Exposició «La fotografia de Cintet Rifà Anglada. Una mirada etnogràfica (1900-1930)»

El Museu del Ter de Manlleu acull fins al 30 de setembre una exposició sobre el fons fotogràfic de Cintet Rifà Anglada. Es tracta d’un fons de gairebé 3.000 fotografies, plaques de vidre, principalment estereoscòpiques, preses entre l’any 1900 i l’any 1930 aproximadament, de les quals 130 es podran veure a l’exposició.

Jacint Rifà Anglada, conegut i recordat en l’entorn familiar com a Cintet, va néixer a Manlleu l’any 1879 en una família d’industrials del tèxtil. Els Rifà eren una família amb activitat industrial ja documentada a Manlleu l’any 1838 i que es va expandir durant tot el segle XIX. Durant el segle XX van comptar amb fàbriques a Manlleu, Malars, Ripoll, Torelló o l’Hospitalet de Llobregat. En Cintet, tot i treballar sempre en l’empresa familiar, no va exercir mai el paper de lideratge que sí que van assumir alguns dels seus germans. Solter, amb temps i diners, la seva sensibilitat el va portar cap a altres activitats: els llibres, la pintura, els viatges i especialment la fotografia. Cintet Rifà va morir l’any 1938, en plena guerra civil, i va deixar el llegat de les seves fotografies.

En aquesta exposició es destaca el que considerem la característica més valuosa de la fotografia de Cintet Rifà, que hem denominat la mirada etnogràfica. Una mirada que Rifà projecta a la comarca d’Osona, i especialment a la vall del Ges, als peus del santuari de Bellmunt, on Cintet Rifà va recollir les formes de vida i treball en un entorn rural, al voltant de la casa familiar del Serrat de Nespla, a Sant Pere de Torelló, adquirida pels Rifà l’any 1897. En aquesta mateixa casa la família ha conservat fins fa pocs anys aquest valuós fons fotogràfic dipositat ara a la Biblioteca de Catalunya, a l’abast ja d’investigadors i documentalistes.

Les fotografiés de Cintet Rifà són un valuós document etnohistòric que ens descriu amb molt dinamisme les feines i la vida quotidiana en un entorn rural. Els treballs del cicle agrícola, el pastors, el treball de les dones a pagès, les feines relacionades amb l’explotació del bosc i molts altres són temes que es recullen en aquesta exposició.

També s’exposa un conjunt de fotografies que ajuden a documentar llocs vinculats a la vida d’en Cintet Rifà: Manlleu, Barcelona, Sant Pere de Torelló o altres indrets que visitava puntualment.

Data: Del 21 de juliol al 30 de setembre de 2016
Lloc: Museu del Ter, Passeig del Ter 2, 08560 Manlleu (mapa)
Preu: Entrada gratuïta