El Centre Cívic Besòs inaugura el proper dilluns 19 de setembre a les 19h l’exposició «50 anys de l’enderroc del barri del Somorrostro», amb fotografies de Jacques Léonard, Ignasi Marroyo, l’Obra Social Sant Juan Bosco, Carme Garriga, Agustí Mataró, el Museu de Badalona, l’Arxiu Històric del Poblenou i altres.
La mostra, organitzada per la Comissió ciutadana per a la recuperació de la memòria dels barris de barraques de Barcelona, recull imatges del barri del Somorrostro, el seu enderroc el 25 juny de 1966 i el trasllat forçós dels veïns al barri de Sant Roc de Badalona, i textos que expliquen la història del barri i les circumstàncies de la seva desaparició.
Una celebració militar del franquisme, la “I Semana Naval”, va ser l’excusa per eliminar el barri de barraques del Somorrostro, el més gran dels nuclis barraquistes del litoral de Barcelona, que havia existit durant gairebé un segle.
El Somorrostro havia arribat a tenir més de 2.400 barraques i una població de gairebé 15.000 persones l’any 1954. La construcció del passeig Marítim i els temporals de mar havien suposat la destrucció d’un gran nombre de barraques. Però el 25 de juny de 1966 va arribar l’enderroc definitiu. Els veïns del Somorrostro van rebre l’avís que havien de marxar de les seves barraques i en pocs dies unes 3.000 persones van ser desallotjades. La major part van ser traslladats en camions al polígon de Sant Roc, a Badalona, encara en construcció i amb greus mancances urbanístiques i de serveis. Molts van ser allotjats en barracons provisionals. Sis dies més tard, la marina espanyola va escenificar un desembarcament a la platja de la Barceloneta.
El desallotjament i destrucció del barri del Somorrostro coincideix amb un moment en què es planejava una gran requalificació de terrenys industrials del litoral per fer el “Pla de la Ribera”, un dels plans urbanístics especulatius de la Barcelona de l’alcalde Porcioles, que en molts casos van implicar l’expulsió de la població barraquista cap a la perifèria i municipis veïns.
Data: Del 19 de setembre al 15 d’octubre de 2016
Lloc: Centre Cívic Besòs, Rambla Prim 87-89, 08019 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta