“Desenterrant el silenci” de Sergi Bernal

La Sala d’Exposicions de la UAB inaugura el proper dijous 6 d’octubre a les 17h l’exposició “Desenterrant el silenci” de Sergi Bernal.

Sergi BernalA una escola rural republicana de principis dels anys 30, Antoni Benaiges, mestre català innovador, va fer un experiment inèdit de premsa escolar en aquelles terres. Els quaderns publicats per aquella impremta pels alumnes d’aquell perdut llogarret viatjaran fins a França, Mèxic, Argentina i Cuba. El mestre, en canvi, acabarà afusellat i enterrat en una fossa comuna en els primers dies de la guerra civil.

Setanta cinc anys després d’aquell assassinat, el relat d’una utopia truncada per la dictadura es recupera a peu de fossa tenint com a testimoni un fotògraf. Sergi Bernal, l’autor del projecte, descobreix tota una vida dedicada a l’escola i als nens de la mà dels seus antics alumnes i familiars que encara el recorden. És una història tràgica però única, recuperada a peu de fossa, al límit de l’oblit, que parla d’un mestre assassinat i de la terrible repressió exercida contra el col·lectiu mestres d’aquells temps i de la vergonya de les fosses comunes que encara existeixen a Espanya.

A més de la mostra, la UAB acollirà la presentació del llibre “Desenterrant el silenci, Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar” (de Francesc Escribano, Sergi Bernal, Francisco Ferrándiz i Queralt Solé) i la projecció del documental “El Retratista” (Direcció, fotografia i muntatge de Alberto Bougleux, idea original i investigacions de Sergi Bernal), el dijous 27 d’octubre a les 17 h, a la Sala Cinema de la UAB (Plaça Cívica).

Data: Del 26 de setembre al 18 de novembre de 2016
Lloc: Sala d’Exposicions de la UAB – Edifici de la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General, Plaça Cívica s/n, 08193 Bellaterra (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

5 reflexiones sobre ““Desenterrant el silenci” de Sergi Bernal

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *