Exposició «Miserachs»

Ana Mas Projects presenta el proper dissabte 2 d’abril a les 11:30h una selecció de més de setanta imatges, còpies vintage i posteriors, d’un dels fotògrafs espanyols més importants del segle XX, Xavier Miserachs. Destacat representant d’aquella jove i inconformista generació que durant els anys 50 y 60 va decidir allunyar-se de la fotografia acadèmica per reivindicar una nova sensibilitat visual. El teòric Josep Maria Casademont els batejaria amb el nom de Nova Avantguarda i tots ells es reunirien sota la Agrupació Fotográfica de Catalunya per aportar la seva visió personal de la realitat que visqueren. Mestres com Francesc Català-Roca, Oriol Maspons, Leopoldo Pomés o Ramon Masats formarien part d’aquesta agrupació de la qual Miserachs en seria membre benjamí.

Xavier MiserachsLa joventut de Miserachs va coincidir amb una sèrie important de canvis històrics i culturals. A Espanya agonitzava l’autarquia de l’era franquista i amb ella l’economia es transformava i les fronteres s’obrien a nous mons. Amb la fi de la I Guerra Mundial naixien noves formes d’expressió que ja no tractaven “d’indagar com es podrien dir les coses, sinó simplement de dir-les perquè se sentia la necessitat de fer-ho, i de dir-les de la forma el més eficaç possible”. La fotografia assumia noves responsabilitats i en ella es despertaven interessos més socials i humanístics. És en aquest moment clau per a la fotografia en què “es consolida la noció moderna de reportatge fotogràfic” quan Miserachs pren inspiració d’alguns dels més destacats fotògrafs del moment com Francesc Català-Roca, Robert Frank i, molt especialment, William Klein. Miserachs va tenir també l’oportunitat de presenciar una de les exposicions fotogràfiques que suposarien un punt d’inflexió per al món de l’art en general i el seu en particular, «The Family of Man». Presentada al MoMA el 1955 sota el comissariat d’Edward Steichen consolidava i reafirmava aquesta nova mirada fotogràfica que creava un discurs dialèctic que partia d’un conjunt d’imatges per elaborar una narració argumentada.

En aquest context Xavier Miserachs pot ser considerat paradigma d’aquesta generació que no només sentia una gran passió per la fotografia sinó que, a més a més, volia poder fer d’aquesta una professió. Així, va tenir la gran oportunitat de convertir la seva passió en el seu mitjà de vida, abandonant els seus quasi completats estudis de Medicina, el que el portaria a treballar per diversos mitjans de comunicació com a corresponsal (La Vanguardia, Gaceta Ilustrada, Intervíu i Triunfo). Paral·lelament Miserachs celebrava exposicions amb alguns dels seus companys de professió com Ricard Terré i Ramon Masats i elaborava publicacions com «Barcelona Blanc i Negre» (1964) – que suposaria “un fet rellevant no sols en la carrera de Miserachs, ben jove llavors, sinó també en el reconeixement de la imatge que de la ciutat tenien els mateixos barcelonins” – i «Costa Brava Show» (1966). Va il·lustrar prop de trenta llibres i va tenir contacte amb el món del cinema com a realitzador i director de fotografia de dues pel·lícules dirigides per Enrique Vila-Matas i Emma Cohen i inclús com a director i productor d’un curtmetratge titulat «Amen». Va ser cofundador i primer professor de fotografia de l’escola Eina. El 1997 va rebre el II Premi Gaziel de Biografies i Memòries per la publicació «Fulls de contacte. memòries» i un any més tard, el mateix de la seva defunció, va rebre en reconeixement a la seva labor com a fotògraf la Creu de Sant Jordi, atorgada per la Generalitat de Catalunya.

En aquesta ocasió Ana Mas Projects recupera, gràcies a la generosa col·laboració de les hereves de Miserachs, una interessant selecció de còpies, la majoria dels anys 60, que evoquen l’obra del fotògraf barceloní. La selecció comprèn algunes de les seves imatges més icòniques procedents de les seves publicacions més conegudes però també revela aquelles fotografies de caràcter més íntim i personal que fan patent una extraordinària habilitat per capturar instants i emocions. La mostra tendeix a una agrupació temàtica lògica que permet reconèixer els diferents territoris que va capturar la càmera de Miserachs, com la ciutat de Barcelona, els seus carrers, bars i cabarets o la Costa Brava (el fruit del qual va ser el llibre «Costa Brava Show», el 1966) o àmbits rurals d’Andalusia, per exemple. També apareixen diferents aproximacions més abstractes al món de la naturalesa, el paisatge i inclús dels objectes quotidians, fruit de les seves primeres aproximacions a la fotografia.

Data: Del 2 d’abril al 17 de juny de 2016
Lloc: Ana Mas Projects BCN, C/ Isaac Peral 7, 08902 L’Hospitalet de Llobregat (mapa)
Preu: Entrada gratuïta