El daguerreotip, 175è aniversari

El Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya organitza el proper dilluns 10 de novembre, a partir de les 11.30 h, un acte públic de recreació de la primera imatge fotogràfica obtinguda a l’Estat espanyol l’any 1839, al Pla de Palau de Barcelona.

El 10 de novembre del 1839 es va fer a Barcelona la primera demostració pública del daguerreotip a l’Estat espanyol. El mNACTEC vol reproduir aquesta imatge que el català Ramon Alabern va obtenir de la Llotja de Barcelona i els porxos d’en Xifré, des d’un terrat del Pla de Palau. Per fer la reproducció real de la imatge i amb la voluntat d’utilitzar la mateixa tècnica, el mNACTEC ha restaurat de la seva col·lecció una càmera fotogràfica de l’època, que utilitza el sistema de la daguerreotípia. El mNACTEC ha realitzat dues proves amb aquesta càmera seguint la tècnica original per captar a través del daguerreotip l’actual plantilla del museu i les voltes de la fàbrica Aymerich, Amat i Jové.

Per dinamitzar l’acte, el mNACTEC farà una teatralització que recrearà l’ambient de l’època. A més, un cop finalitzat tot el procés de revelatge, el daguerreotip realitzat se sortejarà entre els assistents a l’acte, tal com es va fer en aquell primer daguerreotip de l’any 1839.

La recreació del primer daguerreotip s’emmarca en les activitats que organitza el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya amb motiu del 175è aniversari del naixement de la fotografia. El mNACTEC conserva una de les col·leccions de daguerreotips més importants de Catalunya, formada per 72 peces.

Data: Dilluns 10 de novembre de 2014
Horari: A les 11:30h
Lloc: Pla de Palau, 08003 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta