Exposició “Huellas. Humberto Rivas”

L’Arxiu Fotogràfic de Barcelona inaugura el proper dimecres 19 d’octubre a les 19h l’exposició “Huellas. Humberto Rivas”.

Humberto RivasA finals de l’any 2009 va ingressar a l’Arxiu un conjunt de 53 fotografies d’Humberto Rivas realitzades entre el 1981 i el 2005, que rastregen la geografia cercant escenaris i individus vinculats, d’una manera o d’una altra, a la Guerra Civil. Aquesta col·lecció de fotografies de gran format, la majoria d’elles còpies úniques, tenen com a fil conductor la petjada que el temps transcorregut des de la Guerra Civil ha deixat en rostres de les persones que la van viure, en els murs que van refugiar o que van ser còmplices involuntaris d’afusellaments i morts. Barcelona, Belchite, Corbera d’Ebre o Figueres són alguns d’aquests escenaris de la guerra.

Tant si es tracta de rostres de persones com de runes o façanes, les fotografies ens despleguen un paisatge essencial fet d’absències i temps acumulat. La mirada silenciosa dels individus i l’obsolescència dels objectes evoquen la memòria callada. La retòrica de l’autor i la naturalesa indicial de la fotografia no fan més que reforçar el caràcter residual d’allò que finalment resta: el record. I en darrera instància, el registre documental: la fotografia de l’estat de la qüestió.

“Huellas. Humberto Rivas” ens ofereix l’oportunitat de revisitar algunes constants de la retòrica fotogràfica d’Humberto Rivas, com són el record, el temps històric, la petja o l’absència. Per la seva temàtica subjacent ens suggereix, des de la quietud, una visió frontal contra la violència material i política que els victimaris legitimen per la seva victòria. Les fotografies d’Humberto Rivas es vindiquen en la memòria i no en el conformisme. Són evocadores, però no nostàlgiques, perquè es reafirmen en el temps històric. En paraules de Walter Benjamin, cadascuna “s’ensenyoreix d’un record tal com fulgura en l’instant d’un perill”.

Fecha: Del 20 de octubre de 2016 al 13 de abril de 2017
Lugar: Arxiu Fotogràfic de Barcelona, Plaça Pons i Clerch 2 – 2ª planta, 08003 Barcelona (mapa)
Precio: Entrada gratuïta

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *