«BCNPinholeProject» d’Isidre García Puntí

«BCNPinholeProject» prova d´assolir la representació gràfica de la incompatibilitat d´un model de canvi urbanístic/econòmic amb la realitat de les ciutats contemporànies. En aquest cas, capturar la nova Barcelona i les seves repercussions socials amb un eina dels inicis de la fotografia, es fruit de la necessitat d´explotar una dimensió que les tècniques fotogràfiques mes modernes estan obviant, el temps. Es precisament aquest temps que la càmera necessita i que el procés obliga, el que permet fer emergir la imatge, la incoherència, d´un procés on les persones i els espais són sotmesos a l´aplicació del disseny i la seva projecció econòmica.

L´exposició mostra el projecte documental del fotògraf Isidre García Puntí i una selecció de textos de l´escriptor Pau Vidal, dues línies de lectura separades però paral·leles.

«BCNPinholeProject» es basa en dos conceptes: La reflexió sobre el moment actual del reportatge documental, que veu perdre els seus suports de difusió tradicional mentre augmenta la seva presencia en museus i centres d’art. L’experimentació amb la tècnica i el format tradicional del reportatge, com conjugar el procés de creació de la imatge instantània en una càmera obscura amb la múltiple exposició, el suport analògic amb la postproducció digital… Trenca amb la línia narrativa contínua i allibera les imatges i els textos de qualsevol subjugació, ja que són treballs independents que tenen el nexe en la temàtica i el concepte, però no en l´execució.

Paral·lelament a l’exposició s’ha programat el dijous 20 de setembre a les 18.45 h una trobada amb els artistes de l’exposició juntament amb algunes de les persones fotografiades al projecte, amb la intenció de promoure un debat obert sobre la temàtica del projecte des de les dues besants de l’obra, el creador i la “matèria primera” per a la creació. La xerrada compta amb la participació de Jordi Balari, arquitecte i expresident de Arquitectes sense fronteres; Joan Guerrero, fotoperiodiste i mestre de fotoperiodistes, gran coneixedor de la ciutat, i la seva humanitat, de les ultimes quatre dècades; Siqui Sánchez; fotògraf i expert en la creació i us de càmeres estenopeiques/pinhole; Jordi Serchs, Arxiu Fotogràfic de Barcelona i Carles Costa, fotògraf i mestre de l’IEFC.

Data: Del 18 al 29 de septiembre de 2012
Lloc: Arts Santa Mònica, La Rambla 7, 08002 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta