Exposició “Quadrilàter”

La Fundació Setba s’endinsa en el món de la boxa amb “Quadrilàter”, una exposició que se centra en la vessant artística i plàstica d’aquest esport com a metàfora vital, i recuperar la memòria de dos llocs emblemàtics de la nostra ciutat ja desapareguts, l’estudi de fotografia Foto Ramblas i la sala Price del carrer Floridablanca. L’exposició, que s’inaugura el proper 5 de febrer a les 19:30h, s’organitza en 3 assalts, “Rabal vs Navarro”, “Foto Ramblas” i “Homenatge al Price”, i es podrà veure fins al 2 d’abril.

El juny de 2014 i coincidint amb l’apertura de la nova seu de la Fundació Setba a l’Eixample, Març Rabal i Kiko Navarro varen inaugurar un work in progress de l’exposició que ara es presenta a la galeria de la Plaça Reial. Un combat d’artistes que contraposa collage vs fotografia, color vs blanc i negre… Rabal combina en els seus collages, fragments d’imatges de dansa amb fragments d’imatges de boxa, totes elles de principis del segle XX. Dues gestualitats aparentment oposades en unes imatges de paradoxal sintonia. Navarro presenta retrats, en intens blanc i negre, de boxejadors ja retirats, mostrant el pas del temps i les senyals de la boxa als seus rostres. Un insòlit combat en nom de l’art.

Ubicat al número 35 de La Rambla, on ara es troba el Tablao Cordobés, l’estudi i laboratori fotogràfic Foto Ramblas va retratar durant més de quatre dècades (1956 – 1998) artistes, vedettes i actrius del Paral·lel, a més dels boxejadors i lluitadors més cèlebres de l’època. El fons de Foto Ramblas compta amb prop de 1.400 negatius i 500 còpies d’època i ha estat exposat en diverses ocasions. El 2008 va formar part de la mostra “Street and Studio”, organitzada per la galeria Tate Modern de Londres. La Fundació Setba exposa algunes de les imatges que varen formar part d’aquesta mostra. Una selecció de retrats d’època de figures mítiques de la boxa, fetes per fotògrafs com Vives, Quimet, Rafael Muñoz, Alberto Fonollosa, Román i José María Cirés. Moltes d’aquestes obres es retocaven o acolorien manualment.

El Price va consagrar-se durant els anys 40 com el nou escenari per a la boxa, un espectacle que llavors atreia les masses. Romero, Galiana, Ben Alí o Young Martin van passar per el seu quadrilàter. Però al llarg dels anys i les dècades, el Gran Price hi va acollir una varietat de propostes sorprenents, des de misses o actes polítics, fins a convertir-se en l’escenari del Festival de Poesia Catalana de 1970. Aquesta mostra compta amb un seguit de fotografies i documents de l’època, com cartells de gran valor d’aquest mític espai que es coneixia com “la catedral de la boxa”.

Data: Del 5 de febrer al 2 d’abril de 2015
Lloc: Fundació Setba, Plaça Reial 10 – 1r 2a, 08002 Barcelona (mapa)
Preu: Pagament