Exposició «La Mediterrània dels fotògrafs. Passat i present»

No és fàcil definir una identitat mediterrània en termes que no siguin geogràfics. Als països mediterranis habiten ètnies distintes, els seus pobles tenen religions diferents i parlen llengües diverses. Aparentment, són més nombroses les coses que els separen que no pas les que els uneixen. Malgrat tot, amb una mirada atenta podem trobar molts elements comuns emparentats estèticament: el port de Marsella amb el d’Alger, una casa de La Valletta amb una de Beirut o un carrer de Nàpols amb un d’una ciutat marroquina.

Fa cent anys hi havia més afinitats profundes entre les riberes del Mediterrani que no pas les que hi ha ara. Tenien característiques comunes que s’han anat perdent amb el pas d’una cultura agrícola i mercantil a una d’industrial i tecnològica. D’altres, potser més banals però imparables, han anat sorgint amb el procés de globalització i modernització homogeneïtzadores.

L’exposició que arriba a Barcelona és un exponent real d’aquesta Mediterrània comuna. L’exposició consta de 135 fotografies en blanc i negre antigues i 70 a color fetes per diferents fotògrafs que han triat aquest mar com a font d’inspiració per al seu treball. Aquestes fotografies, algunes més que centenàries, volen presentar com eren i com són avui les ciutats, les seves gents, les costes i els seus ports, els paisatges i els monuments de la Mediterrània.

Data: Del 13 de juliol al 16 de setembre de 2007

Lloc: Palau Robert, Passeig de Gràcia 107, 08008 Barcelona (mapa)

Preu: Entrada gratuïta