«Memòria d’un temps 1975-1979» de Pilar Aymerich

El 18 de desembre de 1979 va publicar-se la llei orgànica que proclamava l’Estatut d’Autonomia per Catalunya, posant un punt i seguit a una etapa de mobilitzacions i reivindicacions ciutadanes per aconseguir les llibertats que la dictadura havia negat.

D’ençà la mort de Franco, el 20 de novembre de 1975, s’enceta un període en que va aparèixer a la llum pública la resistència cívica, política i cultural, que fins aleshores havia estat oculta. A partir d’aquest moment, la gent comença a sortir al carrer per reclamar els drets civils i polítics que els 40 anys de franquisme havien arrabassat a la ciutadania. I així s’inicia un dels períodes més vius, emocionants i interessants de la nostra historia recent.

Manifestacions, tancades, marxes i tota mena de protestes van esquitxar els carrers de la ciutat de banderes, lemes, pancartes i crits. I enmig d’aquest trasbals de les regles de joc, d’aquest canvi fonamental en el capteniment de la ciutadania, una fotògrafa, Pilar Aymerich, voltava per Barcelona amb la mirada atenta i la maquina a punt per disparar. Una mirada gens innocent, que premia el gallet de la càmara (sovint d’amagat dels grisos, com s’anomenava la policia) per deixar constància dels crits i de les garrotades, de les escaramusses i de l’enginy dels grups per portar la seva reclamació als papers. Fotografies que van ser publicades en revistes com Triunfo, Cambio 16, La Calle o Vindicación Feminista, i que acompanyaven textos de Manuel Vázquez Montalbán, Montserrat Roig, Julia Luzán, Andreu Claret, Maruja Torres, entre d’altres.

La mostra presenta les primeres manifestacions multitudinàries de l’Onze de Setembre, la de 1976 i 1977, la força de mobilització ciutadana de l’Assemblea de Catalunya, el 8 de febrer de 1976, les I Jornades Catalanes de la Dona, el maig de 1976, les tancades i marxes que van fer el moviment obrer, l’estada d’en Xirinacs durant un any i mig davant la presó Model, el consell de guerra i l’empresonament d’Els Joglars, origen de la campanya per la llibertat d’expressió, i les manifestacions de les dones demanant canvis en les lleis o millores en els serveis públics, tot un seguit d’actes i accions que mostren la vitalitat d’una societat que volia arribar a la democràcia per la via de la participació col.lectiva, i que aquestes fotografies ens poden ajudar a comprendre millor.

Data: Del 15 de desembre de 2006 al 12 de gener de 2007

Lloc: Torre del Baró, C/ Àngel Guimerà 2, 08840 Viladecans (mapa)

Preu: Entrada gratuïta