El fotògraf Joan Colom fa donació de tota la seva obra al MNAC

L’arxiu complet de Joan Colom, format per més de 9.000 fotografies en paper, a més de negatius, una pel·lícula de 8 mm i tota la seva documentació, ha ingressat avui al Museu Nacional d’Art de Catalunya per voluntat del propi fotògraf.

Colom és el gran renovador de la fotografia de la postguerra espanyola i l’autor més representatiu de l‘anomenada “nova avantguarda” dels anys 1950-1960, juntament amb Català Roca, Miserachs, Maspons, Masats, Forcano, Colita i Leopoldo Pomés.

La col·lecció que ara ingressa al museu conté tota la seva obra: des de les fotografies realitzades entre 1958 i 1961, quan el fotògraf s’endinsa regularment al “Barri Xino”, al Somorrostro, i al Born, i els reportatges que va dedicar al tema dels braus.

El gran tema de Joan Colom és sempre el carrer i els personatges que el transiten. El resultat són unes imatges que combinen la vida dels barris, sovint marginal, amb el fotoreportatge modern.

Colom va abandonar voluntàriament la fotografia el 1964 i no va tornar-hi fins als anys 1990. També formen part de l’arxiu que ara ingressa al MNAC les imatges en color, la majoria inèdites, realitzades a partir d’aquells anys i fins a pràcticament l’actualitat.

El MNAC, que el 1999 va organitzar l’exposició “El carrer. Joan Colom” a la sala Aixelà, 1961, comptava ja en els seus fons amb les 50 imatges originals, als qual ara s’afegeixen l’arxiu de Joan Colom, que gràcies al seu ingrés passa a ser públic i queda a la disposició d’investigadors, museus i institucions que el desitgin consultar, és fonamental per entendre la fotografia dels anys 1950 i 1960, i enriqueix la col·lecció de fotografia del MNAC.

2 reflexiones sobre “El fotògraf Joan Colom fa donació de tota la seva obra al MNAC

  1. Vull pensar que es una bona noticia malgrat els darrers esdeveniments com el cas Centelles.
    Soc un gran admirador de les fotografies de Joan Colom. Espero poder gaudir ben aviat d’una retrospectiva i web oficial com es mereix. Això per començar.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *