«La Picnolèpsia de Tshombé» de Gloria Oyarzabal

El Centre Cívic Can Basté inaugura el proper dijous 25 de gener a les 20 h l’exposició «La Picnolèpsia de Tshombé» de Gloria Oyarzabal, projecte guanyador del 14è Fòrum Fotogràfic Can Basté.

El projecte fa una ullada a la Història per comprendre les conseqüències que tenen en el món contemporani els successos ocorreguts fa dècades. La narració arrenca als anys seixanta, quan es van desenvolupar els processos de descolonització del continent africà, amb la misteriosa desaparició d’un home clau en la història del Congo i ens porta fins a l’actual fenomen de la immigració africana. El conjunt d’imatges, documents i textos estableixen fils i metàfores que connecten el present amb el passat recent i ens fan reflexionar sobre la desigual i complexa relació establerta entre Europa i Àfrica, més aviat, entre els europeus i els africans.

Picnolèpsia és un terme utilitzat per Paul Virilio a «L’Estètica de la Desaparició» que pot definir-se com una crisi d’absència, un «petit-mal», uns breus episodis d’alteració de l’estat de consciència. El temps de la nostra existència transcorre en instants que flueixen linealment sense interrupció, però el «petit-mal» produeix talls i el subjecte queda sostret d’aquesta continuïtat.

Moïse Tshombé va ser el líder secessionista de Katanga, una regió del Congo immensament rica en cobalt, urani, or, diamants, coure i estany. Acusat del cruel assassinat de Patrice Lumumba (líder anticolonialista democràticament elegit com a primer president del Congo), es va exiliar el 1963 a l’Espanya de Franco on, quatre anys després, va ser segrestat en un complot internacional encara per resoldre i va acabar els seus dies el 1969 després de dos anys d’internament en un camp militar a Algèria.

Data: Del 25 de gener al 3 de març de 2018
Lloc: Centre Cívic Can Basté, Passeig Fabra i Puig 274, 08031 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta