«Residus Industrials, Patrimoni Industrial a Catalunya» de Frank Gómez

Del 23 d’abril al 28 de maig de 2008 es podrà visitar a la seu per al Vallès del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, l’exposició fotogràfica «Residus Industrials, patrimoni industrial a Catalunya», que recull una selecció de 34 fotografies realitzades pel fotògraf terrassenc Frank Gómez.

Aquest projecte és una visió personal de diferents edificis industrials, fàbriques abandonades, rehabilitades o enderrocades, que formen part d’un passat industrial, època clau en el nostre desenvolupament com a país. Pretén, d’una banda, traslladar a les imatges l’atmosfera i l’ambient d’aquests llocs i recrear en la imaginació de l’espectador la idea de l’època d’esplendor d’aquestes indústries. Per altra banda constitueix un treball documental, una petjada que deixa constància de la nostra evolució urbanística.

En el cas de Terrassa, les fàbriques han estat durant més d’un segle un element fonamental de la seva personalitat, que ha marcat, directa o indirectament, la vida de milers de ciutadans. Abandonar les fàbriques a la seva sort o enderrocar-les, fa que perdem per a sempre un dels capítols més transcendents de la nostra història urbana mes recent.

En certa manera, els vestigis que encara perduren no deixen de ser «residus industrials», elements efímers destinats a desaparèixer després d’un procés de ruïna i abandó i a ser enderrocats o «reciclats» en nous espais útils per a l’activitat econòmica i social d’una ciutat.

«El progrés, diuen, és irreversible.» Va escriure Miquel Martí i Pol. I és cert que ha estat tan ràpid que molts edificis industrials ja no existeixen, uns altres prossegueixen el seu abandó fins a un nou ús o enderrocament i uns altres han tingut la sort d’haver estat rehabilitats.

Imatges que transporten a espais buits, colors que evoquen l’ànima d’objectes morts i algunes línies del citat poeta català, enllacen el recorregut de l’exposició, organitzada pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya amb el suport de Fotoclub Terrassa.

Data: Del 23 d’abril al 28 de maig de 2008
Lloc: Delegació del Vallès del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (Vapor Universitari), C/ Colom 114 – 1a planta, 08222 Terrassa (mapa)
Preu: Entrada gratuïta