A principis de la dècada dels anys 50, a Catalunya, igual que a la resta de l’estat espanyol, l’agrupacionisme fotogràfic i els concursos eren el reducte d’un tipus de fotografia que estava en declivi. És en aquell moment quan sorgeix una nova generació de fotògrafs que reivindicaven una manera diferent d’aproximar-se a la fotografia com a medi d’expressió creativa.
L’exposició “Nova Avantguarda. Fotografia catalana dels anys 50 i 60” vol ser una mostra d’aquest canvi de paradigma en la fotografia catalana que ve donada per aquesta nova generació d’autors que varen estar en contacte amb els grups fotogràfics europeus més actius i renovadors del moment. La mostra inclou fotografies de Francesc Català-Roca, precursor del nou moviment que tindria lloc a la fotografia catalana; l’eix central del moviment es troba representat per autors com Josep Maria Casademont, Ricard Terré, Xavier Miserachs i Ramon Masats; a més, són presents obres d’extraordinari valor com les d’Oriol Maspons, Toni Catany, Joan Colom i Leopoldo Pomés.
A la Península, el grup AFAL d’Almeria va aconseguir aglutinar al voltant de la seva revista el desig de canvi latent als diferents col·lectius d’Almeria, Madrid i Barcelona. A Catalunya, va ser Oriol Maspons qui va mantenir la connexió amb fotògrafs de Paris, va remoure l’escena tradicional amb les seves crítiques i va propiciar al mateix temps el contacte amb incipients projectes editorials.
El terme de “Nova Avantguarda” va ser encunyat per Josep Maria Casademont per a designar el sorgiment d’aquest grup de fotògrafs catalans dels 60, en el que remarcava amb la reiteració de Nova l’aparició en els temps de silenci d’un autèntic moviment, ple d’energia i molt divers que, amb el pas del temps, s’ha confirmat como un dels grans moments de la fotografia europea contemporània.
Data: Del 12 de novembre de 2010 al 16 de gener de 2011
Lloc: Museu Abelló, C/ Berenguer III 122, 08100 Mollet del Vallès (mapa)
Preu: Entrada gratuïta