«Ilala, l’estrella del llac Malawi» de Lydia Delgado

El Museu Marítim inaugura el proper divendres 11 de maig una exposició amb fotografies realitzades per Lydia Delgado durant el seu viatge a Malawi (Àfrica), que ens parla del vaixell Ilala, de la seva navegació pel llac Malawi i de la vida dels habitants de la riba d’aquest llac.

El transbordador Ilala pren el seu nom del poble on l’explorador escocès David Livingstone va morir el 1873. El Dr. Livingstone va ser el primer europeu en arribar al llac Malawi el 1859 i el va batejar com a «llac de les estrelles» pels reflexes del sol tropical sobre la seva superfície. El que va ser un luxós vaixell de línia, dotat de cabines de primera classe i plats i coberts de plata, ha envellit i s’ha adaptat al pas del temps. Ara, 60 anys després, continua navegant per les aigües del llac Malawi per transportar qualsevol objecte o mercaderia a les nombroses aldees que puntegen les vores del llac. A moltes d’aquestes petites poblacions no hi arriba cap carretera, per la qual cosa els seus habitants han convertit l’Ilala, el ferri que arriba dos cops per setmana, en el seu mitjà de transport. Malgrat els escassos recursos, la tecnologia antiquada i les limitades oportunitats educatives, la majoria de persones de Malawi, com l’Ilala, continuen endavant amb l’esperança d’arribar al port següent.

La mostra està composta per 21 imatges i diversos objectes de col·leccions privades que ens reflecteixen la vida i costums dels pobles d’aquell país africà. L’exposició compta amb elements d’accessibilitat (fotografies en relleu i textos en Braille). Complementen l’exposició dos audiovisuals, un de navegació de l’Ilala i un altre de la vida a l’aldea Ruarwe, fet per l’organització Phunzira.

El museu ha volgut, amb aquesta exposició, obrir una finestra a un país i una cultura molt llunyans, amb un entorn molt divers al nostre i amb un llac com a teló de fons. El ferri Ilala solca tots els dies les aigües del llac Malawi, i és un mitjà vital per a la vida quotidiana dels habitants d’aquesta zona.

Data: De l’11 de maig a l’11 de setembre de 2012
Lloc: Museu Marítim de Barcelona, Av. de les Drassanes s/n, 08001 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta