«Orilleros: perill d’extinció» de Toni Arnau

En el marc del Circuit 2013, el centre cívic Pati Llimona inaugura el proper dimecres 26 de juny a les 19.30 h l’exposició «Orilleros: perill d’extinció» del fotògraf Toni Arnau.

Toni ArnauEls rius solen semblar eterns: no ho són. El Paraná -el que travessa el Brasil, Paraguai i Argentina- és cada vegada menys riu. Des de fa dos, tres dècades, el fereixen cada dia i l’amenacen de mort. Li claven punyals: li construeixen preses, el dragan, es porten els seus peixos per exportar, assequen els seus aiguamolls per convertir-los en camp, avancen sobre ell i ho fan ciutat. Les empreses, els governs, les indústries, se l’apropien, el privatitzen, transformen el riu en un gran negoci, i ho fan a costa del riu.

El Paraná resisteix. És la segona conca més important de Sud-amèrica, la setena del món: és enorme, i es podrà recuperar encara que les ferides siguin de mort. Però el riu no és només aigua fauna flora; també és gent. La gent de riu. Aquests que van néixer aquí, es van criar aquí, viuen aquí. Són els pescadors, els junqueros, els rajolers, els artesans de les canoes: els que viuen del riu sense matar-lo, els que avui ja gairebé no poden viure del riu.

Perquè el riu segueix semblant el de sempre, però no.

Al Paraná, els peixos són cada vegada més petits i cada vegada té menys sentit sortir a pescar. I llavors, ja gairebé ningú necessita una canoa, i llavors ja gairebé ningú ven peix de casa a casa. I cada vegada queden menys terres llimoses per fer maons, i cada vegada queden menys llocs on instal·lar el ranxo i acumular el jonc acabat de tallar. Llavors, la gent perd el seu riu, perd el seu hàbitat, la feina, la vida. Alguns es queden i enyoren altres èpoques. Altres es van -els fan fora- i ploren el seu riu.

Data: Del 26 de juny al 7 de setembre de 2013
Lloc: Centre Cívic Pati Llimona, C/ Regomir 3, 08002 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta