Exposició «Iñaki Bonillas. Arxiu J. R. Plaza»

L’exposició «Iñaki Bonillas. Arxiu J. R. Plaza» reuneix per primer cop els treballs que des de l’any 2003 ha creat l’artista Iñaki Bonillas (Ciutat de Mèxic, 1981) a partir dels diferents usos que ha donat a l’arxiu, principalment fotogràfic, que va heretar del seu avi matern, José María Rodríguez Plaza, un fotògraf amateur que, a banda d’ocupar-se d’aglutinar la història visual de la seva família –un recorregut de més d’un segle d’imatges agrupades amb cura en 30 carpetes i unes altres tantes capses de diapositives–, es va donar a la curiosa tasca de retratar-se a si mateix quasi sense descans.

Per aquesta presentació monogràfica del projecte sobre la figura de J. R. Plaza, La Virreina Centre de la Imatge reuneix una vintena de treballs. L’exposició ofereix, d’aquesta manera, una oportunitat única per acostar-se a l’espectre complet de les investigacions d’Iñaki Bonillas amb l’Arxiu J. R. Plaza.

Iñaki Bonillas és tal vegada un dels joves fotògrafs mexicans més internacionals i que ha desenvolupat un projecte de llarga durada al voltant de l’àlbum familiar. El retorn constant a les imatges d’aquest àlbum posa en evidència que la pràctica fotogràfica no requereix la producció de noves imatges, sinó que la gestió de les existents permet, per si mateixa, el progrés de la fotografia.

Paral·lelament a l’exposició s’ha programat un cicle de activitats gratuïtes que posen en diàleg el treball de Bonillas amb el d’altres artistes contemporanis basant-se en elements que comparteixen, com ara l’exploració d’arxius familiars, la idea de manipular i desplegar possibilitats a partir de materials heretats o la tensió entre narració documental, biogràfica i de ficció. El 24 de febrer a les 19h tindrà lloc una xerrada entre el propi Bonillas i Rafael Lemus. El 8 de març a les 19h en Joan Fontcuberta ens parlarà sobre l’obra de Bonillas. El 19 d’abril a les 19h es projectarà el llargmetratge «Disappearance of a Tribe» de Deimantas Narkevičius, i el 15 de març, el 22 de març i el 12 d’abril a les 19h els artistes Sergi Botella, Paco Chanivet, Lúa Coderch, Lola Lasurt y Ryan Rivadeneyra conduiran el públic per l’exposició per posar en diàleg les seves pràctiques i interessos creatius amb els de Bonillas.

Data: Del 24 de febrer al 6 de maig de 2012
Lloc: La Virreina Centre de la Imatge, La Rambla 99, 08002 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta