El vestíbul de la Filmoteca de Catalunya acull del 5 de març al 31 d’agost l’exposició “República, Guerra, Dictadura: Foto fixa Sabaté”.
Els autors de les imatges de la mostra són onze fotògrafs, entre els quals es troben Antonio Gavilán, Carlos Pérez de Rozas, Emilio Godes, Juan Gyenes i Salvador Torres Garriga. Es tracta de reproduccions actuals de gran qualitat dels negatius originals que es conservaven a Reproducciones Sabaté, un dels laboratoris de fotografia industrial de Barcelona –encara en actiu– on els productors de les pel·lícules dipositaven els negatius de les fotos fixes per a fer-ne reproduccions, tant per a la premsa com per a publicitat. Actualment, el material de Reproducciones Sabaté forma part dels fons documentals de la Filmoteca de Catalunya.
Què s’entén per foto fixa? El terme té dues accepcions diferents: en primer lloc, ens referim a les fotografies que les productores feien per promocionar les pel·lícules. Eren imatges preses en els descansos dels rodatges, que reprodueixen una escena de la pel·lícula o un moment del treball del rodatge, però en les quals es podia modificar el decorat i fins i tot els personatges. En segon lloc, el foto fixa també és el professional que realitza aquestes fotografies, els autors de les imatges que es mostren en l’exposició.
L’exposició permet copsar, a través de fotos fixes de rodatges, com en aquells anys convulsos que van passar de la República al franquisme, el cinema representava l’ideal de societat, amb les seves contradiccions i les seves característiques peculiars, il·lustrant el treball, l’oci o les relacions de parella. Un objectiu complementari de la mostra d’aquestes fotografies és reivindicar la figura i la feina del foto fixa, un personatge molt més important en un rodatge del que es considerava fins ara.
Data: Del 5 de març al 31 d’agost de 2015
Lloc: Filmoteca de Catalunya, Plaça Salvador Seguí 1–9, 08001 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta