A partir del 6 d’octubre de 2015 i fins al 13 de febrer de 2016, la Fundació Foto Colectania mostra la força del retrat a la fotografia a través d’una selecció de més de cent obres de 48 fotògrafs de la seva pròpia col·lecció, algunes de les quals es presenten per primera vegada al públic.
La diversitat d’aquesta selecció neix de sumar al retrat d’estudi -l’aproximació més comuna sobre aquest gènere- la instantània de la fotografia de carrer. Una llicència que permet descobrir treballs que s’acosten a la temàtica des d’òptiques tan diferents, i de vegades tan oposades, com la racionalitat, el control, la complicitat, l’espontaneïtat o l’atzar. El retrat està contemplat a vegades com un enfrontament en què el fotògraf ha de vèncer, com és el cas d’Humberto Rivas; altres vegades com un procés de seducció, com en les fotografies de Leopoldo Pomés; o una experiència tan intensa com entrar en estat de trànsit. Aquest últim és el cas d’Alberto García-Alix que en paraules pròpies descriu: «A mi, les fotos que realment m’agraden són les que faig quan estic en trànsit. Si no he viscut aquest trànsit, si la sessió ha sigut anodina, les fotos podran resultar bones, però no tindré la sensació d’haver-les fet «.
El retrat és un dels gèneres més atractius del mitjà perquè remet a alguna cosa molt propera: nosaltres mateixos i els altres. La tendència dels fotògrafs a parar esment als detalls els converteix en destres analistes de les mirades i dels gestos; ells saben captar com ningú la manera de posicionar-nos, la gestualitat corporal que ens identifica i ens delata. Per tot això, les obres d’aquesta exposició s’agrupen al voltant de dos elements que concentren l’atenció dels fotògrafs quan s’enfronten al cara a cara amb el retratat: la mirada i el cos. L’espectador viurà l’experiència de veure’s embolicat i envoltat d’una infinitat de mirades: directes, provocadores, esquives, creuades, mirades que s’amaguen. Juntament amb elles, els autoretrats: la mirada del fotògraf sobre si mateix. Seguidament, l’espectador es trobarà amb una sèrie de fotografies caracteritzades per l’expressivitat dels cossos, que també ens miren i que ens parlen amb els seus gestos.
L’exposició «Cara a cara» no pretén ser un recorregut pel gènere del retrat en la fotografia, però sí que vol mostrar exemples destacats de fotografia espanyola i portuguesa des dels anys cinquanta fins a l’actualitat a través de la col·lecció de la fundació. Presentada ja en diversos municipis de Barcelona gràcies a un programa d’itineràncies organitzat per la Diputació de Barcelona, «Cara a cara» culmina amb la seva presentació a la mateixa ciutat després d’estar revisada i ampliada per a aquesta ocasió.
La mostra reuneix els treballs d’Helena Almeida, Manel Armengol, Javier Campano, Vari Caramés, Josep Maria Casademont, Gérard Castello-Lopes, Juan Manuel Castro Prieto, Francesc Català-Roca, Toni Catany, Joan Colom, Gabriel Cualladó, Ricky Dávila, José Miguel de Miguel, Jordi Esteva, Manuel Ferrol, Eugeni Forcano, Albert Fortuny, Alberto García-Alix, Cristina García Rodero, Gloria Giménez, Paco Gómez, Inés Gonçalves, Fernando Gordillo, Jorge Guerra, Cristóbal Hara, Fernando Lemos, Ramón Masats, Oriol Maspons, Xavier Miserachs, Jorge Molder, Nicolás Muller, Isabel Muñoz, Francisco Ontañón, Carlos Pérez Siquier, Leopoldo Pomés, Jorge Ribalta, Xavier Ribas, Humberto Rivas, Pablo San Juan, Gervasio Sánchez, Rafael Sanz Lobato, Alberto Schommer, Antonio Martín Sena da Silva, Ricard Terré, Miguel Trillo, Javier Vallhonrat, Antoni Vidal i Virxilio Vieitez.
Data: Del 6 d’octubre de 2015 al 13 de febrer de 2016
Lloc: Fundació Foto Colectania, C/ Julián Romea 6 D2, 08006 Barcelona (mapa)
Preu: Pagament