectius i entitats de la ciutat, una nova edició del Festival Enfocats.

La novena edició del festival s’obre amb la voluntat de transmetre la diversitat i la capacitat de mobilització de la ciutadania des d’una perspectiva àmplia i transversal. Els anys 2017 i 2018 han estat convulsos: la ciutat comtal ha patit l’atemptat de la Rambla, s’ha declarat ciutat que vol acollir i ha vist com els seus carrers s’omplien a diari per mostrar les diverses opinions vers a la situació político-social del moment. Molts d’aquests fets es tracten a l’Enfocats 2018, a través d’exposicions, amb taules, debats i amb activitats formatives. El festival comptarà amb protagonistes i altres persones que han viscut de molt a prop aquests fets que ens portaran a reflexionar sobre el moment històric actual.

Stop Als Fenòmens Islamòfobs (SAFI), Pedro Mata i Marcelo Aurelio analitzaran les conseqüències socials dels atemptats de l’agost de 2017, amb una perspectiva fotogràfica i d’anàlisi periodística. Paral·lelament es farà un debat sobre l’ètica periodística amb Mustapha Aoulad Sellam, president de l’associació Stop Als Fenòmens Islamòfobs (SAFI); Anna Celma, periodista del quinzenal La Directa; Álvaro Minguito, fotògraf del diari El Salto; i Maria Dantas, jurista, activista i comunicadora social que forma part de l’Associació Intercultural Llatins per Catalunya.

Les persones participants de la convocatòria «Com has viscut i vius el procés d’independència de Catalunya?» han aportat imatges que configuren el mosaic fotogràfic que narra les manifestacions del Procés. A més a més, es projectarà el documental «El primer dia d’octubre» produït per La Directa i l’Agència UO i el documental «Entre el Referèndum i la República». «El CDR a Sabadell», produït pel mateix diari, amb la posterior taula rodona que comptarà amb un membre dels CDR’s i un representant del mateix mitjà de comunicació.

Fotomovimiento farà una cronologia extensa de l’últim any i mig, on queda palès que la ciutadania surt al carrer per convertir-ho en un espai polític més. El Col·lectiu de Periodisme SomAtents explicarà com les dones van preparar la vaga feminista d’aquest 8 de març del 2018. Ruido Photo i Sos Racisme parlarán de com les persones migrades no són ben rebudes en el país d’acollida i pateixen agressions racistes.

Les noies i nois del Casal Infantil i Franja Gòtic del Pati Llimona miraran «Barcelona amb altres ulls» on, a través de la fotografia i el joc, han revisitat la història de Barcelona i han demostrat un gran talent i creativitat per re-crear un nou passat.

La 9a edició del Enfocats teixeix aliança amb el Revela-T, el festival de fotografia analògica amb l’exposició «Canvis substancials» de Joan Teixidor, on l’autor mostra el seu punt de vista sense cap intenció (ni d’agradar ni de convèncer) sobre la seva experiència del que va passar entre l’1 i el 3 d’octubre. I en la mateixa línia de fotografia química hi haurà la intervenció i presentació del Col·lectiu RASPAS.

El caràcter formatiu i pedagògic del festival continuarà amb el visionat de portfolis que comptarà amb Toni Amengual, Mireia Plans i Claudia Frontino com a jurat.

Abordar la gentrificació del barri Gòtic, de manera didàctica, es farà a través del VisualWalk, un taller obert per a entrevistar al veïnat sobre aquesta conseqüència que pateix la ciutat.

El públic més jove i familiar podrà gaudir del taller de cianotípia, que proposarà deixar sobre una gran tela les siluetes de cadascun gravades amb la llum.

Els clàssics no fallen i amb l’Slideluck Barcelona es podrà gaudir de les projeccions dels treballs fotogràfics seleccionats i de compartir una estona al voltant del menjar que el públic aportarà.