Exposició “Un món paral·lel”

L’Arts Santa Mònica inaugura el proper dijous 23 de maig a les 19h l’exposició col·lectiva, comissariada per Joan Fontcuberta, “Un món paral·lel”, que reuneix els treballs de Azahara Cerezo, Roberto Feijoo, Andrés Galeano, Roger Grasas, Albert Gusi, David Mayo, Jonay PMatos, Alberto Salván, Txema Salvans, Mario Santamaria, Ruben Torras i Bárbara Traver.

A partir de la seva introducció l’any 2008, Google Street View ha contribuït poderosament a enfortir la idea de que internet suposa un duplicat de la realitat que suplanta la nostra percepció directa del món. Avui podem esbrinar com és la configuració d’una plaça o la forma d’una façana visitant físicament la seva ubicació però també localitzant-la en la pantalla de l’ordinador. Google Street View ens ofereix doncs una percepció en diferit i de segona mà (o de segon ull) i els efectes que es deriven d’aquesta nova eina digital incentiven nombrosos projectes d’artistes contemporanis: la disponibilitat i la contingència d’aquestes imatges produeix una substància visual inèdita –la representació virtual de la realitat– que convida a ser bussejada críticament.

El projectes de set artistes recorren un ampli ventall d’opcions que exploren qüestions de percepció del territori, paisatge, tecnologia i representació virtual de la realitat.

Amb el projecte “Alexanderplatz”, sense moure’s de davant de l’ordinador, Roberto Feijoo fa un recorregut visual del paisatge urbà de Berlí obtenint “instantànies” ben convincents que ens parlen de versemblança, autoria, propietat i control social. En canvi, a la sèrie “Google in View” Andrés Galeano cerca el errors generats en les transicions dels panorames, unes anomalies que delaten el caràcter virtual de la representació. Per la seva banda Albert Gusi també aprofita les patologies del sistema i ridiculitza l’afany de preservació d’intimitat que fa esborronar les cares dels vianants però que encomana aquesta acció a uns algoritmes que no distingeixen entre persones reals i il·lustracions publicitàries. El treball documental de Txema Salvans sobre la prostitució de carrer es veu implementant per les geolocalitzacions de Google Street View. En contrast, la dimensió estranya, quasi surreal, d’alguns paratges es veu corrompuda per la intrusió d’elements extemporanis en les composicions de collage digital efectuades per David Mayo. Alberto Salván fa un homenatge paròdic al llibre de culte “Uncommon Places” de Stephen Shore, revisitant els llocs fotografiats pel mestre nord-americà. A “Paisatges digitals d’una guerra”, Azahara Cerezo localitza diferents escenaris amb missatges polítics en murs i superfícies captats per Google Street View en llocs rellevants de la Guerra Civil espanyola. A “Fake Trip”, Bárbara Traver presenta per mitjà de Facebook un recorregut fictici pels Estats Units a partir de Google Street View. Finalment Rubén Torras fa una altra mena de paròdia i rememora paisatges mítics de les road movies como “Easy Rider”, “Paris, Texas” o “Thelma i Louise” –on la carretera esdevé metàfora i escenari d’un viatge iniciàtic.

Data: Del 23 de maig al 15 de setembre de 2019
Lloc: Arts Santa Mònica, La Rambla 7, 08002 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta