Exposició «Imatges i memòria de Mauthausen»

«Imatges i memòria de Mauthausen» és una mostra de més de 700 fotografies realitzades en la seva majoria per membres de les SS i rescatades gràcies a l’esforç i el coratge d’un grup de deportats republicans espanyols, que vol retre homenatge a les víctimes del nazisme.

L’any 2005 es complí el seixantè aniversari de l’alliberament dels camps de concentració nazis, esdeveniment singular pels homes i dones que hi patiren confinament per la seva condició de republicans i lluitadors antifeixistes. Per primera vegada, els supervivents, els seus familiars i amics del nostre país compartiren l’homenatge anual a les víctimes amb la més alta representació dels governs espanyol i català. El seu testimoni va ser traspassat a les generacions més joves que es comprometeren a incorporar la seva història, la de la defensa dels valors de la llibertat, la igualtat i la justícia, en el seu present i en la construcció del futur. Una de les eines de futur, pel seu caràcter exemplar i simbòlic, és aquesta exposició. Impulsada per les Amicals de Mauthausen de França i Espanya i pel Ministeri Federal de l’Interior d’Àustria, es va inaugurar, en la seva versió en llengua alemanya, el 6 de maig de 2005 al mateix camp de Mauthausen amb el propòsit de què el seu itinerari esdevingués homenatge i testimoni. Les fotografies són l’autèntic testimoni de la ideologia totalitària, fonament del sistema concentracionari nazi. Són documents extraordinaris del crim i l’esclavatge, de la universalització del dolor, però alhora són mostres de lluita i solidaritat contra el mal absolut perquè la seva conservació és fruit de l’acció i del treball pel futur d’homes que no aconseguiren ser anorreats. En el salvament de les fotografies, els republicans espanyols hi tingueren un paper clau: el que ens permet avui preservar Mauthausen en la nostra memòria.

Data: Del 20 de setembre al 20 de novembre de 2009
Lloc: Capella de Santa Àgata del Conjunt Monumental de la Plaça del Rei (MUHBA), Plaça del Rei S/N, 08002 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

3 comentarios en “Exposició «Imatges i memòria de Mauthausen»

Los comentarios están cerrados.