«À Demolir» d’Albert Masias i «Vivre le Tap-Tap» de Jordi Cohen

El Centre Cultural Teresa Pàmies inaugura el proper dijous 8 de març a les 19:30h les exposicions «À Demolir» d’Albert Masias, un reportatge sobre els efectes dels canvis urbanístics a Yaoundé, capital del Camerun, i «Vivre le Tap-Tap» de Jordi Cohen, un document sobre els colorits autobusos d’Haití.

Des de l’any 2008, Yaoundé es troba en procés de remodelació urbanística per millorar i modernitzar la ciutat. Com a conseqüència d’aquest nou model urbanístic, la Comunité Urbain de Yaoundé ha destruït barris sencers i desallotjat a milers de persones de les zones mes populars de la ciutat. Més de 18.000 habitants de barris com Etetak, Ntaba, Briquetterie, Messa o Mokolo, entre d’altres, han perdut la casa o el negoci i el teixit social d’aquests llocs ha desaparegut per complet. D’acord amb l’Article 6 del Decret 2008 relatiu a l’Urbanisme a Camerun, contemplat per la Llei Camerunesa, els afectats pels desallotjaments han de rebre una indemnització per compensar les pèrdues, però els interessos polítics i econòmics que s’amaguen darrere de les transformacions urbanístiques han impedit que, pràcticament, cap de les persones afectades, hagi rebut cap ajuda per part del govern.

El nom Tap-Tap es deu al so que es desprèn en donar dos cops en la xapa, necessaris perquè pari el xofer pari el vehicle. Tap-tap, Tap-tap, Tap-tap,… sotragueig cadenciós de motor, de persones que es tentinegen al ritme que imposen els carrers i els vehicles-camioneta que els porta als seus treballs, a les seves cases, a tots llocs,… i que en certa forma impregnen les seves vides. Caps que es bressolen al compàs d’una melodia única i irrepetible, original cada vegada, que només es comprèn quan es viu com una barreja de sons, olors, moviments i colors. Formes vistoses, radiants, exultants,… que emanen de les fantàstiques expressions plàstiques dels seus exteriors; artístiques, desafiadores, al·legòriques, moltes vegades fantasmagóriques. Moltes vegades retraten personatges cèlebres del món de l’esport, de la música, el cinema i altres tipus d’art escènica, fins i tot sovint expressions pseudo-religioses. El carrer ple de gent, treballant, venent, amb els animals, en un trànsit caòtic, parlant fort tota l’estona, fent soroll, captant la teva atenció. Pujar a un tap-tap és deixar-te portar a través dels barris de Port-au-Prince, per les maltretes carreteres del país, sense prejudicis, sense limitacions, sense pors. És aprendre kreól, apreciar que el temps té un sentit relatiu, deixar de sentir-te blanc i estranger, menjar, conversar, dormir i viure amb la gent.

Data: Del 8 al 24 de març de 2012
Lloc: Centre Cultural Teresa Pàmies, C/ Comte d’Urgell 145, 08036 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

Un comentario en “«À Demolir» d’Albert Masias i «Vivre le Tap-Tap» de Jordi Cohen

Los comentarios están cerrados.