Exposició “La cambra fluida”

La Fundació Palau de Caldes d’Estrac inaugura dissabte 18 de novembre a les 12h l’exposició “La cambra fluida” de Blanca Viñas, Román Yñán i Marta Dahó.

Fruit d’una recerca realitzada en diverses poblacions del Maresme, aquest projecte presenta una descoberta insòlita. Les rieres, en els seus trams subterranis, revelen una segona naturalesa del tot desconeguda: són susceptibles d’esdevenir una cambra fosca i, per la seva morfologia, poden funcionar com a autèntics enginys òptics. Les fotografies que s’exposen aquí ofereixen una petita mostra de les seves peculiars prestacions.

Les seves innegables potencialitats estètiques, però, no ens haurien de fer oblidar que, com a tot dispositiu de visió, les rieres poden funcionar com a sofisticades eines d’observació i, per tant, de comprensió dels indrets i realitats que travessen. Si es fan servir adequadament com a artefactes fotogràfics l’encert dependrà del seu usuari, doncs estant a l’abast de tothom obren un camp molt ampli de possibilitats. Entre aquestes, la de reconèixer allò que, justament, sol quedar a l’ombra del paisatge.

La mostra s’emmarca al projecte Terra-lab.cat, que impulsen i coordinen Vicenç Altaió (poeta i assagista), Ignasi López (fotògraf i dissenyador), Sergi Opisso (grafista i professor) i Román Yñán (fotògraf i editor), amb la col·laboració del Museu de Granollers, la Fundació Carulla, el Departament de Cultura de la la Generalitat de Catalunya i el centre cultural Arts Santa Mònica.

Terra-lab.cat és un laboratori col·laboratiu de creació visual amb el territori i el paisatge català com a camps de joc. En total hi ha deu equips de recerca i creació, integrats per dos artistes visuals i un autor cultural (de l’àmbit de la filosofia, la ciència, la història, l’urbanisme, l’arquitectura…) que es despleguen en un territori concret en un espai-temps determinat per generar deu projectes creatius sorgits del contacte amb conceptes i microllocs determinats, que donen lloc a diferents reaccions i respostes visuals. Tots els artistes i pensadors que participen a terra-lab.cat són nascuts després de 1968.

Terra-lab.cat és un projecte coral i interdisciplinari de recerca i innovació en el camp de la creació visual, amb especial valoració de processos experimentals que utilitzen diversos llenguatges, formats i noves estratègies visuals. Terra-lab.cat és un treball de reflexió, de diàleg d’idees i de creació artística que va, simultàniament, en dues direccions: cap al coneixement de les interioritats d’un país en plena transició territorial i social; i, alhora, cap a les profunditats i possibilitats del propi mitjà fotogràfic en relació a les noves perspectives del pensament contemporani i del coneixement. Cal generar un qüestionament i resposta visual als reptes constants que suposen els conceptes associats a les idees de territori que habitem, entès com camp de joc i d’experimentació.

Data: Del 18 de novembre de 2017 al 4 de febrer de 2018
Lloc: Fundació Palau, C/ Riera 54, 08393 Caldes d’Estrac (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *